În cât timp se încheie vaccinarea? Aritmetica scenariilor
Arpad Dobre
În cât timp se încheie vaccinarea? Este relativ „simplu” de calculat. România, de la începutul vacinării în 27 decembrie 2020, până în 2 ianuarie 2021, s-au vaccinat 12.000 de persoane în 7 zile, adică puțin peste 1.700 de persoane pe zi.
Populația reală a României nu mai este demult de 20 de milioane, mai degrabă 19 milioane (o să vedem la recensământul din acest an), din care oficial sunt plecați și au rezidență în străinătate peste 3 milioane. Deci ar mai rămâne – să zicem – 16 milioane.
Planul oficial este de a vaccina până la 70% din populație, adică aproximativ 11 milioane de persoane.
În ritmul actual, de 1.700 de persoane pe zi, ar fi necesare 6.470 de zile, adică… 17 ani!!!!
Ca să se vaccineze acel procent de populație până în vară (6 luni, deci), așa cum au anunțat autoritățile române, ritmul de vaccinare ar trebui să crească la peste 61.100 (șaizeci-și-una-de-mii-o-sută) de persoane vaccinate pe zi!
Sigur, trebuie să menținonăm și că un ordin al ministrului Sănătății a stabilit în ce tipuri de centre se vor putea vaccina cetățenii români:
– centre de vaccinare fixe;
– centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora;
– echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;
– centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;
– la nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.
La un ritm ideal, de 1 vaccinat/3 minute, rezultă că un centru ar putea, teoretic, vaccina 160 de persoane în 8 ore. Nu s-a stabilit numărul acestor centre, dar pentru menținerea unui nivel de 61.100 de vaccinări pe zi ar fi nevoie de aproximativ 382 de astfel de centre, fixe și mobile, la nivelul întregii țări, adică minimum 8 astfel de centre în fiecare județ, plus Bucureștiul.
Dacă timpul de vaccinare ajunge la 4 minute/1 vaccinat, în fiecare centru se vor putea vaccina 120 de persoane, iar pentru păstrarea ritmului de 61.100 de vaccinări pe zi vor fi necesare aproximativ 510 astfel de centre, adică 12 în fiecare județ, plus Bucureștiul, iar dacă timpul de vaccinare crește la 5 minute/1 vaccinat, va fi nevoie de 636 de centre de vaccinare, adică aproximatriv 15 în fiecare județ, plus Bucureștiul etc., etc.
Pentru cei care îmi vor atrage atenția că i-am inclus și pe cei aproximativ 3 milioane de copii sub 16 ani care nu vor fi vaccinați precizez că în calcule nu am inclus și rapelul la vaccin peste 21 de zile, pentru persoanele care au primit primul vaccin, deci… rămân la estimările mele aritmetice, simple.
Trecând puțin peste „ocean”, am înțeles că autoritățile SUA își propuseseră prin „Operațiunea Warp Speed” (la naiba, ce dacă e pandemie, merge și o leacă de atmosferă de film hollywoodian!) să vaccineze până la sfârșitul anului 40 de milioane de americani. Văzând că efectiv nu au cu cine (sistemul medical din SUA este copleșit de numărul de noi cazuri de infectare care necesită spitalizare) au redus ținta la 20 de milioane. Câți au fost vaccinați până la 31 decembrie? 2,8 milioane de cetățeni americani. Iar asta în condițiile în care ritmul lor de vaccinare în miile de centre fixe și mobile este acum de aproximativ 142.000 pe zi. Iar Biden spune că administrația pe care o va conduce din 20 ianuarie 2021 și-a propus acum să crească ritmul la 1 milion de vaccinați pe zi… Ce mai, va fi uarpspidu’ lu’ uarpspid!
Revenind a nos moutons, pe un picior de plai, pe-o gură de rai, pot doar spera că, pe de o parte, calculele mele sunt prea „largi” ca estimare de timp și că vaccinarea are loc în doar un minut. Dar sunt acte de completat, protocol igienico-sanitar de respectat, în centru poate intra un număr limitat de persoane (2-5 persoane deodată?), care mai stau pe acolo câteva 10 minute, pentru verificarea eventualelor reacții adverse etc etc).
Pe de altă parte, pot doar spera că autoritățile române și-au făcut extrem de bine calculele și că au știut ce vobesc atunci când au estimat că vaccinarea a 70% din populație se va încheia în acest an, „undeva, la începutul verii”.
Având însă în vedere situația din SUA, mi-e că la noi vom asista la o largă prelungire a termenului estimat de autoritățile române.
Desigur, dacă se vor vaccina zilnic 20.000 de oameni, în 400 de zile se vor putea imuniza 8 milioane de români. În acest ritm prima fază a vaccinării s-ar putea încheia în martie 2022…
P.S. Da, aș vrea să mă vaccinez, dar în aceste condiții cine știe când îmi va veni rândul…
n.r. Articol preluat de pe Facebook, cu acordul autorului
Sunt, si nu sunt de acord cu timpul necesar vaccinarii. In teorie este nevoie de cateva minute pentru primul vaccin, dar la al doilea vaccin ar fi nevoie de 30 de secunde. La primul sunt culese cateva informatii despre persoana vaccinata, dar la al doilea vaccin (daca persoana respectiva nu a avut reactii adverse) ar trebuii sa mearga pe repede inainte.
Cred ca le trebuie 34 de ani in ritmul actual – ca se fac 2 doze. Insa dupa 1-2 ani trebuie repetat vaccinarea, asa ca cifra reala pentru ritmul actual este … infinit.
E o problema de decese prevenibile si una de costuri – anul trecut, economia a pierdut pete 30 de miliarde de euro din cauza Covid. Aceasta inseamna ca fiecare luna de intarziere in imunizarea populatiei costa vreo 2.5 miliarde de euro.