În ciuda pandemiei, școala de programare pentru copii MindHub își extinde rețeaua în România
Toată lumea ar trebui să învețe să programeze, deoarece acest exercițu te învață să gândești, a spus Steve Jobs. Pandemia de Covid 19 a accelerat tendința de a iniția copii în tainele digitalizării, deși, deocamdată, totul se rezumă la participarea activă la lecțiile predate online. Există însă inițiative, cum este MindHub, rețeaua internațională de școli de programare pentru copii si adolescenți, care propun părinților oferta de a crea copiilor abilități precum programare. Ideea e că acum , în secolul XXI, copiii trebuie să fie pregătiți cu abilități și concepte noi. Piața muncii se schimbă rapid, iar carierele viitorului impun și cunoașterea programării. Iar programarea, sugerează experții MindHub, crește capacitatea de rezolvare a problemelor, impulsionează creativitatea, logica și creează competențe tehnice.
MindHub, rețeaua internațională de școli de programare pentru copii si adolescenți, plănuiește să își continue extinderea în România și să deschidă noi locații, în ciuda prezentei pandemii de Covid-19, care afectează serviciile educaționale în întreaga lume.
Firma de educație IT crede că pandemia, în pofida numeroaselor obstacole pe care le ridică în fața educației copiilor, prezintă și noi oportunități pentru țările care au rămas îndeobște în urmă în competențe digitale, ca să facă salturi uriașe înainte și să se dezvolte din punct de vedere digital.
„Vedem că tot mai mulți copii sunt interesați să dobândească competențe digitale, și tot mai mulți părinți înțeleg necesitatea ca odraslele lor să profite cât mai mult de timpul petrecut acasă,” spune Polly Yankova, CEO la MindHub.
MindHub și-a deschis primul centru din România în 2019, iar acum are șapte centre în țară și continuă să înscrie copii din întreaga țară. „Am deschis jumătate din școli pe timpul pandemiei. Ne pregătim de asemenea să începem în câteva noi locații, până finele lui 2020,” a declarat Polly Yankova.
În timp ce after-school-urile au încă permisiunea de a funcționa în persoană chiar și la București, unde s-au închis școlile și grădinițele, în toate locațiile MindHub funcționează măsuri stricte de distanțare socială, pentru a minimiza riscurile pentru copii și pentru personal. Cu toate acestea, MindHub a adăugat și cursuri online la oferta sa, și este gata să funcționeze doar online, dacă se va cere asta prin lege.
„Ne-am pregătit toată vara ai am adaptat materiile, pentru a oferi atât cursuri online, cât și offline, ca să răspundem nevoilor părinților și copiilor lor,” declarat Polly Yankova. „A fost un mare efort să modificăm cursurile, dar realitatea este că centrele educaționale care se adaptează suficient de repede la schimbare vor continua să aibă succes și să „strângă” copiii online, în timp ce celelalte vor dispărea,” a adăugat ea.
În România, învățământul online câștigă popularitate, potrivit MindHub. „Cu toate că părinții vor ca copiii lor să învețe competențe digitale, inițial, ei ezitau în privința educației online, dar au fost plăcut surprinși de eficiența acesteia, atunci când este bine făcută,” a spus Yankova. „În timpul primelor noastre lecții online, am strâns reacții și rezultatele au fost foarte pozitive, mai ales din cauza mentorilor noștri motivați, a grupurilor mici de copii și a abordării individuale. După ce au încercat o dată educația online, părinții nu au mai ezitat și au început să înscrie copiii pentru mai multe activități,” a adăugat Yankova.
MindHub îi ajută pe copii să stăpânească fundamentele competențelor digitale, necesare azi pentru a avea succes în orice domeniu, predând programarea într-o manieră prietenoasă și orientată spre copii, care le sporește interesul pentru tehnologie.
MindHub folosește propria sa programă școlară, orientată total spre copii și spre proiecte, care le permite să își înceapă studiile la vârsta de 6 ani și să înceapă programarea în limbaje ca Python și JS, de la vârsta de 10 ani.
Cursurile de concentrează pe dezvoltarea gândirii de calcul și logice a copiilor, ceea ce îi ajută să rezolve probleme în situații reale; ei își exersează limba engleză, folosind IDE în engleză și programează în această limbă. Lucrând cu comenzi reale de programare atunci când își dezvoltă propriile lor jocuri, ei învață să rămână concentrați și să își prezinte ideile – deprinderi necesare în orice domeniu.
Cursurile MindHub sunt unice, folosind o varietate de instrumente și de medii, așa că cei mici nu se plictisesc învățând – inclusiv Minecraft, Dash & Dot, Sphero, Scratch, Tynker, Hopscotch, Micro:bit, Roblox, KODU și chiar HTML, CSS și Python, pentru copii mai mari.
MindHub operează 40 de centre la nivel mondial, iar in Romania are locații in București, Bragadiru (Ilfov), Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Șimleu Silvaniei precum și un centru online.