România se schimbă. Nu e vorba de ideologii, ci de o guvernare normală-Cîțu

foto: Bogdan Cristel

Lidia Moise

”Nu e aşa că sunteţi terminaţi că sunt aici? Nu e aşa? Sunteţi speriaţi. Ce vă mai sperie o guvernare Cîţu”. O replică scurtă, dură și fără menajamente adresată de premierul Florin Cîțu criticilor săi social democrați.

Tensionat, dar vizibil stăpân pe situație, oarecum stimulat de gălăgia galeriei aurite din Parlamentul României, Florin Cîțu a transmis mesaje clare atât elitelor politice prezente în sală, cât și românului simplu. A mulțumit electoratului liberal: ”nu vă voi înșela încrederea”, dar a adăugat, ”ne vom face datoria față de toți cetățenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu”.

A anunțat, acompaniat de mârâielile scepticilor din tabăra opoziției, că va avea ”un guvern de profesioniști”, care va fi eficient. Miniștrii nu-și vor irosi timpul cu proiecte iluzorii, fără finanțare clară, care rămân promisiuni. Aluzie la ineficientele guvernări coordonate de Dragnea. Dar a transmis un mesaj tot atât de clar propriului cabinet: ”voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Vom avea termene clare care trebuie respectate”.

A prezentat provocările imediate: ”să trecem cât mai repede și cât mai bine peste criza din sănătate și să repunem economia pe picioare”.

A vorbit de un nou model de guvernare publică și socială. ”Îmi propun ca cetățeanul să fie egal cu statul”, a promis Cîțu și a adăugat:”statul să nu mai facă abuzuri față de cetățenii României”. „Vreau să-i asigur pe pensionari și pe cei care au nevoie de ajutor că nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a precizat premierul.

Și-a prezentat pe scurt câteva repere din programul de dezvoltare, grăbit și probabil conștient că puțini din sală înțeleg chestiunile macroeconomice. Și-a descris apoi maniera de lucru, prin care speră să obțină rezultate: contează timpul și eficiența. Apoi și-a prezentat echipa, fără pierdere de vreme. Acum la muncă: ”mulţumesc şi la treabă”, a fost mesajul adresat membrilor echipei, pe care a muncit-o într-adevăr în primele ore ale investirii, într-o ședință de guvern.

Este un singur drum pentru România, alături de UE, ca membru cu drepturi depline”, a precizat el, adăugând că va continua parteneriatul politic, militar și economic cu Statele Unite ale Americii.

Scurta prezentare, rostită pe un fond de evidentă iritare provocată de reacția de mahala a câtorva parlamentari, a fost ulterior completată de un discurs, de data asta improvizat, despre tupeu.   

foto: Bogdan Cristel

Social democrații au ridiculizat programul de guvernare, despre care Vasile Dâncu spune că ”este o antologie de texte”. Apoi Dâncu avertizează: ” toate fanteziile, promisiunile și speranțele trecute acolo vor constitui indicatori de monitorizare pe care o s-o facem zilnic”.

Dar nu această critică subtilă a unui program lecturat, probabil în grabă, de Dâncu, l-a enervat pe Florin Cîțu, ci comentariile oarecum arogante ale unui alt fost premier, al cărui mandat a fost curmat chiar de propriul partid. Un premier alungat pentru că a eșuat în tentativa de a furișa spre Monitorul Oficial odioasa Ordonanță 13, care a scos din minți România și i-a scos pe străzi, în frig, pe sute de mii de români.

Discurs depre tupeu

Sorin Grindeanu, fostul premier alungat de Dragnea, a rostit așa: ”probabil că, dacă s-ar fi organizat un concurs pentru persoana care întruchipează cel mai prost premier, Florin Cîțu ar fi câștigat detașat”. Evident, vorbea ca un politician cu experiență de premier. Dar a adăugat, imprudent: ”cum să susții prim-ministru exact pe cel care a tăiat cu 22% bugetul sănătății când a izbucnit pandemia? Într-un singur an, dl Cîțu ne-a îndatorat pentru următorii 30 de ani cel puțin”.

Replica a fost năucitoare: ”Auzi tupeu! După câteva zile după ce ai fost învestit să vii cu Ordonanţa 13, să scoţi sute de mii de oameni în stradă, să ai tupeu să vii astăzi în Parlamentul României! Să te dea jos propriul partid, să te arunce la gunoi pentru că eşti incompetent. Te dă la gunoi propriul partid şi tu să vii astăzi, să ai tupeu să le vorbeşti românilor…Ai stat vreodată, domnule senator, să asculţi românii? Pe cei 600.000 de români pe care i-ai scos în stradă, în iarnă, cu Ordonanţa 13, să îl salvezi pe Dragnea? Niciodată nu i-ai ascultat. Pe cine ai chemat lângă dumneata să te ajute în Guvern? Pe Ponta? Prietenul tău Ponta? Voi doi v-aţi încuiat în Guvern, atât de mult te interesa acea funcţie”.

În ce privește economia Florin Cîțu a argumentat cu cifre:„Tupeu! Cum aţi lăsat economia? 50 de miliarde de lei – împrumuturi pe care a trebuit să le plătim noi. 30 de miliarde de lei facturi. Aveţi tupeul să vorbiţi despre antreprenorul român? A trebuit să decontăm concedii medicale pe care nu le-aţi decontat cu anii. A trebuit să plătim TVA rambursat, facturi neplătite. Şi, astăzi, vorbiţi despre antreprenorii români?”.

Și a conchis, răcorit: lucrurile se schimbă. România se schimbă şi, pentru mult timp…Şi nu este vorba despre ideologii. Este vorba despre o guvernare normală, pentru români, pentru toţi cetăţenii români, nu doar pentru o parte şi nu doar pentru corupţi”.

Această retorică, acidă, expresie a unei bătălii politice cu accente stridente, descrie tensiunea provocată de un punct de inflexiune în politica românească. Cabinetul Cîțu a anunțat declinul unui patronaj politic populist și apariția unui regim de centru-dreapta susținut de o coagulare a intereselor clasei de mijloc urbane, a tinerilor și în general, a celor care vor ca România să devină o țară europeană, din care să nu plece și în care, eventual, să se întoarcă. Un guvern care va gestiona o criză dublă, a sănătății și a economiei. Un cabinet conștient de necesitatea reformelor care să distrugă birocrația, și corupția pe care aceasta o întreține. Eventual susținut de încrederea că numai profesionalismul poate impune, coordona și realiza reforme în interesul și pentru bunăstarea cetățeanului. Cîțu și echipa au înțeles asta. Rămâne de văzut care va fi alchimia dintre cele trei partide (sau patru?) asociate în aventura guvernării în vremea molimii.  

One thought on “România se schimbă. Nu e vorba de ideologii, ci de o guvernare normală-Cîțu

  • joi, 24 decembrie 2020 la 14:22
    Permalink

    Tind sa am incredere in viziunea macro-economica a lui Florin Citu, chiar daca nu am aceeasi incredere in viziunea sa politica si de strategie internationala. Dar declaratiile domniei sale, desi ma bucur ca l-a pus la punct pe Sorin Grindeanu, sunt destul de populiste. O guvernare pentru cetatean?? Pai, atunci, de ce la negocierile pentru noul guvern nu au acceptat eliminarea sau revizuirea, macar, a pensiilor speciale? Si cum demonstreaza orice guvernare liberala – primul ministru actual sau Florin Citu – ca asculta cetatenii si societatea civila cand unicul membru ales de societatea civila PRIN VOT ca membru al CES este eliminat fara apel si fara consultare printr-o numire? Sau cum explica faptul ca ieri si alaltaieri SUTE de organizatii civice si persoane au cerut ca Sorin Cimpeanu sa nu fie numit la portofoliul invatamantului – insa numirea s-a produs in cele din urma??

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.