OPEC + 500.000 barili, un compromis necesar
Lidia Moise
Statele membre ale cartelul petrolier mondial OPEC și producătorii ruși (OPRC+) au căzut de acord noaptea trecută să își mărească producția cu numai 500.000 de barili pe zi luna viitoare, anunță analiștii eToro într-o notă pentru investitori. ”Acordul parafează o creștere modestă a producției de petrol și este un compromis la care a ajuns grupul, care fusese în dezacord puternic la începutul săptămânii”, a spus Adam Vettese, analist al eToro.
După o săptămână de întâlniri tensionate, cu două amânări ale unor reuniuni decisive, membrii cartelului petrolier OPEC și producătorii ruși au acceptat o soluție de compromis. OPEC+ a anunțat că va restânge cu 500.000 de barili pe zi tăierile de producție de 7,7 milioane de barili pe zi, agreate în vară, din cauza pandemiei de Covid 19. Este o ajustare modestă față de așteptările pieței, care a pariat pe o infuzie zilnică de 2 milioane de barili de petrol în plus. Dar, în ciuda știrilor pozitive pentru economia lumii date de companiile farmaceutice pe cale să lanseze în piață trei vaccinuri, de clarificarea situației politice din Statele Unite și de mărirea cererii de petrol din Asia, care au urcat dramatic cotațiile petrolului, șefii OPEC+ au pus în balanță incertitudinea privind evoluția pandemiei de Covid 10 și capacitatea de absorbție a pieței.
”Grupul a fost divizat între națiuni care doreau o creștere de până la două milioane de barili pe zi și cele care doreau să mențină reducerea producției”, a spus analistul eToro
Tema reuniunii grupul OPEC + a fost o decizie privind menținerea nivelurilor producție de petrol reduse în prezent până în 2021, sau creșterea conform acordului anterior cu aproape 2 milioane de barili pe zi (bpd). De reținut este faptul că scenariul de lucru existent a fost elaborat în timpul primului val al pandemiei, când prognoza pentru cererea de petrol până la sfârșitul anului s-a dovedit mai optimistă. Oferta de petrol a fost prea mare deoarece al doilea val al pandemiei a adus noi blocaje în economie la nivel global.
Cartelul a lăsat o rază de speranță privind adaptarea la condițiile pieței. Însă producția va crește doar pe măsură ce cererea se îmbunătățește. OPEC + a anunțat într-un comunicat că va organiza consultări lunare anul viitor pentru a discuta despre ajustări suplimentare.
”Grupul va evalua lunar condițiile pieței și va decide dacă va permite ca o cantitate mai mare de petrol să se întoarcă în piață. Potrivit acordului grupul poate elibera lunar în piață o cantitate maximă de 500.000 de barili pe zi”, arată analistul Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri al ING Group.
Extinderea producției de petrol cu 500.000 / zi începând ianuarie reprezintă aproximativ un sfert din creșterea inițială planificată de 1900000 barili / zi, așteptată de piața financiară.
”Deși înviorată de creșterea comenzilor din Asia, cererea de petrol este încă sub presiunea pandemiei de Covid-19, dar majorarea producției în limitele negociate este modestă, fiind echivalentă cu mai puțin de 1% din piața globală a petrolului, potrivit Wall Street Journal”, arată Vettese, într-o notă către investitori.
”Un acord înțelept, matur…îl vom schimba oricând va fi necesar și posibil”, a declarat la finalul reuniunii prințul Abdulaziz Bin Salman, ministrul energiei din Arabia Saudită, care a condus discuțiile derulate online, potrivit Saudi Gazette.
Entuziasm provocat de vaccin
Contractele la termen pentru ianuarie pentru petrolul Brent, cotat la Londra, și WTI, cotat în SUA, au urcat cu peste 7% săptămâna trecută și au crescut cu mai mult de 25% în noiembrie.
Raliul a fost condus în primul rând de știrile privind apariția vaccinului Covid-19, în care trei companii farmaceutice gigant sunt pe cale să ofere leacul pandemiei actuale. Creșterea constantă a cererii de petrol din Asia, un dolar SUA mai slab și diminuarea incertitudinii politice din SUA, pe măsură ce președintele ales Joe Biden a început procesul de tranziție, au contribuit, de asemenea, la stimularea sentimentului pozitiv pentru petrol.
..dar cererea de petrol e încă redusă
Dar analizele preliminare întâlnirii OPEC avertizau că piața este limitată, deocamdată, de o cerere redusă de petrol și o infuzia zilnică de petrol trebuie păstrată în limitele puterii de absorbție a pieței, în caz contrar cotațiile petrolului se pot prăbuși din nou.
„Credem că menținerea actualului acord în vigoare – care solicită creșterea producției țintă cu 1,9 milioane barile pe zi din ianuarie 2021 – ar putea trimite cotațiile Brent înapoi la 40 de dolari pe baril sau chiar mai jos. O prelungire cu trei luni a limitelor actuale ar oferi doar un sprijin marginal prețurilor, dar ar contribui la stabilizarea cotațiilor Brent în jurul unui plafon robust de 50 de dolari, în timp ce o prelungire cu șase luni ar putea contribui la epuizarea semnificativă a surplusului de stocuri și a supraîncărcării prețurilor ușor peste nivelul de 50 de dolari ”, spune Bjornar Tonhaugen, analist șef pentru piețele petrolului la Rystad Energy.
”Traiectoria revirimentului cererii de petrol este principalul aspect urmărit de OPEC + întrucât dezbate posibilitatea de a-și modifica regimul de aprovizionare. Ne așteptăm ca al doilea val al pandemiei de Covid-19 să continue să se amplșifice până la sfârșitul anului 2020 și să aibă un efect rezidual asupra cererii de petrol în 2021, provocând o recuperare lentă. În prezent, ne așteptăm ca cererea totală de petrol să nu depășească 93 de milioane de barili pe zi înainte de sfârșitul anului 2020”, a mai spus Bjornar Tonhaugen.
În aprilie, coaliția OPEC+ a convenit să reducă producția cu 9,7 milioane de barili pe zi și apoi a revizuit reducerea la 7,7 milioane barili pe zi din august. Planul inițial era să readucă înapoi în piață încă 2 milioane de barili pe zi în ianuarie 2021.
În acest moment membrii OPEC + nu au încercat doar să echilibreze cererea și oferta, ci și să readucă nivelurile de inventar global la mediile lor pe termen lung. Având în vedere creșterea producției libiene, stocurile vor crește din nou dacă grupul se menține la planul anterior.
Estimările Rystad Energy arată că, în cazul în care OPEC + nu reușește să-și modifice acordul existent și își mărește producția, din ianuarie lumea se va confrunta cu cea mai mare supraofertă lunară de petrol din aprilie 2020, cu un excedent mediu zilnic de 3,1 milioane de barili pentru luna respectivă. Excedentele mai mici vor continua până în luna mai, construind un exces total care va depăși 200 de milioane de barili în primele cinci luni ale anului 2021, înainte de a începe în cele din urmă să se micșoreze din iunie.
Însă analiștii susțin că o prelungire a reducerii actuale a producției OPEC+ de 7,7 milioane barili pe zi pentru încă 6 luni, poate asigura o creștere a cotațiilor.
Beneficiar: petrolul din șisturi
Există însă și un risc: anume ca unele state să-și piardă din cota de piață deoarece o înghețare limitativă a ofertei de petrol ar putea avea ca rezultat pierderea cotei de în favoarea producătorilor americani de petrol de șist. Numărul de platforme americane care foreaă petrol din șisturi a crescut constant de la mijlocul lunii septembrie, iar cu cât prețurile vor crește, cu atât vor fi adăugate mai multe platforme. În săptămâna care se încheie pe 25 noiembrie, numărul de platforme a fost de 320, în creștere față de 244 la mijlocul lunii septembrie.
Ca atare beneficiarul principal al unei injecții de aproape 2 milioane de barili pe zi de petrol în piețe ar fi fost, potrivit analistului de la Rystad Energy, ”cea mai flexibilă sursă de aprovizionare marginală de pe piață – șistul. Ultimele luni au demonstrat că o cotație a petrolului Brent de 40 de dolari a fost suficientă pentru a încetini perspectivele de creștere a producției de petrol în zona de șist din SUA, dar în același timp în mod clar nu a fost un preț suficient de ridicat pentru a permite jucătorilor să prospere, după cum se dovedește creșterea consolidărilor și a cererilor de faliment”.
„Eșecul acordului OPEC + în martie 2020, când participanții nu au reușit să convină asupra a 1,5 milioane barili pe zi de reduceri suplimentare, a provocat o prăbușire completă a prețurilor petrolului, cu o scădere de 10 dolari pe baril de la momentul în care decizia a fost făcută publică până la deschiderea piețelor luni următoare”, conchide Tonhaugen.
Cotațiile petrolului mișcă indicele Bursei din Londra
Cotațiile petrolului au depășit acum nivelul de 46 de dolari și, dacă revirimentul economiilor lumii continuă, limitările încă actuale ale producției de perol se vor diminua”, a conchis Adam Vettese, analist al eToro.
Petrolul a ajuns la cea mai mare cotație din ultimele nouă nouă luni după ce grupul de producători OPEC + a convenit asupra unui acord de compromis care va vedea producția să crească în etape în următoarele luni, spune Ole Hansen, șeful departamentului de stategii în piața de mărfuri al grupului financiar UBS.
”Urcarea cotațiilor petrolului s-a datorat flexibilității tranzacției. Investitorii au înțeles mesajul, anume că producția poate fi crescută, dar și redusă, în cazul în care recuperarea se va dovedi mai lentă decât se aștepta. În ansamblu, analiștii se așteaptă acum că drumul către o piață echilibrată a fost scurtat și, pe această bază, așteptările pentru prețuri mai mari ale țițeiului și combustibilului până în 2021 au primit un impuls.
În plus față de aceste evoluții de susținere, o reducere în acest an de către companiile petroliere cu peste 80 de miliarde de dolari a cheltuielilor de capital pe termen lung va începe probabil să se alimenteze cu prețuri mai mari ale petrolului în 2022 și nu numai. Cu excepția cazului în care anul trecut s-a schimbat dramatic modul în care consumatorii globali vor lucra și călători și, prin urmare, vor consuma combustibil în viitor. Doar timpul ne va lămuri”, a spus analistul UBS.
”Este probabil ca Brent să depășească 50 dolari / baril mai devreme decât mai târziu, cererea asiatică deja puternică fiind însoțită în cele din urmă de alții odată cu risipirea norului Covid-19. Cât de mult poate urca pe termen scurt depinde de modul în care Europa și mai ales SUA abordează actualul, și încă nu sub control, al doilea val al focarului Covid-19”, a mai spus Ole Hansen.
Acordul, fie el și de compromis, semnat de membrii OPEC+ a urcat cotațiile petrolului și, implicit pe cele ale acțiunilor companiilor din energie. Evoluția acțiunilor companiilor de energie contribuie însă și la creșterea indicelui Bursei de la Londra, FTSE 100, la începutul ședinței de tranzacționare de joi.
Semnalul este interesant deoarece atât British Petroleum cât și Shell, mari companii petroliere listate la Londra, și-au redus dividendele cu ceva timp în urmă și au pierdut astfel din atractivitate în fața investitorilor. Acum, odată cu creșterea producției de petrol și cu posibila revizuire a dividendelor, toate companiile petroliere pot intra într-o perioadă de recuperare a pierderilor valorii acțiunilor. Odată cu intrarea în joc a unui trio de vaccinuri în lunile următoare, prețurile la țiței arată o tendință deja în creștere, în așteptarea unei cereri reînnoite.