Opinie – Franța, între fatwa, criza din economie și pandemie

1
screenshot franta 301020

de Roxana Dascalu

Fatwa împotriva Franței. La o zi după crima monstruoasă de la Notre-Dame din Nisa, la două săptămâni dupa decapitarea profesorului Samuel Paty, care preda libertatea de expresie. După declarațiile curajoase si trașante ale Președintelui Macron si reacțiile dure din partea islamiștilor din lume. După insulta lui Erdogan la adresa lui Macron. Aceste declarații și îndemnul la boicotul produselor franceze sunt, de facto, o fatwa împotriva lui Macron și a Franței.

Asta s-a dezbătut pe o televiziune de stiri franceză, înainte de Toussaint, comemorarea morților de duminica, 1 noiembrie. Franța fierbe – emoția este „a fleur de peau”.

Spiritele sunt încinse. Lupii cenușii, o organizație de extremă dreapta a turcilor, au demonstrat în noaptea de joi, la Dijon și lângă Lyon. Sfidând interdicția de a circula noaptea, au repetat  eternul strigăt de luptă, Allah Akbar.

Îngrijorător este faptul că în acest stat laic, al libertății de gândire și de expresie, peste 70% din tinerii francezi musulmani pun religia lor deasupra valorilor republicii în care trăiesc, conform unui sondaj recent.

Ceva este profund greșit, și trebuie schimbat urgent. 

Proteste împotriva Franței au fost în ultima vreme în Pakistan, Liban, Kuweit, iar Parisul și-a rechemat ambasadorul din Turcia după ce liderul de la Ankara l-a trimis pe Macron la psiholog, pentru declarațiile sale în urma asasinării profesorului Samuel Paty.

Erdogan și liderii musulmani au condamnat Franța pentru reacția lui Macron, care a apărat dreptul la libertatea de expresie. Dar nu au condamnat oribila crimă comisă împotriva acestui drept.

Sunt două civilizații care se ciocnesc – Franța, o democrație liberală, a luminilor, o societate laică, și un islam politic tot mai virulent.

 În timpul dezbaterii televizate de vineri seara, pe burtieră, altă știre șoc. Economia Franței se așteaptă să scadă cu 11% in 2020, conform Ministrului Economiei. Adăugați lupta cu pandemia.

 Între Scylla și Charybda.

Vremurile sunt cum nu se poate de grele.Carantina, impusă începând din 30 octombrie, va afecta sectoare mari ale economiei de la turism, la comerț și cultură. Măsura este impusă deocamdată până pe 1 decembrie.

Ziarul La Tribune estima că o lună de izolare costă „între 50 și 75 miliarde de euro” și aproape 3 puncte de PIB pentru economie.

Îl înțeleg pe președintele francez, care face apel la unitate si solidaritate. „Nous sommes la France”, a spus Macron.

El a anunțat revenirea la carantina din primăvară, pentru a stopa viteza de diseminare a coronavirusului, care a „depășit chiar și cele mai pesimiste așteptări.”

Economia, care își revenise în al treilea trimestru, după izolare/carantină,  se așteaptă să plonjeze din nou, la finalul acestui an, cu al doilea val al pandemiei.

Măsura dificilă de izolare a populației Franței a fost luată cu spectrul a 400.000 de morți – asta a spus Macron că încearcă să evite. Până în prezent, noul coronavirus a făcut peste 36.000 de victime in Franța.

Pentru liderul francez, nu există opțiune între sănătate și economie. Macron a spus că medicii francezi nu trebuie să ajungă să aleagă pe cine salvează – un cardiac, sau un bolnav de Covid-19.

Carantina, care a intrat în vigoare de vineri, 30 octombrie, a trecut parcă în plan secund, deocamdată, fiind pusă în umbră de starea de spirit generată de crimele barbare din ultimele două săptămâni.

Vigilența antiteroristă este sporită pe întreg teritoriul Hexagonului.

Franța cea laică se pregătește să își onoreze morții, duminică, pe 1 noiembrie, de Toussaint. Lumea se teme de posibilitatea unor noi atentate.

Barbaria atentatelor comise în ultimele săptămâni a generat o furie lesne de înțeles în rândul populației.  

„La France, c’est la loi, avant la foi,” spunea deunăzi un tânăr intelectual francez de origine arabă. Legea înainte de credință. Aceasta este Franța, țara care a inventat drepturile omului.

Iubesc această țară greu încercată acum. Nu în ultimul rând, pentru spiritul ei de libertate și pentru încurajarea gândirii critice. Franța rămâne Țara Luminilor, chiar în, și mai ales în carantină.

1 thought on “Opinie – Franța, între fatwa, criza din economie și pandemie

  1. Excelent articol! Stilul adaptat jurnalismului on-line ( concis, clar), conținutul corect, bazat pe informație la zi , relatare obiectivă, gândire democratică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *