Stoltenberg: NATO transmite un mesaj ferm de unitate
Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă
Articol de Bogdan Cristel
Întărirea prezenței militare a Rusiei, retorica sa amenințătoare și un istoric de utilizare a forței împotriva vecinilor, sunt motivele îngrijorării serioase a aliaților din statele membre NATO, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice la conferința de presă de la baza militară Mihail Kogalniceanu. NATO răspunde acestor îngrijorări prin vigilență și se pregătește în eventualitatea în care Moscova va folosi din nou forța împotriva Ucrainei.
”Tocmai de aceea este atât de importantă prezența trupelor NATO aici în România. Pentru că asta transmite un mesaj neclintit și ferm al unității Alianței, că suntem aici împreună și suntem uniți. Și desigur, prezența trupelor americane la această bază din România. transmite un mesaj foarte puternic al angajamentului nord-american față de securitatea europeană”,a spus Jens Stoltenberg.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că situația în regiune s-a deteriorat în ultimele luni și ”traversăm fără îndoială cea mai gravă criză de după Cortină de Fier”, deoarece ”strategia de intimidare a Rusiei este evidentă”. Dar România ”susține necesitatea dialogului cu Rusia”.și ”beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie.
„Niciun român nu trebuie să se teamă. Dar trebuie să știm de unde vine această siguranță a noastră. Ce sunt garanțiile de securitate? În primul rând, forțele noastre armate, foarte bine pregătite. În plus, România e în NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari din baza Mihail Kogalniceanu și alții care au venit din alte state pentru a lucra împreună cu militarii români”, a spus președintele Iohannis.
NATO este o alianță defensivă
”NATO este o alianță defensivă, scopul nostru este să apărăm pacea. Și asta facem astăzi asigurându-ne că nu este loc pentru interpretări greșite sau pentru calcule eronate cu privire la angajamentul și disponibilitatea noastră de a proteja România și toți ceilalți Aliați NATO”, a mai spus Stoltenberg.
Declanșarea unui atac împotriva Ucrainei ”este un risc real, vedem că continuă masarea trupelor ruse. Există riscul unui conflict armat în Europa. Nu avem nicio certitudine legată de ceea ce se va întâmpla”, a spus secretarul general al NATO.
Există riscul unei invazii
”De aceea facem apel la Rusia să dezescaladeze. Există riscul unei invazii la scară mare, dar și al altor acțiuni agresive, precum răsturnarea guvernului de la Kiev sau atacuri cibernetice”, a adăugat Jens Stoltenberg. „Știm că Rusia a mai acționat în forță împotriva vecinilor săi. De aceea suntem vigilenți și pregătiți. De aceea, prezența trupelor NATO în România e atât de importantă, pentru că trimite un mesaj atât de puternic despre unitatea alianței și cu angajamentul SUA față de securitatea europeană”, a mai spus secretarul general al NATO.
Răspunzând unei întrebări privind deschiderea Franței de a participa activ la acțiunile forțelor NATO, Soltenberg a spus că acesta este un semnal de mare importanță, care într-un final transmite un mesaj clar că toată Alianța este unită. Întrebarea era o aluzie la episodul din 2019, când Emmanuel Macron, președintele Franței a declarat că NATO este ”în moarte cerebrală”, după ce trupele americane s-au retras din Siria fără a consulta în prealabil aliații, comentariu stârnit și de sensibilitatea francezilor privind Orientul Mijlociu. Macron s-a întrebat atunci retoric dacă NATO mai este o alianță care-și propune să asigure apărarea colectivă a membrilor săi și a lansat idea unei armate europene. Gestul actual, de implicare, pe care-l face Franța este într-adevăr important pentru NATO.
”Franța s-a oferit să conducă grupul de luptă din România, salutăm gestul, care este de mare importanță”, a spus Stoltenberg.
”Având o forță multinațională în aceste țări, transmitem un mesaj foarte clar că un atac asupra unui aliat va declanșa răspunsul întregii Alianțe. Și acesta este scopul NATO – este de a păstra pacea, de a preveni un atac, pentru că este evident că un atac asupra unui aliat va declanșa răspunsul tuturor Aliaților”, a mai spus secretarul general al NATO..