Programele electorale, o frumoasă fantezie. Nu conțin Capitolul 1: „Cum trecem de Covid? – Dan Bucșa

”Programele electorale publicate mi se par o frumoasă fantezie pentru că ele nu conțin Capitolul 1: „Cum trecem de Covid?”. … Dacă nu trecem de Covid, nu vor mai avea pentru cine investi, respectiv nu vor mai avea pe cine taxa”

Pandemia de coronavirus va continua să influențeze negativ creșterea economică și în 2021, atât la nivel global, cât și în România, a avertizat Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est al Unicredit Bank Londra. Mai mult ca sigur că nu vom vedea o descriere grafică a revirimentului economic mult așteptat care să arate aidoma literei V, de la victorie, consideră Bucșa. Va fi mai degrabă o imagine asemănătoare literei W, o evoluție ezitantă a economiei, cu un reviriment inițial aproape înșelător urmat de recesiune, deoarece blocajele sunt noi, iar remediile complexe. Cel de-al doilea val al pandemiei pune sub semnul întrebării scenariul unui reviriment rapid al economiei europene, de care depinde și economia României. Economiile zonei euro vor avea un reviriment lent, probabil în a doua jumătate a anului viitor. Pentru anul viitor, România are însă provocări suplimentare: reducerea unui deficit bugetar, deja excesiv de mare încă înainte de pandemie, și gestionarea deficitului de cont curent. Până în acest moment România a mizat aproape exclusiv pe politica fiscală, ca pilon al susținerii economiei în vremea pandemiei, a spus Dan Bucșa. Au oare partidele politice programe coerente, eficiente de susținere a economiei în următorii patru ani? Poate că unele propuneri ar fi interesante, însă, toate programele care au fost lansate ignoră o realitate dură a momentului, și anume, cum depășim problemele create de pandemie, a observat Bucșa.

”Programele electorale publicate mi se par o frumoasă fantezie pentru că ele nu conțin Capitolul 1: „Cum trecem de Covid?”.  Care este soluția partidelor mari din România să trecem de Covid? Dacă nu trecem de Covid, nu vor mai avea pentru cine investi, respectiv nu vor mai avea pe cine taxa. Depinde care este partidul despre care vorbim. Toți promit, dar care este soluția?”, a spus Dan Bucșa.

”Avem un partid de guvernământ care vorbește normativ, fără să explice sectorului privat ce trebuie să facă, de ce trebuie să facă. Un partid care a pus totul pe partea financiară. Ministerul Finanțelor trebuie să livreze tot, în rest partea de comunicare și partea medicală mai puțin. Și avem celălalt partid, care este în opoziție, dar care are majoritate parlamentară, care ne-a livrat o vară de teorii ale conspirației. Poate acum pentru alegeri, partidele mari din România, toate cele care se văd parlamentare, poate de dau un plan de trecere peste pandemie. După care vorbim despre investiții, despre unde trebuie să fin cu taxarea, ce anume de dorim de la țara asta, dar trebuie să trecem întâi de pandemie”, a adăugat Bucșa.

”Ne utăm la 2021, un an întreg, un sfert din următorul mandat de patru ani, la care niciunul din partide nu s-a gândit. Ce se întâmplă cu sectorul privat în următorii patru ani? Vom avea așa, stop and go la fiecare trei luni? La un moment dat nu va mai fi go”, a conchis Dan Bucșa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.