Trump vs Biden: the winner takes it all
Tradiția în SUA cere ca alegerile să aibă loc în prima zi de marți din noiembrie, așa explicându-se de ce se desfășoară într-o zi în care piețele financiare lucrează de zor, cu toate că au o sensibilitate uriașă față de orice informație despre desfășurarea alegerilor. Așadar 3 noiembrie este Election Day, data la care au loc alegerile în SUA în 2020. Sistemul electoral american va alege învingătorul în cursa pentru președinția americană între cel doi candidați, Donald Trump și Joe Biden.
Președinte, Senat, Camera Reprezentanților
În aceste alegeri se schimbă profund aproape tot sistemul de putere din Statele Unite. Deși ochii lumii sunt fixați pe cursa prezidențială, Trump versus Biden, în același timp se desfășoară alegeri pentru Camera Reprezentanților.
Americanii îi vor alege pe toți cei 435 de membrii ai Camerei Reprezentanților, care este camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite.
Tot pe 3 noiembrie vor fi aleși și 35 dintre cei 100 de membrii ai Senatului Statelor Unite, camera superioară a sistemului parlamentar american.
Ambele camere sunt extrem de importante în politica americană. Camera Reprezentanților aprobă bugetele, iar Senatul este responsabil de nominalizări. Orice legislație importantă impune acordul între ambele camere și președinte.
De pildă în acest moment perspectiva aprobării unui pachet de stimulare fiscală în SUA a fost blocat de imposibilitatea ca liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, să accepte propunerile înaintate de lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, negocieri la care participă și secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin, de fapt ministru al Finanțelor.
O democrație în care the winner takes all
Deși milioane de americani au votat, cu un entuziasm nemaiîntâlnit de la alegerea președintelui Barak Obama, președintele este ales prin sistemul Colegiului Electoral. Procesul electoral se bizuie deci pe regula învingătorului care ia tot, așa se explică, de altfel, și uluitoarea constatare că președinția SUA poate fi obținută și cu un vot popular inferior contracandidatului. Cele 50 de state ale Americii și Districtul Columbia, unde este capitala, Washington, își aleg electorii, care apoi votează pentru echipa prezidențială, președinte și vicepreședinte. Același colegiu va vota decisiv și pentru alegerile pentru Congresul SUA, care se desfășoară simultan.
Cum funcționează sistemul?
De pildă dacă mai mult de 50% din voturile exprimate în California sunt acordate Partidului Democrat, atunci toți electorii alocați statului California vor vota pentru Partidul Democrat. California are 55 de electori, cei mai mulți dintre statele SUA.
Fiecare stat are același număr de alegători ca și membrii delegației sale din Congres, și anume unul pentru fiecare membru din Camera Reprezentanților și doi senatori.
La nivel național, în SUA sunt 538 de alegători, iar pentru a câștiga președinția, un candidat ar trebui să obțină 270 de voturi în colegiul electoral.
Ca atare numărul de electori diferă. California, cum spuneam mai sus, are cel mai mare număr de electori, 55, în timp ce state cu populație mai mică, Wyoming, Alaska, North Dakota sau Washington DC au 3 electori. În Maine și Nebraska sistemul winner takes all este însă ignorat. Astfel în cele două state câte un elector prezidențial este ales din fiecare dintre districtele congresuale ale statului și doi electori prezidențiali sunt aleși pe baza votului la nivelul statului. De exemplu, potrivit corporației non profit National Popular Vote, în 2008, voturile electorale din Nebraska s-au împărțit 4-1, McCain primind patru și Obama primind unul (ca urmare a câștigării celui de-al doilea district congresional din Nebraska). În 2016, voturile electorale ale Maine s-au împărțit cu 3-1, Clinton primind trei și Trump primind unul (ca urmare a câștigării celui de-al doilea district congresional al Maine din partea de nord a statului).
Miercuri, 4 noiembrie va fi ziua reacțiilor, dar este posibil să nu fie și cea în care lumea să aibă revelația numelui președintelui ales al SUA. Asta dacă președintele Trump va contesta rezultatul.
Toată planeta stă cu ochii pe alegerile americane, dar cei mai fascinați de evoluție sunt actorii pieței financiare. Nu e de mirare, nu e vorba doar de cea mai puternică economie a lumii, ci și de țara care emite dolarul, moneda absolută de rezervă. Orice schimbare în politica americană are un impact masiv în piața financiară globală.
Excelent! Felicitari!