După absența istorică la vot, „e nevoie de o resetare” a USR

Foto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle

Opinie Vlad Alexandrescu, Senator USR, fost ministru al Culturii, preluare din Facebook, cu acordul autorului

„Marele eșec al acestor alegeri, despre care nu vorbește niciun politician, este absența istorică de la vot.

„Discursul liderilor de partide pe care l-am văzut ieri mi s-a părut faraonesc: cum să clamezi o „victorie istorică”, „PNL a câștigat alegerile” etc, când ai avut doar 32% dintre oameni care s-au deplasat să pună o ștampilă?

„Pandemia de Covid 19 nu e o justificare, căci acum 2 luni, în aceleași condiții, prezența în țară a fost de 46%. Domnilor șefi de partide, lipsa de legitimitate a viitorului Parlament nu vă doare?

„Partidele nu au reușit să convingă; prin politica lor neatentă la dorințele cetățeanului au mai dat o lovitură parlamentarismului, ca și cum cea administrată de discursul lui Băsescu din 2007-2009 nu ar fi fost destul de mare!

„În interiorul USR, politica de selecție a candidaților la Parlament a fost catastrofală: oameni cu notorietate, cu realizări în mandatul de parlamentar au fost dați deoparte. Meritocrația a fost doar un slogan fără acoperire. Partidul a mizat pe necunoscuți, bazându-se, iresponsabil, pe popularitatea brandului și pe lozinca „oameni noi în politică”. Da, au intrat oameni noi în Parlament, dar au fost de la AUR, dintre care unii nici măcar nu sunt noi. Absenteismul a favorizat ridicarea extremismului.

„Conducerea USR a aruncat la coș voturile unor segmente întregi de alegători care nu s-au mai simțit reprezentați și au rămas acasă, să-și vadă de treburile lor. A mizat pe o formulă doctrinară foarte îngustă, ignorând că antreprenoriatul poate fi înțeles mult mai larg, ca o șansă acordată în viață unor categorii foarte largi de oameni: copii, agricultori, meșteșugari, meseriași, artiști, intelectuali. A neglijat în ultimii ani aportul esențial al organizațiilor non-guvernamentale și a pierdut contactul cu societatea civilă.

„Documente elaborate de-a lungul timpului în partid, cum ar fi Carta Valorilor, au rămas literă moartă. Excluderi, suspendări, marginalizări au fost aplicate unor membri USR de bună credință care își aduseseră toată experiența și buna lor voință în serviciul acestui partid nou creat, în speranța că el va fi „altfel”. A devenit acum unul din cele, numeroase, care există.

„M-a durut să văd că programul unei reforme în Cultură nu a contat cu nimic în discursul electoral al USR. „Regenerarea educației nu a beneficiat de creditul necesar al restabilirii prestigiului meseriei de profesor. Nimic din prestigiul funcției publice nu a fost ridicat la statutul de demnitate cu care a fost investit încă de pe vremea lui Carol I, când administrația se făcea în folosul întregii țări și cu sacrificiile unor oameni remarcabili.

„Anchetele pe care le-am făcut în orfelinate, genocidul copiilor lăsați în grija statului prin administrarea de neuroleptice și aruncarea lor în stradă la împlinirea vârstei de 18 ani, proiectele legislative de modificare a Codului penal pentru înăsprirea pedepselor pentru traficul de minori și exploatarea sexuală a minorilor nu au beneficiat de nicio atenție din partea conducerii USR. Aceasta a preferat să recicleze slogane obosite, să aducă pe fluxuri de știri un discurs inconsistent și neconvingător.

„Astăzi USR decontează politica oarbă a liderilor, trufia lor fără măsură. Desigur, e nevoie de o resetare, de câteva demisii și de un Congres de reașezare a priorităților. De o linie matură, care să diversifice oferta politică și să vorbească pe limba oamenilor,” scrie Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.