Învestirea președintelui Biden va mișca piețele financiare-eToro

Analiștii se așteaptă la o reacție exuberantă a piețelor finaciare, miercuri, în ziua inaugurării președinției lui Joe Biden.  

”Piețele globale au înregistrat creșteri în noiembrie când a fost declarat câștigător. În prezent, mulți investitori eToro speră ca inaugurarea să producă o nouă creștere”, spune Ionuț Paulenco,analistul de piață pentru România al eToro. Paulenco își susține ipoteza unei performanțe bune a pieței financiare atât cu argumentul istoriei recente, cât și cu cel al certitudii privind injectarea unor sume de bani consistente și stimulative pentru economie, așa cum a promis Biden.

În cazul a patru dintre ultimele șase alegeri prezidențiale, rezultatele au influențat indicele S&P 500 (reprezintă cele mai mari și mai valoroase companii listate pe bursele americane), care a înregistrat creșteri în perioada cuprinsă între ziua alegerilor și inaugurare. De asemenea, indicele a crescut în primele 100 de zile, în opt din ultimele zece mandate prezidențiale. Desigur, acest lucru s-ar putea să nu se datoreze în totalitate inaugurării. Mulți factori afectează piața și există unii foarte puternici în joc de această dată, cum ar fi criza globală de sănătate și crizele economice cu care ne confruntăm, dar poate că politica va deveni mai puțin volatilă”, reamintește Paulenco.

Dar influența decisivă asupra evoluției indicilor pieței financiare americane o va avea extrem de probabila adoptare a planului de stimulare a economiei.

Un lucru este clar – administrația Biden, susținută de un Congres controlat de democrați, va pompa bani în economie. Săptămâna trecută, Biden a dezvăluit un plan de stimulare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari pentru combaterea efectelor Covid-19, inclusiv cecuri de 1.400 de dolari pentru majoritatea americanilor”, a adăugat Paulenco

O injecție fiscală…

Biden a propus un pachet de măsuri în contextul unei evoluții slabe a economiei americane, din cauza intensității crizei de sănătate provocată de pandemia de coronavirus. Acest pachet de stimulare a economiei în valoare de 1,9 miliarde de dolari vine după cel de cele 900 de miliarde alocate în decembrie.  Un trilion de dolari va fi destinat susținerii veniturilor americanilor. Cei care câștigă mai puțin de 75.000 de dolari anual vor primi un cec suplimentar de 1.400 dolari,  bani care se vor adăuga cecurilor de 600 dolari acordate recent.

De asemenea, se vor acorda, până în septembrie, câte 400 de dolari pe săptămână ca ajutoare de urgență pentru șomaj. În plus, planul de măsuri de stimulare, care include alocarea a 350 de miliarde de dolari guvernelor statelor federale și autorităților locale, ” ar trebui să contribuie la stoparea fluxului de pierderi de locuri de muncă din acest sector, care au rezultat din situația financiară tensionată a statelor”, spune James Knightley, economistul șef pentru piețe internaționale al ING.

Alte 400 de miliarde de dolari sunt alocate pentru a aborda în mod direct criza, inclusiv bani pentru a stimula programul de vaccinare și bani pentru testare și există încă 130 de miliarde de dolari pentru a ajuta la redeschiderea școlii. Sunt incluși, de asemenea, bani suplimentari pentru a sprijini sectorul micilor afaceri și bani pentru cei care se luptă cu plata chiriilor și cu alte plăți, precum și îngrijirea copiilor. De asemenea este așteptat și un plan de creștere a salariului minim național la 15 dolari / oră”, arată Knightley, într-o notă pentru investitori.

Ca atare inaugurarea președinției lui Joe Biden ar putea fi un semnal pentru un reviriment mai rapid al economiei americane.

”O altă injecție fiscală în brațul economiei”, spune Ethan Harris, șeful diviziei de analiză globală al BofA, care adaugă însă că analiștii Bank of America estimează o creștere robustă a economiei.

Ne așteptăm la un reviriment robust al economiei americane și ne-am revizuit estimarea de creștere a produsului intern brut (PIB) la 5%, față de estimarea anterioară de 4,6%, pentru acest an”, a spus Harris.

Estimările mai optimiste sunt bazate pe semnalele privind creșterea consumului, stimulată deja de precedentul pachet de stimulare financiară, precum și pe accelerarea vaccinării populației americane.

Săptămâna inaugurării a debutat de altfel plat, fără niciun semnal dat de piețe, deoarece acestea au fost închise. Luni 16 ianuarie a fost sărbătoare națională în SUA, când s-a celebrat ziua  lui Martin Luther King Jr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.