Alegeri în SUA: Biden, favorit în sondaje
de Alexandru Alexe
Sondajele indică o victorie a lui Biden. Votanții dau vina pe Trump pentru bilanțul dezastruos al pandemiei.
Fostul vicepreședinte Joe Biden a luat un avans de 10 procente (52% la 42%) în cursa pentru președinția Statelor Unite ale Americii, conform unui sondaj efectuat la comanda postului de televiziune NBC și a cotidianului financiar Wall Street Journal.
Peste jumătate din americani (57%) îl blamează pe actualul președinte Donald Trump pentru felul în care a manageriat pandemia Covid-19, în timp ce 6 din 10 americani cu drept de vot consideră că țara merge într-o direcție greșită.
În timp ce Biden este favorit, victoria sa este departe de a fi garantată pentru că în SUA alegerile se desfășoară la nivelul fiecăruia din cele 50 de state, care primesc un număr de electori conform populației lor. În unele state de pe cele două coaste, precum California sau New York, Biden conduce cu aproximativ 30 de procente, însă marea bătălie se dă în state precum Florida, Ohio, Michigan, Wisconsin, toate câștigate de Trump în 2016 și în care acesta păstrează încă șanse teoretice de victorie.
Trump pierde în majoritatea categoriilor de votanți, însă continuă să conducă în preferințele bărbaților albi fără o educație universitară. Sondajele indică că președintele va obține și scoruri mai bune decât în 2016 printre hispanici (ajungând de la 19% la 29% în preferințele acestora, și chiar la 40% în statele competitive), însă Biden se descurcă și el mult mai bine decât o făcea Hillary Clinton în preferințele bărbaților albi. Trump continuă să conducă în votul albilor, însă cu doar 4 procente, comparativ cu 2016 când avea un avans de 9 procente în fața lui Hillary Clinton.
Unul din lucrurile de urmărit marți noapte este ce se va întâmpla cu unele state care au fost dominate de candidații republicani de zeci de ani, precum Georgia, Carolina de Nord sau Texas, care sunt acum considerate a fi competitive pentru Biden. Dacă Trump pierde în Texas, lucrurile sunt clare, acesta nemaiavând șanse reale la victorie.
Peste 90 de milioane de americani au votat deja în aceste alegeri, fie prin corespondență, fie în persoană, un record absolut, secțiile de votare deschizându-se în majoritatea statelor cu o lună înainte de alegeri pentru cei care doresc să voteze mai devreme. Președintele a contestat votul prin corespondența, avertizând că acesta ar putea fi fraudat. În realitate, republicanii consideră că cei care fac uz de acest tip de vot sunt cetățenii care se tem de pandemie, iar aceștia l-ar susține în proporție mai mare pe Biden.
Partidul Republican a introdus mai multe acțiuni în justiție pentru a limita votarea prin poștă, cerând ca doar voturile care ajung până în ziua alegerilor să fie numărate, în timp ce majoritatea statelor permit numărarea tuturor voturilor expediate până în data alegerilor. În Texas, republicanii au cerut invalidarea a 150.000 de voturi prin corespondență pentru că un județ a organizat un punct de predare a plicurilor din mașină. Șeful serviciului poștal, un aliat al lui Trump, a fost acuzat de democrați că încearcă întârzierea voturilor prin scoaterea din uz a unor mașini de sortare a corespondenței în anumite state în care cei doi candidate sunt foarte apropiați în sondaje. În unele simulări efectuate în Pennsylvania, plicurile expediate în ultimele săptămâni prin poștă au făcut și 16 zile până la destinație.
Pentru noaptea alegerilor, se profilează două scenarii – fie Biden câștigă unul din statele sudiste precum Texas sau Georgia, fără de care Trump nu poate ajunge la 270 de electori, și atunci va exista un rezultat imediat, fie va fi o noapte lungă, cu voturi contestate în instanțe și rezultate incerte pentru mai multe zile sau chiar săptămâni.
O posibilitate este ca ambii candidați sa nu reușească sa ajungă la 270 de electori. In acest caz, conform constituției SUA, Camera Reprezentanților va decide cine va fi deveni președinte dintre primii trei candidați, un lucru care nu s-a mai întâmplat de aproape 200 de ani. In 1824, camera inferioara a Congresului american a decis ca John Quincy Adams sa devină președinte al SUA.
Nu in ultimul rând, marți au loc si alegeri pentru o parte din locurile din Congresul SUA (toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților si 35 de locuri din Senat). Democrații par mari favoriți la păstrarea controlului în Camera Reprezentanților. Lupta pentru Senat însă este foarte strânsă în state precum Iowa si Carolina de Nord, un scenariu posibil fiind ca cele două partide să ajungă la egalitate, fiecare cu cate 50 de senatori, caz în care vicepreședintele SUA, ca șef al Senatului, ar avea votul decisiv privind majoritatea. Democrații sunt însă cotați cu o probabilitate de 76% de a prelua controlul ambelor camere.
https://projects.fivethirtyeight.com/2020-election-forecast/senate/
JOE BIDEN ARE STOFA DE OM POLITIC ✌✌✌👏👏👏🎉🎉🎉