UE ar putea aproba două vaccinuri în a doua jumătate a lui decembrie-von der Layen
Vaccinurile anti Covid 19 produse de Pfizer-BioNTech și de Moderna ar putea fi aprobate de agenția europeană a medicamentului EMA, în a doua jumătate a lunii decembrie, dar distribuția lor în statele membre va începe în 2021, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
”Rezultatele studiilor recente sunt încurajatoare. Viitoarele vaccinuri sunt la îndemână și trebuie să fim pregătiți. Am convenit să accelerăm pregătirile planurilor naționale de vaccinare pentru a ne asigura că vaccinurile sunt disponibile și accesibile tuturor cetățenilor UE, odată autorizate”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.
Aprobarea va fi dată însă cu mare atenție, după efectuarea tuturor analizelor și testelor, a precizat von der Leyen, la conferința de presă organizată după întâlnirea membrilor Consiliului European, . În cazul vaccinurilor produse de firma americană Moderna Inc EMA lucrează în colaborare cu agenția americană de profil, FDA, a adăugat președinta Comisiei Europene.
„Dacă nu vor fi probleme, EMA ne va anunța că autorizarea de comercializare condiționată pentru BioNTech și Moderna s-ar putea acorda cel mai devreme în a doua jumătate a lunii decembrie 2020”, a spus von der Leyen.
Agenția EMA a anunțat deja, în urmă cu trei zile, că a început revizuirea continuă a vaccinului ARNm COVID-19, produs de către Moderna Biotech Spain, o subsidiară a Moderna Inc.
Comisia Europeană are înțelegeri precontractuale și cu alți producători de vaccinuri, și speră că statele membre vor avea la dispoziție cinci vaccinuri.
”Am semnat acum cinci contracte, cu BioNTech și cu Moderna, Purevac, Johnson&Johnson AstraZeneca și Sanofi.Continuăm negocierile cu Moderna și discutăm cu Novavax. Toate statele membre au agreat să cumpere toate vaccinurile din portofoliu. Acest portofoliu are acum cinci vaccinuri, sperăm să avem șase. Acest portofoliu de vaccinuri foarte important deoarece acoperă patru tehnologii diferite de fabricare și este posbil ca unele vaccinuri să acționeze mai bine în diferiți membri ai populației, decât altele”, a mai spus președinta CE.
”Salutăm faptul că statele membre și Comisia au finalizat deja mai multe acorduri de cumpărare în avans a vaccinurilor. Știm că vor exista provocări logistice precum depozitarea, transportul și numărul de doze. Și o altă provocare va fi comunicarea. Numărul persoanelor care nu au încredere în vaccinuri este în creștere și trebuie să le comunicăm clar cât sunt de importante”, a mai spus Charles Michel.