Fitch: alegerile nu risipesc incertitudinea. Bugetul, un test al seriozității.

imagine: Steve Buissinne , Pixabay

Lidia Moise

Rezultatul alegerilor nu spulberă incertitudinea fiscală, deoarece pare să se mențină o volatilitatea politică și, în trecutul recent, aceasta a subminat planificarea fiscală pe termen mediu, avertizează agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.

În esență, avertizează analiștii Fitch Ratings, bugetul pentru 2021 va fi un test al seriozității guvernării, revirimentul post-pandemie ar putea fi lent și planurile credibile de consolidare fiscală pe termen mediu vor cântări în evaluarea ratingului.

Avertismentul sugerează că România a obținut o temporizare în încercarea ei de a evita prăbușirea ratingului la categoria non-investment grade, nerecomandată investițiilor. În prezent România are un rating suveran BBB negativ, situat chiar la limita ratingurilor atribuite economiilor nefrecventabile.

Din perspectiva menținerii ratingului, suntem pe muchie de cuțit. Dacă înainte de alegeri singura amenințare pentru bugetul țării era aplicarea măsurii populiste de majorare a pensiilor cu 40%, dorită de PSD, acum apare și oferta de zero taxe pe salariul minim, e drept eșalonată oarecum neclar în următorii patru ani. Iar analiștii Fitch Ratings reamintesc liberalilor că au promis o gestionare prudentă a finanțelor țării, promisiune care a cântărit în menținerea ratingului.

Gestionarea unei coaliții formate din trei sau patru partide ar putea consuma energie politică, îngreunând eforturile PNL de a-și pune în aplicare agenda și constrângând apetitul și capacitatea de a adopta măsuri pentru a stopa slăbirea pe termen lung a finanțelor publice ale României. Partidul s-a angajat să se concentreze asupra îmbunătățirii eficienței cheltuielilor și asupra măsurilor de venituri direcționate pentru a reduce un deficit fiscal care se ridica deja înainte de pandemia de coronavirus, dar acestea ar putea să nu fie adecvate mai ales dacă recuperarea post-pandemică a economiei este mai slabă decât se aștepta. Chiar și în condițiile reluării creșterii PIB-ului, continuarea reformelor privind drepturile sociale pare o provocare”, arată analiza Fitch Ratings.

Agențiile de rating urmăresc atent discuțiile privind structura bugetului de stat pentru anul 2021, fiind un bun indicator al evoluției politicii fiscale a României.

PNL și USR-PLUS s-au angajat să pună în aplicare consolidarea fiscală treptată, dar nu există un consens în ceea ce privește domeniul de aplicare și calendarul precis al măsurilor pe termen scurt, având în vedere provocările economice și de sănătate intensificate de pandemie. Fitch prognozează ca deficitul publicului general să se micșoreze modest la 7,1% din PIB în 2021, de la un nivel record de 9,8% în 2020, dar riscurile sunt încă predominant negative”, a avertizat Fitch Ratings.

Interesant, analiștii Fitch, deși constată că ”PSD, înclinat spre stânga, populist, care va rămâne cel mai mare partid din parlament, ar putea să construiască un bloc de opoziție eficient și să împiedice procesul de elaborare a politicilor”, consideră că acesta nu va avea ”inițiative fiscale perturbatoare”. 

Volatilitatea politică a României din ultimii ani a crescut incertitudinea politicii și a subminat planificarea fiscală pe termen mediu. Formarea unor planuri credibile de consolidare fiscală pe termen mediu rămâne o considerație importantă în evaluarea noastră de rating suveran, având în vedere istoricul slab al țării (în ciuda creșterii economice puternice înainte de pandemie) și rigiditățile bugetare ridicate”, conchide avertismentul clar transmis de Fitch.

Economiei României este probabil, cea mai vulnerabilă din Uniunea Europeană din cauza problemelor sale structurale greu de stăpânit în criză. Afectată de pandemia de coronavirus, slăbită de un deficit fiscal deja mărit înainte de criză. fragilizată de un alt deficit, de cont curent, care descrie cum iese valuta din țară, și amenințată de alunecarea ratingului în zona nefrecventabilă pentru investitori, economia este adevărata problemă a politicienilor care vor guverna țara.

6 comentarii la „Fitch: alegerile nu risipesc incertitudinea. Bugetul, un test al seriozității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.