MIG-21LanceR, ultimul zbor pe cerul României

Imagine: Bogdan Cristel

Ultimul lot de avioane de luptă tip MiG-21 LanceR a fost retras din escadrilele Forțelor Aeriene Române, după mai mult de 60 de ani de utilizare. Piloții au zburat pentru ultima dată luni la bordul aeronavelor tip MiG-21 LanceR, primele zboruri după o ce întreaga flotă a fost menținută la sol în urma  unor repetate incidente.

Au avut loc simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, în cadrul cărora au decolat pentru ultima oară  aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău.

 „După 61 de ani în serviciul armatei României, Mig 21 trece în rezervă. Zborul acestei capabilităţi se încheie azi. Cu o evoluţie presărată cu succese dar şi cu momente dramatice, Mig21 şi-a îndeplinit misiunea de apărare a cerului României„, a declarat Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

MiG -21 a fost proiectat în anii 50 și rămâne unul dintre cele mai vechi avioane de luptă încă utilizate de forțele aeriene din lume.

România a primit primele MiG-21 în anii 1960. Cu toate acestea, toate aeronavele acestui model aflate în funcțiune în prezent sunt variante MiG-21 LanceR modernizate și recondiționate la standardele NATO cu sisteme de comunicații, radare și armament noi. În ciuda modernizărilor, aeronavele îmbătrânite ale MiG-21 LanceR au provocat numeroase incidente fatale, FAR pierzând 20 de avioane ultimii 30 de ani, ultimul fiind avionul care s-a prăbușit aproape de Constanța în luna martie a anului trecut.

Adevărate „sicrie zburătoare”, MiG-21 au fost programate pentru înlocuire.  Consiliului Suprem de Apărare a Țării a decis în luna mai 2022, să aprobe Memorandumul privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea avioanelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”. Decizia CSAT a survenit după ce flota de MiG-uri fusese ținută la sol aproape o lună după ce un avion s-a prăbușit într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Azi trăim un moment istoric cu retragerea avioanelor de luptă Mig21 LanceR şi putem considera finalizată tranziţia euro-atlantica a aviației de vânătoare a României, pentru care începe o epocă modernă, stabilă, cu perspective luminoase ”, a spus comandorul Mihail Zamfirescu, comandantul escadrilei 861.

Forțele Aeriene nu au făcut publice informații privind numărul de avioane MiG-21 LanceR retrase dintre cele care erau încă în uzul aviației militare. Potrivit raportului World Air Forces pentru 2022, publicat de Flight International, Forţele Aeriene Române aveau 16 aparate tip MiG-21 LanceR, adică o escadrilă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.