SUBTERANE. “Represiunea din 10 August”, rețeta soft a înăbușirii protestelor din decembrie 1989 și din iunie 1990. Îngroparea dosarului

foto: Bogdan Cristel

Ondine Gherguț

Nimic nu este întâmplător pentru PSD când e vorba de pregătirea informativă a unei înăbușiri cu violență, sub pretextul violenței manifestanților, a unui amplu protest pașnic.

Mineriada din 1990. foto: Andrei Ilescu

 Experții din laboratoarele PSD, partid continuator al practicilor comunisto-securstice, au exersat rețeta la “Mineriada 13-15 iunie 1990”, după ce înainte au aplicat-o în decembrie 1989 la Timișoara, folosindu-se de lumea interlopă.  

Scenariul securistic din decembrie 1989 de la Timișoara și din 13 iunie 1990 de la București s-a repetat în 10 august 2018.

Grenadă toxică,  pentru copii, vârstnici și intelectuali

foto: Bogdan Cristel

Protestul din 10 august 2018, organizat de zeci de asociații civice din diaspora și din țară, era forma pașnică de a critica politica PSD de subordonare politică a magistraților, de blocare a activității Direcției Naționale Anticorupție, de dezincriminare a faptelor de corupție, de reducere a mijloacelor de probațiune și de micșorare mare a pedepselor, făcând practic imposibilă pedepsirea vinovaților.

Spre seară, în Piața Victoriei  erau peste 1.000.000 de protestatari de toate vârstele, de la 100 de ani (dl Mihai Șora) până la copii de câteva luni în căruț, aduși de părinții lor.

 Erau mii de copii, foarte mulți vârstnici, adunați în zona girafei din fața Muzeului “Grigore Antipa” din Piața Victoriei. Jandarmeria și Poliția știau de prezența lor.

Girafa a fost una dintre zonele țintite de grenadele toxice ale jandarmilor!

Diversiunea cu uciderea unei tinere tinere jandarmerițe

Pentru a stimula intervenția în forță a trupelor de jandarmi, dirijorii din subterane s-au folosit de interlopi, ultrașii stadioanelor de fotbal.

După o intervenție violentă, cât să-i ațâțe pe protestatari, o jandarmeriță, abandonată de colegi în mijlocul protestatarilor, a fost bătută de ultrași, dar salvată de manifestanții pașnici.

Șefii jandarmilor, ministrul de Interne Carmen Dan, primărița Capitalei, Gabriela Firea, președintele PSD, Liviu Dragnea, au strigat în cor “Au ucis-o”, “E lovitură de Stat”, tocmai pentru a justifica intervenția violentă din noaptea care a urmat. Așa s-a declanșat violența animalică a jandarmilor.

Cine sunt “dirijorii” ? Sunt foști ofițeri de Securitate și elevii lor! Executanții amestecați în mulțime erau infractorii de pe străzi sau poate chiar agenți sub acoperire ( Jandarmeria are o astfel de unitate specială!

Metoda a fost folosită la Revoluția din decembrie 1989, la mineriade,  apoi la proteste ale opozanților PSD. 

Dosarele penale

Primul dosar penal, instrumentat rapid, a fost făcut pentru agresorii jandarmeriței; al doilea – pentru agresarea a alți doi-trei jandarmi.

În aceste două dosare s-au pronunțat deja condamnări.

Al treilea dosar a fost cel al manifestanților pașnici gazați, bătuți, răniți de schijele de la grenade.

Peste 700 de victime au făcut plângeri penale împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, împotriva demnitarilor, a șefilor jandarmilor  implicați în ordonarea și coordonarea reprimării. Plângerile lor s-au conexat la dosarul violențelor jandarmilor, deschis de procurorul militar Bogdan Pîrlog care s-a sesizat din oficiu.

Lovitura de stat și Inspecția Judiciară, folosite pentru blocarea anchetei procurorilor militari

Evoluția anchetei  a fost cu sincope de la  început. Dosarul a fost instrumentat un an de Secția Parchetelor

Militare (SPM), care a făcut audieri, a adunat probe, i-a pus sub acuzare pe șefii Jandarmeriei implicați în reprimare. Ancheta a fost blocată de intervenția Inspecției Judiciare, devenită instrument al PSD pentru intimidarea magistraților.

Exemplu: La nici o lună de la deschiderea anchetei, când procurorii militari se pregăteau să-l audieze pe Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, inspectorii  judiciari au cerut dosarul 10 august. Procurorii militari implicați în investigarea jandarmilor și demnitarilor au fost puși sub acuzare de inspector, hărțuiți luni în șir.

Cu toate acestea, ancheta în dosar părea că evolua spre trimitere în judecată.

Însă, la cererea procurorului general, dosarul a fost declinat la  DIICOT pentru a fi conexat la plângerile jandarmilor care acuzau tentativa de lovitură de stat.

După un alt an, procurorul DIICOT  a închis partea cu tentativa de lovitură de stat acuzată de Jandarmerie și PSD, nu erau probe.

Procurorul DIICOT ne-a arătat, astfel, că lovitura de stat a fost un pretext pentru a lua dosarul de la procurorii militari care îi incriminaseră pe conducătorii forțelor represive.  

Complicități

 Evoluția sinuoasă a dosarului s-a datorat și unor magistrați de la conducerea Parchetului General, a DIICOT-ului, nu numai a inspectorilor judiciari.

Potrivit legii, imediat după ce procurorul DIICOT a constatat că nu există fapte care să ateste intenția loviturii de stat, procurorul DIICOT era obligat să-și decline competența în favoarea procurorilor militari.

A preferat să închidă (nelegal) partea de dosar în care erau învinuiți șefii jandarmilor și abia după aceea și-a declinat competența.

Ce-a urmat a fost baletul pentru a simula legalitatea: Șeful DIICOT a cerut instanței redeschiderea acestei părți de dosar, instanța a refuzat, șefii jandarmilor au fost scăpați.

Nici măcar pentru falsificarea jurnalului de acțiuni a Jandarmeriei pentru a zădărnici ancheta nu va răspunde nimeni!

La procurorii militari a rămas un fragment de dosar cu executanții direcți, jandarmi care au acționat violent la ordinele șefilor și sub emoția “uciderii” colegei lor.

De la decembrie 1989 și iunie 1990, la 10 august 2018, aceleași practici cu același rezultat: tergiversarea cercetărilor până la clasarea definitivă a dosarelor, totul pentru salvarea vinovaților de crime împotriva umanității!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.