Mașinile de colecție, o investiție care sfidează inflația
articol de Bogdan Cristel
Omenirea s-a confruntat dintotdeauna cu diverse crize, unele mai grave, altele peste care a trecut mai ușor. Prudenți, sau norocoși, oamenii au supraviețuit crizelor și datorită valorilor pe care le-au tezaurizat. Timpul și istoria au demonstrat că arta, aurul și pietrele prețioase pot asigura supraviețuirea în vremuri de criză.
În economia modernă însă, de ceva timp, nu mai vorbim doar de tezaurizare pentru siguranță, ci de plasamente, de investiții care să se dovedească atât de profitabile încât să asigure un viitor confortabil.
Recent criptomonedele păreau vehiculul ideal pentru a înmulți rapid banii și promiteau creșteri exponențiale în viitor. Fascinația față de spațiul criptomonedelor a cunoscut o intensitate maximă, se pare, în timpul pandemiei de coronavirus. Criza energiei a inflamat toate prețurile, iar Bitcoinul nu a confirmat reputația de investiție imună în fața inflației. În plus războiul declanșat de Rusia în Ucraina a readus în atenția liderilor lumii pericolul utilizării criptomonedelor în scopul evitării sancțiunilor. Planează deci primejdia reglementării severe a spațiului cripto și acest pericol în sine îi poate deteriora atractivitatea pentru investitori.
Pot fi însă mașinile vechi ”noul Bitcoin”, cum susține într-un articol Jakub Šulta, CEO-ul companiei Carvago, în sensul că automobilele vechi pot fi un ”depozit de valoare pe termen lung”?
Mașina veche, un plasament de milioane
Statisticile pieței de lux confirmă ipoteza. Potrivit Indicelui Investiții de lux Knight Frank din 2021 în ultimii zece ani valoarea mașinilor clasice a crescut cu 180%, depășind aprecierea valorii lucrărilor de artă, sau a monedelor de aur antice, care a fost și ea remarcabilă.
”Unele dintre vânzările spectaculoase la licitațiile din acest an includ un McLaren F1 care a adus aproape 20 de milioane de dolari SUA la recentele vânzări de referință din Monterey, precum și achiziția record de 2,9 milioane de dolari a unui Ferrari F40 cu specificații americane”, notează autorii Indicelui. În 2018 un auomobil Ferrari 250 GTO lansat în 1962 s-a vândut pentru 48,4 milioane de dolari, arătau studiile anterioare.
Dietrich Hatlapa de la HAGI, care furnizează informațiile privind mașinile clasice pentru alcătuirea Indicelui Knight Frank, observa că piața se află într-o poziție bună, iar valoarea unei selecții de mașini de colecție din lume a crescut cu 4% în 2021. „Cea mai mare parte a interesului în acest moment vine de la colecționari și dealeri experimentați, care sunt pregătiți să plătească prețuri de top pentru cele mai bune mașini. Piața nu este atât de largă. Dar indicii noștri se află în teritoriu la maxim”, adăuga Hatlapa.
Noul Bitcoin?
În vremea creșterii exponențiale a valorii Bitcoin dar și a volatilității sale și a monedelor virtuale înrudite, există deci exemple de creșteri semnificative a valorii unor automobile de colecție, fără ca acestea sa se confrunte cu problemele recente de pe piața criptomonedelor.
Carvago, o platforma online specializata în vânzarea automobilelor second-hand, a realizat un mic studiu asupra evoluției prețului a 5 modele de mașini rulate, ca o posibila alternativa la investițiile financiare clasice. Aici avem exemple și de creșteri de 180% pe piața second-hand. Carvago nu susține ca aceasta este o recomandare de investiții iar evaluarea făcută în studiu este una orientativă.
„Cu siguranță nu pretindem că acestor modele le va crește prețul în continuare”, spune Jakub Šulta, CEO Carvago. „Prețurile obiectelor unicat, de colecție, sunt guvernate de legi ușor diferite față de restul pieței. Cu toate acestea, analizele noastre arată că supraîncărcarea globală a cererii va continua și în 2022. Prin urmare, recomandăm să nu amânați achiziția unei mașini rulate în speranța că prețurile vor începe din nou să scadă. Dimpotrivă, vor crește, cel puțin în următoarele câteva luni.”
Ne sunt propuse 4 modele de automobile de top (Ferrari, Lexus, Maybach, Porsche) cat și un model un pic mai … “normal” (Suzuki).
La o rapidă trecere în revista observăm o creștere de 180% la modelul Ferrari 458 Speciale Aperta (de la 250.000 euro nou in 2014 la 703.000 euro), 170% la modelul Lexus LFA (375.000 euro nou în 2010 la 1,01 milioane euro), 60% la modelul Porsche 911 GT2 RS (991) (285.220 euro nou in 2017 la 459.000 euro), 30% la modelul Mercedes-Maybach G 650 Landaulet (749.700 euro nou in 2017 la 980.560 euro).
Cea mai interesanta crestere o reprezinta insa un model de SUV japonez, un Suzuki Jimni ce avea prețul de 17.800 euro nou in 2018. Acesta a crescut cu 103% , la un preț de 36.200 euro. Creșterea valorii tuturor modelelor este raportata la sfarsitul lui 2021.
La fiecare dintre modelele propuse exista motivatii ale creșterii valorii acestora, în principal fiind vorba despre serii exclusiviste, de colecție, sau serii limitate. Rămâne însă aceasta creștere pe piața respectivă, creștere ce face ca aceste automobile să aibă un randament al investiției inițiale de invidiat. Investitorii se pot orienta deci și către valori mai puțin vizibile în piața variată a activelor.
Piața mașinilor vechi poate oferi câștiguri mai mari decât plasamentele în criptomonede, cu o condiție: dorința de câștig să fie acompaniată de o bună cunoaștere a istoriei automobilelor, un ochi ingineresc decisiv pentru evaluarea mașinii și, nu în ultimul rând, de pasiune.
Piața mașinilor vechi nu este un spațiu investițional la îndemâna oricui. Plasamentele în această piață sunt oarecum similare cu cele în lucrări de artă: pentru colecționari estetica este un element uneori mai important decât potențialul randament al investiției.
Piața pentru mașinile clasice s-a mărit exponențial în ultimii ani, stimulată de creșterea numărului de colecționari, care justifică investiția inițială în autoturisme de epocă. Este însă o cerere sofisticată și, de aceea, are nevoie de o ofertă atent calibrată. Un indicator esențial pentru această piață este dat de prețurile uriașe pe care unele mașini vechi le obțin la licitații.
Încă de la apariție automobilul a fost și un simbol al statutului social și al puterii financiare de care dispune deținătorul, pe lângă utilitatea sa, transportul persoanelor. Mai apoi a apărut și forma de investiție în automobile de epocă sau de lux, bunuri care nu se depreciază, dimpotriva, devin din ce în ce mai valoroase, precum un vin bun.
În esență investiția într-un automobile clasic presupune în primul rând pasiune pentru mașini și răbdare, deoarece uneori, restaurările pot dura ani buni, iar aprovizionarea cu piese de schimb poate fi o provocare. Atenție: colecționarii dispuși să cumpere mașini scumpe nu caută piese de décor, ci mașini cu care să poată alerga pe șosele.