S&P urcă la stabil, de la negativ, perspectiva ratingului României deoarece guvernul a risipit riscurile
foto: Bogdan Cristel
Agenția de evaluare financiară S&P a îmbunătățit perspectiva ratingului României de negativ, la stabil, deoarece consideră că guvernul a risipit riscurile fiscale pe termen scurt, dar a avertizat că mediul politic complex și coflictual ar putea împiedica unele reforme importante.
”Perspectiva stabilă reflectă faptul că noi considerăm că agenda de consolidare fiscală a guvernului este credibilă și anticipăm că finanțele publice și poziția externă ale României se vor stabiliza în următorii doi ani”, se arată în comunicatul S&P.
Îmbunătățirea perspectivei a ignorat recenta ”inflamare a tensiunilor din interiorul coaliției”, deoarece S&P, cea mai severă agenție de evaluare financiară, consideră că actuala coaliție va rezista.
”În ciuda recentei inflamări a tensiunilor în interiorul coaliției, provocate de demiterea, de către premier, a ministrului Sănătății reprezentând USR-Plus, ne așteptăm ca actuala coaliție să rămână unită în abordarea sa privind sustenabilitatea fiscală și să intensifice reformele până în 2021-2022, înainte ca mediul politic să se adapteze treptat la perioada premergătoare super-anului electoral 2024”.
S&P avertizează că, în contextul unui ”peisaj politic conflictual și complex” unele reforme așteptate și necesare ar putea fi dificil de realizat.
”Anticipăm că peisajul politic complex și conflictual va rămâne un factor care ar putea testa capacitatea coaliției tripartite de a ajunge la un acord cu privire la reforme mai ample cum ar fi, de exemplu, Codul fiscal”.
”Continuăm să considerăm aderarea României la UE ca o ancoră politică importantă, care este importantă în ceea ce. de altfel, este un peisaj politic conflictual și complex. Ne așteptăm ca procedura de deficit excesiv inițiată de Comisia Europeană în februarie 2020 să se reia în 2021, contribuind la insuflarea disciplinei fiscale și la sprijinirea reechilibrării bugetare pe care o luăm în calcul în scenariul nostru de bază pentru 2021-2023”.