Fum alb: Cîțu premier, Orban liderul Camerei, USR-PLUS ia Senatul
foto: Bogdan Cristel
Liberalul Florin Cîțu, care a condus Finanțele țării în timpul pandemiei de Covid-19, este propunerea PNL pentru poziția de prim ministru al României, a declarat Ludovic Orban, președintele partidului. Potrivit comentatorilor cele două formațiuni politice partenere în actuala coaliție de guvernare sunt acord cu propunerea. Kelemen Hunor, liderul UDM și Dan Barna, liderul USR, vor fi vicepremieri în cabinetul Cîțu.
”În afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor forma guvernul. Este vorba de doi vicepremieri. Guvernul va avea 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 de USR-PLUS și 3 de reprezentanți ai UDMR”, a declarat Ludovic Orban.
PNL va avea portofoliile Apărare, Externe, Finanțe, Interne, Educație, Energie, Agricultură, Cultură și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a spus Orban. ”Deasupra împărțirii portofoliilor, important e spiritul de echipă, solidaritatea și coeziunea pentru programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.
USR va avea portofoliile Justiţie, Transporturi, Sănătate, Fonduri Europene, Cercetare, Inovare şi Digitalizare, Economie, Antreprenoriat şi Turism, a anunțat Dan Barna.
UDMR va prelua ministerele Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Mediului și Sporturilor și Tineretului, a spus Kelemen Hunor. ”Sunt sigur că vom reuşi să avem locuri de muncă, să investim în sănătate, în educaţie şi ne-am asumat să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi exercitarea atribuțiilor din Executiv”, a adăugat liderul UDMR.
În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președinția Senatului va aparține unui candidat din partea USR-PLUS, iar președintele Camerei Deputaților va fi un membru al PNL, probabil Ludovic Orban, care a arătat că este interesat de această poziție. Pentru prima dată este posibil ca Senatul României să fie condus de o femeie, Anca Dragu, fost ministrul de Finanțe în cabinetul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, al cărui nume este menționat în presă.
Deocamdată nominalizările pe portofolii sunt neclare.
Dacian Cioloș, liderul formațiunii PLUS, avertizase într-un mesaj pe Facebook că deciziile trebuie grăbite, pentru începe să absorbim banii europeni. ”Nu ne mai putem juca de-a guvernarea, așa că foarte repede este nevoie să încheiem negocierile cu PNL și UDMR, pentru a avea un guvern capabil și o majoritate parlamentară dispusă la reforme rapide, pentru ca fiecare cetățean român să simtă beneficiile Uniunii Europene”, a spus Cioloș.
”Azi-noapte s-a ajuns la un acord istoric al UE pe mecanismul de redresare de 672,5 miliarde de euro. Colegul nostru Dragoș Pîslaru , coraportor al PE, și ceilalți negociatori ai Parlamentului European au ajuns la o înțelegere cu președinția germană a Consiliului, iar România va beneficia de 30,44 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență E o muncă de câteva luni care trebuie să continue acum în România, unde este esențială finalizarea unui Plan Național să pună în practică ce am negociat în Bruxelles și să atragă acești bani pentru România”, a mai spus Cioloș.
”E o ocazie unică pentru a finanța reforme rapide care de azi trebuie să fie dezbătute cu societatea civilă pe 6 teme principale, care sunt și în programul de guvernare USR PLUS: 1. Revoluția Digitală 2. Tranziția Verde 3. Antreprenoriatul și Competitivitatea 4. Reforma administrației 5. Noua Generație (tineri și copii) 6. Coeziune Socială”, a adăugat Cioloș.