Frica de Covid 19 va afecta cumpărăturile de Crăciun – EY

  • Pandemia de COVID-19 a accelerat tranziția către cumpărăturile online
  • Oamenii fie vor comanda online produsele necesare, fie vor decide să economisească
  • 43% dintre europeni se tem că pandemia provocată de Covid 19 le va influența viața cel puțin încă un an
  • Electrocasnicele și produsele din zona de tehnologie, în topul coșului de cumpărături online

În ciuda valului de speranță transmis de companiile de medicamente care promit apariția unor vaccinuri încă din finalul acestui an, oamenii sunt convinși că pandemia le va afecta timp îndelungat viața, le va schimba perspectivele profesionale și opțiunile de consum, arată un studiu al companiei de consultanță Ernst&Young (EY).

Pandemia provocată de COVID-19 a accelerat tranziția către cumpărăturile online, o tendință care se va menține pe termen lung în anumite categorii de produse și pe anumite piețe, potrivit EY. Concluziile studiului, efectuat la nivel global, arată că mai mult de o treime (39%) dintre intervievați consideră că vor cumpăra în mai mare măsură online articolele pe care obișnuiau să le achiziționeze din magazinele fizice. Frica va afecta deci și sezonul de iarnă de cumpărători, când, tradițional, Crăciunul urca încasările magazinelor din întreaga lume.

Va fi deci o perioadă dificilă, în care oamenii fie vor comanda online produsele necesare, sau dorite, fie vor decide să economisească, din cauza temerii că o criză economică este inevitabilă și va aduce nediguranță în piața muncii. O perioadă suficient de îndelungată pentru a schimba comportamentul de consum, atrag atenția autorii studiului.

Cristian Cârstoiu, Partener, Consultanță, EY România

Cu încasări prognozate pentru sezonul vacanțelor mai mici decât de obicei, companiile din retail trebuie să urmărească cu atenție linia profitabilității, în timp ce continuă să investească în operațiuni touchless, conținut personalizat și campanii de marketing automatizate. Următorul pas natural este de a-și dezvolta programele de loialitate de la mecanismele generale „câștigă și cheltuiește„, la recompense semnificative pentru fiecare client”, spune Cristian Cârstoiu, Partener, Consultanță, EY România.

Cât timp oamenii se tem că vor suporta consecințele pandemiei, care le vor influența modul de viață? Iată o întrebare la care cea de-a cincea ediții a studiului EY Future Consumer Index. Ei bine aproape jumătate (43%) dintre europeni și cam două treimi (66%) din japonezi se tem că frica de Covid 10 le va influența viața cel puțin încă un an. Consumatorii din India (19%) și China (18%) sunt semnificativ mai optimiști.

Americanii sunt, la rândil lor, ceva mai optimiști decât europenii, ei cred probabil că vaccinul va rezolva problema, doar o treime dintre ei se tem de o tensiune prelungită peste un an din cauza Covid 19. Mai mult de un sfert dintre europeni evaluează că teama de Covid 19 va mai persista încă un an și numai 18% văd o rezolvare în cel mult o jumătate de an. Sunt și europeni, japoezi, sau americani neafectați în modul lșor de viață de Covid. Cam 10% dintre europenii și americanii intervievați spun că pandemia nu le-a schimbat viața.

sursa: EY Future Consumer Index.

În detaliu, studiul relevă misterul celor care se declară neafectați și neîngrijorați: ei fac parte din așa numita generații ”baby boomers”,. Cei născuți între anii 1945-1960 fie sunt pensionari și veniturile nu suferă modificări din cauza efectelor pandemiei, fie sunt acomodați deja cu perioadele de criză și, înțelepți, decid să nu se îngrijoreze.

Sezonul de iarnă avea două puncte de reper: pe de o parte era euforia cadourilor de sărbători, pe de alta atracția reducerilor oferite de majoritatea magazinelor. Studiul EY descrie că unii cumpărători vor fi tentați să folosească oportunitățile sezonului de reduceri, alții, vor economisi însă, reducând cumpărăturile la strictul necesar, pentru a supraviețui.

”Datele noastre la nivel global sugerează că 42% dintre consumatori intenționează să cheltuiască puțin decât în urmă un an pentru ofertele de vânzări din acest sezon, în timp ce 13% vor cheltui mai mult. Dintre cei deciși să cumpere, 72% rețin achizițiile până la eveniment și majoritatea cumpăra în principal prin canale online”, arată studiul EY. Ma precis, 91% dintre aceștia vor cheltui online cel puțin jumătate din sumele destinate cumpărăturilor, ceea ce arată importanța vânzărilor online cu amănuntul în acest sezon”

”Ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19, 40% dintre respondenți au înregistrat o scădere a veniturilor, iar majoritatea acestora (60%) analizează mai atent modul în care își cheltuiesc banii. De asemenea, 41% dintre consumatori și-au redus cheltuielile pe produse neesențiale, iar 46% au amânat achiziția sau înlocuirea articolelor mai scumpe. Aceste tendințe indică un potențial sezon de cumpărături de final de an cu vânzări mai mici,” avertizează analiștii Ernst&Young.  

În acest context, marcat de o trecere atât de rapidă la cumpărăturile online, liderii de companii trebuie să reevalueze așteptările consumatorului digital și să dezvolte o strategie online distinctă astfel încât să reușească să răspundă noilor nevoi, dar și să valorifice oportunitățile generate de perioada de pandemie.

Deși în timpul pandemiei mai mult de jumătate dintre consumatori au cumpărat cel puțin odată produse alimentare on line, numai 42% consideră că vor continua să-și comande mărfurile online cu o frecvență mai mare din cauza temerilor provocate de Covid 19. Totuți mai mult de jumătate (52%) dintre intervivații din studiul EY spun că nu-și cumpără mărfuri alimentare online deoarece vor să păstreze un control total asupra cumpărăturilor. O altă tendință interesantă în rândul celor 53% din consumatorii care au comandat produse alimentare online, este aceea de a cumpăra de la mai mulți retaileri, de la unii online, de la alții direct din magazin. În general, oamenii rămân fideli listei inițiale de cumpărături și, poate de aceea, cumpără mai puține produse noi decât o fac atunci când merg la magazine.

În China și, într-o mai mică măsură, în Regatul Unit, consumatorii sunt mult mai înclinați să utilizeze online-ul drept principalul canal de cumpărături decât cei din alte țări. Consumatorii din Germania și Franța sunt mai puțin deschiși la această idee, se arată în studiu.

Ce cumpără totuși oamenii online?

Ei bine tehnologia este lidera cumpărăturllor online, poate și datorită unor informații diverse și detaliate obținute despre aparatele dorite chiiar pe online. Parfumurile sunt o altă categorie de produse care sunt cumpărate online. Probabil sunt cumpărate parfumurile deja cunoscute. Interesant foarte puține persoane sunt dispuse să cumpere băuturi online, preferă să le aleagă din rafturi.

Sursa: EY Future Consumer Index.

”În general, respondenții au indicat electrocasnicele și produsele din zona de tehnologie (53%) drept categoria de produse pe care le vor achiziționa în principal online, dar vor continua să prefere cumpărarea băuturilor și a produselor alimentare proaspete din magazinele fizice”, arată studiul EY.

”Rata de penetrare a achizițiilor online de produse de băcănie continuă să fie redusă pe majoritatea piețelor. Dar, în timpul pandemiei, 55% dintre consumatori și-au achiziționat cel puțin o dată produsele de băcănie online. Dintre aceștia, 42% au declarat că în prezent comandă online produse de băcănie mai des din cauza pandemiei provocate de COVID-19. În viitor, 19% dintre respondenți au spus că vor cumpăra în principal online alimente proaspete și 16% băuturi nealcoolice, o creștere de 3,4% și, respectiv, 1,6% față de 2019”, mai arată analiza EY.

Această tendință arată că achizițiile online, chiar și în categoriile cu rată de penetrare redusă, nu numai că înregistrează o creștere, dar reprezintă o tendință care se va menține cel mai probabil după pandemie.

De asemenea, potrivit studiului, categoriile în care consumatorii prezintă cea mai mare înclinare spre cumpărăturile online sunt, în același timp, categoriile în care este cel mai probabil ca aceștia să aprecieze serviciile și sfaturile oferite la achiziție: tehnologie, produse de frumusețe și cosmetică și îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.