Coronavirus: SUA înregistrează peste 1 milion de noi cazuri în ultima săptămână

Vaccinarea se bazează pe marile lanțuri private de farmacii

Alexandru Alexe

SUA se confruntă cu un val masiv de noi infecții cu noul coronavirus în ultima săptămână, iar autoritățile se pregătesc de noi recorduri negative după vacanța de Ziua Recunoștinței.

Intre timp, spitalele raportează că se afla deja la peste 85% capacitate, unele extinzând-se cu paturile pe holuri și în garaje. Majoritatea guvernelor americane au emis din nou ordine, precum în primăvară, de amânare a procedurilor care nu sunt urgente pentru a nu ocupa paturile de terapie intensivă.

Autoritățile se pregătesc pentru impactul epidemiologic al sărbătorii de Ziua Recunoștinței (26 Nov.) în care zeci de milioane de americani au călătorit pentru a petrece cu familia, în ciuda recomandărilor CDC.

Deja, în doar 5 zile, de marți până sâmbătă săptămâna aceasta, au fost raportate 1.000.882 noi cazuri, ducând la un total de 14,5 milioane de noi cazuri și 281.199 de decese cauzate de virus, conform CNN. Peste 100.000 de pacienți Covid-19 au fost spitalizați în ultimele patru zile în SUA.

„Cred că atunci când auzim astfel de statistici, nu mai reacționăm la ce înseamnă cifrele acestea,” a declarat Dr. Shirlee Xie, director medical la Hennepin Healthcare din Minneapolis, într-un interviu cu CNN. „Însă pentru noi, cei care avem grijă de pacienți, în spatele fiecărei cifre se afla cineva în ochii căruia trebuie să ne uităm și să-i spunem, ‘îmi pare rău, nu mai am ce să fac pentru dvs.'” 

Biden le va cere americanilor să poarte măști pentru 100 de zile 

Președintele ales Joe Biden a început să își formeze echipa medicală care se va ocupa de managementul pandemiei. El i-a cerut doctorului Anthony Fauci, consilier al Casei Albe în privința pandemiei, să rămână în continuare în funcție, iar acesta a acceptat.

Într-un discurs recent, Biden a atras atenția că urmează o iarnă foarte dificilă, adăugând că atunci când își va prelua mandatul le va cere americanilor să folosească măști timp de 100 de zile, pentru a salva zeci de mii de vieți. “100 de zile nu înseamnă pentru totdeauna, 100 de zile pentru a salva vieți, e tot ce cer,” a declarat Biden, care își va prelua mandatul pe 20 ianuarie la prânz, când expira cel al actualului președinte, Donald Trump. Experții spun că dacă 95% din americani ar purta măști, epidemia ar putea fi controlată iar peste 60.000 de vieți ar putea fi salvate.

Vaccinarea făcută de marile lanțuri de farmacii

Între timp, se anticipează că guvernul american va aproba vaccinurile Pfizer și Moderna luna aceasta, iar statele americane se pregătesc pentru administrarea lui, planurile privind populațiile vulnerabile bazându-se în mare parte pe implicarea marilor lanțuri de farmacii Walgreens și CVS.

Autoritățile americane au concluzionat ca nu au destule resurse la nivel public pentru a efectua campanii de vaccinare în masă suficient de rapid și trebuie să conteze în principal pe resursele sectorului privat.

“Sunt foarte încrezător că aceste parteneriate public-private sunt gata să execute planurile,” a declarat generalul de armată Gus Perna, într-o conferință de presă din această săptămână. Perna este șeful operațional al Operațiunii Viteza Warp, programul federal care sprijină dezvoltarea și distribuția vaccinurilor și medicamentelor pentru COVID-19.

Conform unui acord între state și guvernul federal, acesta din urmă este responsabil să transporte vaccinurile până în state, iar mai departe e responsabilitatea fiecărui guvern statal să le distribuie către populație. Statele au făcut însă apel pentru un ajutor financiar din partea guvernului federal, pentru a putea susține acest efort logistic masiv. 

În această săptămână, comisia de specialiști a CDC a votat 13-1 în favoarea unei recomandări ca angajații din sistemul medical și cei ai caselor de bătrâni să fie primii care vor primi vaccinurile, imediat după ce acestea sunt aprobate de FDA. Majoritatea statelor au anunțat că vor urma recomandările CDC privind prioritățile de vaccinare, însă deciziile se vor lua formal la nivelul fiecărui stat.

Dr. Fauci a declarat că vaccinul, administrat în două doze, va ajunge să fie administrat populației generale, sănătoase, în ultima parte a lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

Copiii vor fi vaccinați relativ târziu pentru că până la ora actuală vaccinurile nu au fost încă testate pe copii. Comisia Națională de Vaccinare a votat vineri să nu recomande vaccinarea în regim de urgență a copiilor, pe motiv că aceștia în general nu suferă de forme grave ale bolii. Ideea este însă că aceștia vor beneficia de imunitatea de turmă care va apărea odată cu vaccinarea majorității adulților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.