De ce nu se poate „o Românie fără hoție”?

Roxana Dascalu

Trăim încă epoca lui Stalin și a lui Caragiale. Vin alegerile și o nouă alianță politică, creditată cu șanse demne de reținut la parlamentarele din 6 decembrie, face campanie cu sloganul „O Românie fără hoție.”

Sudul roșu, ca marea majoritate a restului țării,  – ținând cont de harta de după scrutinul parlamentar anterior, – dă în clocot la acest slogan. Organizația PSD din județul Dâmbovița susține că sloganul alianței USR-PLUS instigă la „ură, xenofobie.”

Remember: harta politică a României după alegerile parlamentare din 2016

Acum, cu ura, mai înțeleg – cine iubește oare să fie prădat? Mai tot românul onest se teme de hoți și suflă chiar și în iaurt când e vorba să își dea votul, o dată la patru ani.

Xenofobia este însă ura față de străini și de tot ce este străin. Se simt oare PSD și toate celelalte partide politice din România acuzate a fi străine de țară și de nevoile ei?

Oricum ar sta lucrurile, logica oficialilor de la Biroul Electoral Dâmbovița a fost să interzică „O Românie fără hoție,” după contestația depusă de PSD din acel județ. În contestația sa, PSD consideră că mesajul USR-PLUS  „dezavantajează toți competitorii electorali.”

În marea sa înțelepciune, Biroul Electoral Județean Dâmbovița constată că sloganul „prezintă un pronunțat caracter defăimător, întrucât este de natură a induce în eroare electoratul, transmițând în mod direct ideea că restul competitorilor electorali ar agrea o situație contrară mesajului din slogan, în sensul în care aceștia ar favoriza încălcarea legii penale”.

Motivația e întoarsă bine, ca la Ploiești. BEJ Dâmbovița nu spune că sloganul hulit de PSD, bată-l vina, induce ideea să restul competitorilor electorali ar agrea hoția, ci că ar „favoriza încălcarea legii penale.” Pam pam.

În consecință, BEJ a dispus interzicerea folosirii sloganului „O Românie fără hoție” pe raza județului Dâmbovița. Decizia va fi contestată la Biroul Electoral Central, au anunțat imediat reprezentanții USR-PLUS.

 „Răspunsul la contestație ar trebui să fie simplu: cei care nu fură nu se simt cu musca pe căciulă,” scrie liderul PLUS Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

La ora la care scriu, alianța USR-PLUS era în ședințe de criză și focus-grupuri. Nu vreau să mă gândesc neapărat la parabola cu individul care aruncă o piatră în baltă, și sumedenia de înțelepți care se chinuie apoi să o scoată.

E drept, „O Românie fără hoție” poate suna populist, poate rămâne doar un slogan sau un simplu deziderat idealist. Unii, mai pesimiști, ar putea zice chiar ceva utopic. Sloganul ar putea forma, la urma urmelor, de ce nu, baza unei alianțe largi, transpartinice, post-electorale, în slujba cetățeanului și a bunei chivernisiri a banului public.

Indiferent dacă „O Românie fără hoție” va fi sau nu cenzurat oficial – rămâne la latitudinea alegătorilor neturmentați să decidă dacă ideea de la baza sloganului poate fi realizată, și de cine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.