Kuleba: cine crede că Putin nu va îndrăzni să testeze articolul 5 al NATO e naiv

photo: Bogdan Cristel

”Ce se întâmplă acum nu e doar o încercare a Rusiei de a-și menține influența în regiunea Mării Negre, ci este și o bătălie finală pentru dreptul tuturor națiunilor europene. E o bătălie a noastră”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei. Aflat la București într-o vizită scurtă, Kuleba s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

El i-a mulțumit omologului său român că îl primește în ajunul Paștilor, a remarcat că România are o politică inteligentă în relația cu Ucraina, mulțumind și pentru ajutorul dat refugiaților. ”Apreciez că m-ai primit în preajma Pastelui…Aș vrea să felicit Guvernul României că a conturat o politică foarte inteligentă de la începutul acestei agresiuni…Vreau să mulțumesc guvernului pentru primirea refugiaților ucraineni”, a spus Kuleba.

Bogdan Aurescu a arătat că  ”au intrat pe teritoriul țării noastre peste 800.000 de refugiați ucraineni” și România ”a acționat prompt și consistent pentru a oferi adăpost refugiaților”.

Ministrul român de externe a transmis un mesaj de încurajare: ”Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt sigur că-l va câștiga”, adăugând că ”nu pot rămâne nepedepsite crimele din Ucraina”.  

Ministrul de externe ucrainian a avertizat că viitorul regiunii este în joc în acest război, iar ”cine crede că Putin nu va îndrăzni să testeze articolul 5 al NATO e naiv”.

Voi ne dați tot ce avem nevoie să câștigăm, noi îl ținem pe Putin…Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să dați Ucrainei ce are nevoie”, a mai spus Kuleba.

Cei doi miniștrii au refuzat să dea detalii precise privind misterul furnizării de armament către Ucraina. Kuleba a lăsat să se înțeleagă că Ucraina are nevoi multiple și fiecare țară prietenă alege ce anume îi poate furniza, dar că autoritățile române nu au refuzat ajutorul cerut.

„Dacă fiecare țară decide să ne ofere un singur articol vom obține ce ne dorim. Am ridicat această chestiune și apreciez abordarea constructivă. Dar lăsăm la decizia țărilor să hotărască ce să facă. În anumite cazuri vedem că țările pot face ceva, pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. Creștem presiunea diplomatică și apoi pe cea publică. Nu este cazul României. Ce nu acceptăm e ipocrizia. Din fericire, nu e cazul României. A fost prietenoasă și deschisă”, a spus Kuleba.

La o întrebare punctuală dacă România a furnizat până acum armament Ucrainei, Kuleba răspus diplomatic: „Armele ca și banii au nevoie de liniște și nu spunem ce primim și de unde primim decât dacă este un anunț public. Politica României e una inteligentă, și restul las la interpretarea dumneavoastră”.

„Ceea ce pot să vă asigur e că România, ca stat membru al UE și al NATO, este un stat extrem de responsabil și de asumat față de îndeplinirea obligațiilor sale internaționale, față de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv față de partenerii noștri. După cum știți, UE sprijină aceste demersuri, NATO și statele membre sprijină aceste demersuri. Dar așa cum au spus președintele și premierul, lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că este bine să vorbim prea mult public despre aceste lucruri”, a răspuns Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai declarat că România este gata să ajute la reconstrucția Ucrainei și va susține țara vecină în demersul său de a adera la Uniunea Europeană. ”Parcursul pentru aderare la UE e unul complicat. Vom sprijini activ Ucraina în acest proces laborios”, a mai spus Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.