Între viață și moarte, în România. Avem o țară. Cum procedăm?

Roxana Dascălu

Un senator PSD cu diaree e transportat cu elicopterul SMURD, de la Suceava, la București. Nu a avut încredere in medicii suceveni. Dar era om important, așa că s-a găsit elicopter pentru el. Asta se întâmpla în mai 2019.

Ieri, bolnavii de Covid-19 de la ATI Piatra Neamț, care au supraviețuit incendiului de acolo, au fost duși cu ambulanțele la Iași, la distanță de 130 km. Pentru ei nu s-a găsit elicopter. Sau nu aveau carnet de partid. Bine că s-au găsit măcar ambulanțe.

La ora la care scriu, medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț, care a intrat în flăcări ca să salveze vieți, a ajuns probabil la Bruxelles, cu o aeronavă militară. Sper că măcar el va fi salvat.

Aflu din presa locală că cei care au fost arși de vii la Piatra Neamț „sunt 7 bărbați și 3 femei cu vârste între 67 și 86 de ani”. Statistici. La această vârstă, puteau oricum să moară de Covid-19 sau de comorbidități, nu ? Crudă soartă, să mori ars de viu, în spital…

La spitalul din Piatra Neamț s-au schimbat 8 manageri într-un an. Imediat după incendiu, actualul manager era ocupat să dea interviuri presei – în loc să se repeadă la fața arsă a locului.

Prefectul județului Neamț a declarat la o televiziune de știri că spitalul a greșit pentru că efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP. 

„A fost un fel de „hei-rup” de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare”, spune prefectul.

La cinci ani de la Colectiv, 10 ani de la incendiul de la Maternitatea Giulești, sistemul rămâne același.

Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Iași.

Vin alegerile, iar tragedia de la Piatra Neamț îi va face poate pe oameni să se gândească de două ori înainte de a pune ștampila pe buletinele de vot.

După Colectiv, a căzut un guvern. La cinci ani după Colectiv, însă, fostul primar Piedone, condamnat pentru tragedie, a fost reales în sectorul cel mai sărac al Bucureștiului cu sloganul cinic ”ai grijă să nu te frigi la vot”.

La cinci ani după Colectiv și zece ani după incendiul de la Maternitatea Giulești, în România nu s-a construit niciun spital pentru arși.

Acestea sunt faptele.

In rest, vor fi decontări politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.