Orban, o reușită de aur: Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică, o agenție europeană cu bugete de miliarde de euro
Foto: Bogdan Cristel
Prima agenție europeană cu sediul în România
Bucureștiul a câștigat în competiție cu alte șase orașe
O victorie a cabinetului Orban
Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetica, prima agenție europeană care va avea sediul în România, a anunțat Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța pe Facebook.
”La miez de noapte, o veste extraordinară. În urma unui vot la Bruxelles, România este tara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multa hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați !”, a scris Luca Niculescu pe Facebook.
Să-i dăm cezarului ce-i al cezarului, aceasta este o reușită a cabinetului condus de fostul premier Ludovic Orban, obținută în condiții de competiție strânsă, justificată de fondurile masive pe care le va gestiona și de importanța crescută a securității cibernetice. ”România are potențialul de a cataliza eforturile UE către o consolidare și o abordare coerentă a viitorului, demonstrându-i interesele vitale în materie de securitate cibernetică. O țară dinamică și orientată spre viitor, România a fost primul motor în ceea ce privește îmbrățișarea și valorificarea noilor tendințe tehnologice și servicii digitale. România este una dintre piețele cu tehnologie informațională (IT) cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est și un lider în Europa, în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați”, a argumentat fostul premier Ludovic Orban în documentul de înscriere în competiție.
Agenția, care va primi finanțare atât din programele Europa digitală, cât și din programul Orizont Europa, ca parte a următorului buget pe termen lung al Uniunii Europene, este un proiect început în 2018, când Comisia Europeană a prezentat reglementările care indicau apariția Centrului. Atunci Comisia Europeană a prezentat un regulament de instituire a Centrului de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center -ECCC)
Obiectivul agenției, care va funcționa coordonând o rețea de hub-uri naționale de competență, va fi centralizarea ecosistemului tehnologic și industrial european al securității cibernetice și punerea în comun a resurselor pe teren, ca mijloc de consolidare a rezilienței blocului european în fața amenințărilor în creștere a securității cibernetice.
Potrivit Comisiei Europene, activitatea centrală a centrului va fi gestionarea fondurilor de securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE, inclusiv aproximativ 2 miliarde de euro alocate programului Europa digitală și multe alte milioane prin intermediul fondurilor sale de inovare și de redresare economică după pandemia de coronavirus, la care se adaugă contribuții ale statelor membre.
În competiție pentru amplasarea sediului CESC au fost șapte orașe europene: Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg, București și Leon (Spania).
”România are o mentalitate orientată către tehnologia digitală și o amprentă inovatoare. Ca stat membru foarte angajat față de toate valorile europene, avem o largă deschidere pentru îmbrățișarea de noi culturi, idei, tehnologii, aplicații și cele noi mod digital de a trăi și de a face afaceri. România se dezvoltă ca una dintre cele mai bune țări din Europa pentru start-up-uri și unicorni tehnologici, fiind susținută de una dintre forțele de muncă TIC cu cea mai rapidă creștere din Europa”, arăta Ludovic Orban.
Pe lista propunerilor pentru sediul Centrului se afla clădirea de birouri H Victoriei 109, din Calea Victoriei, Vila Rosetti, o clădire de birouri situată pe strada Povernei și o alta situată în nordul Capitalei, Nordului 94W.
Pingback: Lidia Moise - jurnalist - Econtext