Marea vaccinare – ritmul actual trebuie accelerat de 15 ori
Pandemia ne costă 2 miliarde de euro pe lună – adică 67 milioane de euro pe zi
Alexandru Alexe
Campania de vaccinare din România a debutat lent, cu doar 100.000 de doze administrate, întâmpinând dificultăți procedurale și logistice inerente la început, apărute și în celelalte tari.
Deși pare să prindă viteză în ultima vreme, ritmul vaccinărilor este încă mult sub necesarul de administrare a peste 5 milioane de doze pe lună, suficient pentru imunizarea populației cu două doze de vaccin în următoarele 6-7 luni. După acest interval, este posibil ca vaccinarea să trebuiască să fie repetată, până la terminarea pandemiei pe plan mondial. Pentru moment, durata protecției oferită de vaccin este estimată că ar fi mai mare de 3 luni, însă nu se cunoaște exact limita maximă.
Ritmul necesar ar fi astfel de 170.000 de doze pe zi, însă pe moment nici nu e clar dacă există suficient vaccin comandat. Organizarea pare deficitară, România neavând încă destule centre de vaccinare și personal necesar pentru a efectua această operațiune extrem de importantă la scara necesară.
Israel – campioana vaccinării
Între timp, în lume au fost vaccinați 25 de milioane de oameni, inclusiv 9 milioane în China, 8 milioane în SUA, 1.8 milioane în Israel și 1.5 milioane în Marea Britanie. Guvernul britanic, confruntat cu o situație pandemică gravă, cu peste 1.000 de decese pe zi, și-a propus să vaccineze 15 milioane de oameni în următoarea lună și a aprobat și vaccinul Oxford-AstraZeneca, unul care nu are nevoie de condiții speciale de depozitare.
Israelul este lider mondial când vine vorba de procentul de populație vaccinată, reușind deja să inoculeze 20% din întreaga populație.
În România, suntem încă departe de acest ritm, însă și pandemia, deși în creștere, este încă sub control, cu doar 62 de decese înregistrate pe 10 ianuarie.
Chiar daca situația medicală e mai bună, acest lucru este realizat cu măsuri draconice care afectează economia. Pagubele au însumat anul trecut în jur de 10% din PIB, dacă considerăm că în loc să avem o creștere de 4-5% din PIB am avut o scădere de 5% a economiei. În bani, înseamnă că pandemia ne costă în jur de 2 miliarde de euro pe lună – iată de ce vaccinarea trebuie să fie cât mai rapidă, fiecare zi pierdută având un cost de 66 milioane de euro pentru economie.
Vaccinul la români
Aruncând o privire asupra procesului de vaccinare din România vedem că procedura începe cu programarea, care se desfășoară pe platforma Rovaccinare.
Acesta este primul și cel mai complicat obstacol, managerii clinicilor sau medicii de familie având nevoie de semnătură electronică și mai ales de răbdare, ei plângându-se de complexitatea unei operațiuni care ar trebui să fie simplă si rapidă.
„Manualul de instrucțiuni pentru a folosi platforma Rovaccinare are 40 de pagini,” spune Dan Ţeca, managerul unei clinici din București care și-a programat angajații pentru vaccin. „Limbajul e complicat și confuz, a trebuit să citesc manualul de două ori și tot nu sunt sigur că l-am înțeles, însă am reușit să ne programăm,” a adăugat el.
Sistemul Rovaccinare oferă oamenilor un interval orar în care trebuie să se prezinte la un centru de vaccinare. La sosire, ei sunt invitați în sala de așteptare și li se dă de completat un formular, pe care sunt întrebați dacă au probleme de alergii, dacă suferă de afecțiuni și dacă au fost vaccinați în ultimele 4 săptămâni. Apoi vaccinul este scos din frigider și administrat. După vaccinare, operațiune pentru care sunt alocate 2 minute, persoanele inoculate sunt invitate să rămână 15 minute în sala de așteptare, pentru a se asigura că nu apar efecte adverse. Ele primesc și un certificat de vaccinare, care le-ar putea fi util în viitor, putând să îi scutească de cerințe precum efectuarea de teste PCR înainte de călătorii în străinătate.
Certuri pe bani între autorități
Autoritățile române par a fi conștiente de deficiențele campaniei de vaccinare, guvernul pregătind o ordonanță de urgență care cere autorităților locale să se implice în deschiderea de centre de vaccinare adiționale.
Emil Boc, șeful Asociației Municipiilor, a avut însă o reacție dură la adresa Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, acuzându-l că ordonanța nu prevede fondurile necesare pentru operarea acestor centre. Să sperăm însă că autoritățile se vor pune de acord și vor reuși accelerarea procesului de vaccinare. Până la urmă, dacă e vorba de bani, cei care contează sunt cele 67 milioane de euro cât ne costă fiecare zi de pandemie, fondurile pentru vaccin si pentru centrele de vaccinare fiind mărunțiș faţă de suma care se pierde cu fiecare zi de întârziere.
Pingback: Business report O nouă taxă auto. Greșeli incredibile și suspiciuni de fraudă la ASF. Iulian Stanciu Q&A. Ritmul vaccinării trebuie mărit de 15 ori. Soluții pentru cei care au amânat plata ratelor pentru 9 luni, dar încă nu le pot relua
Pingback: Business report O nouă taxă auto. Greșeli incredibile și suspiciuni de fraudă la ASF. Iulian Stanciu Q&A. Ritmul vaccinării trebuie mărit de 15 ori. Soluții pentru cei care au amânat plata ratelor pentru 9 luni, dar încă nu le pot relua