Trump acuză presa că a manipulat prin sondaje, MSNBC, ABC și CBS îi taie microfonul

O declarație de presă a președintelui Donald Trump a încins spiritele, deja tensionate, susținând că a ieșit învingător în alegeri, dar democrații încearcă, fraudulos, să le fure prin sistemul voturilor prin corespondență, care distruge democrația, deoarece invită la corupție.

Canalele de televiziune MSNBC, ABC, CBS, CNBC, și NBC au întrerupt discursul președintelui, care a durat 16 minute. CNN și Fox l-au transmis integral. Cotidianul USA TODAY, care transmitea live pe site-ul ziarului conferința, a încetat transmisia după ce Trump a atacat rezultatul alegerilor.

sursa: Twitter

Deși reacția redacțiilor unei părți a presei americane ar putea fi interpretată ca o confirmare a acuzației președintelui, potrivit căreia mass media i-a fost potrivnică, susținându-i pe democrați, totuși există un precedent: în primăvara acestui an, când președintele s-a contrazis cu experții în sănătate, o conferință de presă pe tema coronavirusului a fost, de asemenea, întreruptă.

Ce anume i-a înfuriat pe jurnaliști încât să întrerupă emisiile?

Începutul declarației de presă a fost oarecum în nota obișnuită a ultimelor zile: a câștigat alegerile, voturile prin poștă sunt ilegale, democrații vor să le fure, dar el se va opune, legal.

Dacă numeri voturile legale, am câștigat fără probleme, dacă numeri voturile ilegale, atunci ei pot încerca să ne fure alegerile”, a spus Trump.

Mai mult ca sigur însă tensiunea a urcat după ce președintele Trump a acuzat presa de manipulare, cu argumentul sondajelor pe care le consideră contrafăcute. El a explicat de pildă, că deși sondajele îl dădeau favorit de Biden în Florida, el a câștigat acolo lupta pentru Casa Albă cu o diferență notabilă.

Sondajele mass-media au fost în sensul cel mai adevărat al cuvântului o interferență în alegeri a intereselor speciale puternice. Aceste sondaje au fost cu adevărat înșelătoare, trebuie să le numesc sondaje false. Sondajele false au fost concepute pentru a-i ține pe alegătorii noștri acasă, pentru a  crea iluzia existenței unui avans al domnului Biden și să diminueze capacitatea republicanilor de a strânge fonduri”, a spus Trump.

Într-adevăr Democrații au fost mai eficienți: în trimestrul al treilea din 2020 companiile financiare de pe Wall Street au contribut cu 50 de milioane de dolari la campania lui Biden, în ce susținerea pentru Trump a fost de 10 milioane de dolari, potrivit opensecrets.org.

Desigur sondajele care-l dădeau câștigător detașat pe Biden au stimulat apetitul pentru susținrea financiară a candidatului democrat. Un plasament bun, o investiție în viitor, în cazul în care Biden ajunge la Casa Albă. Însă, să nu uităm că Donald Trump a fost președinte anti-sistem, iar șefii din Wall Street sunt fie acomodați, fie dependenți, fie piloni ai ”establishmentului”. Susținerea mai firavă acordată campaniei sale de către liderii lumii financiare americane poate deci avea și o tentă emoțională.

Partidul Democrat este partidul marilor donatori, al marilor companii de presă, al giganților din tehnologia informației, se pare. Republicanii au devenit partidul muncitorului american, așa stau lucrurile. Noi suntem, cred eu, și partidul incluziunii”, a mai declarat Trump.

Un alt atac dur al președintelui a fost împotriva votului prin corespondență, însă a ignorat complet circumstanțele speciale create de pandemia de coronavirus, argumentul acceptării sistemului pe scară largă.

El a susținut că procesul de numărare a buletinelor de vot expediate a fost afectat și s-a plâns că multe dintre voturile absenților au fost exprimate pentru Biden.

Am prezis că de mult voi  vorbi despre votul trimis prin poștă. Asta chiar ne-a distrus sistemul (nr.democratic). Este un sistem corupt și îi corupe pe oameni, chiar dacă nu sunt așa din fire, dar devin corupți. Este mult prea ușor. Vor să afle de câte voturi au nevoie și apoi par să le poată găsi, ” a mai spus Trump.

Și această remarcă a fost intens criticată în presă, deoarece ignoră primejdia reală a infectării cu coronavirus, pe care milioane de americani au vrut s-o evite, trimițând voturile prin poștă.

Președintele Trump nu a răspuns niciunei întrebări după terminarea declarației de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.