Pe mine m-ați omorât, dar cu calul ce ați avut?

Roxana Dascălu

Pe 5 mai Franța comemorează bicentenarul morții lui Napoleon Bonaparte.

Se editează cărți, vor fi ceremonii, emisiuni de televiziune. Ziarele sunt pline cu titluri legate de comemorarea morții marelui conducător francez. Se reamintește contribuția imensă pe care a avut-o la dezvoltarea Franței. Personalitate complexă, Napoleon a fost un reformator în educație, justiție, finanțe și în sistemul administrativ.

Președintele Emmanuel Macron va merge să se reculeagă pe 5 mai la mormântul lui Napoleon, din Dôme des Invalides.

În acest context a apărut un real scandal în Franța legat de o inițiativă de a marca bicentenarul morții lui Napoleon Bonaparte prin amplasarea unei reproduceri în 3 D a scheletului calului său preferat, Marengo.

Calul lui Napoleon a fost pradă de război făcută de englezi care l-au ținut expus în Muzeul Armatei de la Londra.

Un artist francez, Pascal Convert, a avut idea să facă reproducerea scheletului în 3 D justificând gestul său de obiceiul antic de a îngropa comandanții de armată alături de calul lor. Sculptura, intitulată Memento Marengo, amplasată deasupra mormântului lui Napoleon, urmează a fi expusă între 7 mai și 31 ianuarie 2022.

Marengo, un pur sânge arab adus din Egipt în 1799 în Franța la vârsta de cinci ani a fost unul dintre caii favoriți al lui Bonaparte. L-a călărit în bătălia de la Marengo după care i-a dat numele, dar și în luptele de la Austerlitz, de la Jena-Auerstedt, sau în bătălia de la Wagram. Însă, calul a fost capturat de englezi în 1815 în bătălia de la Waterloo în care Napoleon a fost înfrânt. El a fost dus în Anglia, iar după moartea sa scheletul a fost expus în muzeul armatei britanice, National Army Museum.

Acum expunerea unei sculpturi în 3D a acestui cal, simbol al numeroaselor victorii, dar și al înfrângerii dramatice de la Waterloo i-a înfuriat pe mulți francezi. Istoricul Thierry Lentz, directorul Fundației Napoleon, a criticat planul de a expune lucrarea lui Convert, spunând că este șocant ”să-l evoci pe Napoleon atârnând un schelet de cal din plastic deasupra mormântului său”.

”Eu mă ocup de sacru nu de sacrilegiu” spune, în replică, Pascal Convert,  artistul care a creat sculptura în 3 D a calului Marengo.

Napoleon și statul francez modern

Macron va vizita mormântul lui Napoleon de la Dôme des Invalides.cu două zile înainte ca sculptura Memento Marengo să fie expusă. Imaginea controversată a armăsarului Marengo nu va putea fi văzută, va fi ascunsă și nu îl va deranja pe președintele francez supranumit Jupiter, după numele zeității supreme a romanilor, pentru atitudinea sa autoritară și uneori arogantă.

Emmanuel Macron va comemora așadar pe 5 mai bicentenarul morți lui Napoleon pe insula Sfânta Elena, de unde trupul său a fost readus și înhumat în Dôme des Invalides, la Paris, în anul 1861, o decizie luată de regele Louis-Philippe.

Controversele abundă după 200 d ani în jurul lui Napoleon, care rămâne, însă, o figură tutelară pentru Franța. Corpul său de legi civile, cunoscut de altfel sub numele de Codul Napoleon, elaborat în1804, a influențat masiv dreptul continental. Marile instituții ale Franței au fost create de Napoleon. A creat Banca Franței, Curtea de Conturi și a construit clădirea Bursei din Paris sau Arcul de triumf din Place de l’Étoile. A impus examenele de bacalaureat și instituția liceelor. În 10 mai 1806 a redeschis Universitatea Sorbona, închisă în vremea Revoluției Franceze de la finalul secolului al 18-lea.

Ministrul egalității de gen, diversității și egalității de șanse, Elisabeth Moreno, îl criticase pe Napoleon în cadrul unei emisiuni televizate, în luna martie, spunând că ”a fost unul dintre cei mai mari misogini”, și că a restabilit sclavia, recunoscând însă că este una dintre cele mai iubite figuri din istoria Franței.

Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă că discursul pe care-l va rosti, pe 5 mai, la comemorarea bicentenarului morții lui Napoleon, va evoca și umbrele, cum ar fi restabilirea sclaviei, dar și punctele luminoase, marile lumini păstrate de pe urma lui Napoleon de statul francez modern, marile instituții, cum ar fi Curtea de Casație, Codul penal, Codul civil, instituția prefecților, marile școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.