Pandemia și viața tinerilor – o nouă generație de sacrificiu

Imagine de Pete Linforth de la Pixabay

Cristina Dimitrescu

Izolarea, pierderea libertății de mișcare și de exprimare, epuizarea psihică, lipsa de perspectivă, neînchiderea unui ciclu de viață în mod real, iată doar o descriere sumară a cazuisticii din ultima vreme, a simptomelor pe care le prezintă tinerii de 18-19 ani din ziua de azi, din România.

Sunt psihoterapeut și am constatat, prin noile cazuri care mi-au venit în cabinet, că nu doar adulții sunt afectați de această pandemie, de izolarea fizică, de distanțarea fizică ce pare ca duce la o autoizolare forțată.

Am început cu exemplul tinerilor de 18-19 ani, care au încheiat anii de liceu, care până anul trecut aveau o perspectivă cât de cât a vieții: știau că la sfârșitul clasei a 12-a urmau să sărbătorească la balul absolvenților, atunci, in jur de 15 iunie. Urma apoi examenul de admitere la facultate. Mulți dintre ei au învățat pe brânci, au făcut meditații, unii chiar au învățat în paralel la alte materii pentru examenul de admitere față de materiile de bacalaureat…și s-au trezit că tot ceea ce au învățat nu contează, pentru că admiterea s-a făcut pe bază de dosar.

Atâta timp irosit, energie, bani, retragere din viața socială tocmai în momentul în care aveau mai multă nevoie de a aparține unui “trib”. Dezamăgirea este foarte mare pentru aceasta generație care a trebuit sa învețe online și trebuie în continuare să o facă în acest fel.

Atâtea sărbătoriri de 18 ani, momentul in care devenim adulți în mod oficial, care nu au mai avut loc. În schimb, au trebuit să se mulțumească cu o mică petrecere în familie, cu a răspunde la urări pe rețelele sociale, atât de impersonale.

Părinții, la rândul lor, sunt afectați de statul la calculator, adesea muncind mult mai multe ore decât înainte. Și așa viața socială nu prea era prezentă, dar totuși mai aveau întâlniri cu prietenii o dată pe lună, mai plecau în vacanțe în străinătate să schimbe mediul de acasă. Toate acestea au încetat.

Tineri cu depresie, anxietate, inadaptați social, cu multe frustrări si resentimente

S-a tot spus că e momentul să ne îndreptăm spre interiorul nostru, să avem timp de  introspecție și de a relaționa altfel cu cei din familie, dar din păcate, mulți au muncit mai mult și viața de familie nu s-a îmbunătățit, poate din contra.

Mă întorc la tipologia tânărului adult din ziua de azi: ce perspective de muncă are, în condițiile în care poate își vede părinții că nu mai au un loc de muncă? Ce vise de avansare pot avea tinerii, în condițiile în care nu mai pot să iși creeze o rețea reală, nu virtuală, de cunoștințe?

Este o perioada grea, va trece și asta, dar prin menținerea austerității și izolării vom avea o societate de oameni cu depresie, anxietate, inadaptați social, plini de frustrări și resentimente.

Întrebarea inevitabilă, ce putem face ca părinți, ca profesori, ca modele de viață pentru acești tineri?

Putem să stăm de vorbă cu ei și să le povestim pe îndelete cum ne simțim și noi. Să le validăm sentimentele pe care le au ca fiind normale, să găsim calea către sufletul lor, să îi acceptăm și să îi iubim exact așa cum sunt, chiar dacă nu mai au aceeași performanță școlară, aceeași dorință de viață, aceeași curiozitate pe care o aveam noi la vârsta lor.

Să rămânem uniți, să nu îi criticăm, să învățăm să nu mai avem așteptări unii de la alții și să avem încredere că va răsări soarele și în viața noastră.

Să căutăm și să găsim noi metode da a fi bine cu noi, să nu ne pierdem speranța, poate să medităm mai mult, să ne rugăm mai mult, să vedem viața ca pe un dar de care e bine să ne bucurăm.

Cristina Dimitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, este membră a Colegiului Psihologilor din România și fondatoarea Clinicii Mind Help (http://clinicamindhelp.ro) Are o experiență de aproape 10 ani în practica psihologică alături de copii și familiile lor, în primii ani, apoi s-a specializat în terapie de cuplu și familie.

3 comentarii la „Pandemia și viața tinerilor – o nouă generație de sacrificiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.