Viceprim-ministrul Ucrainei sugerează că Ungaria că ar vrea să ia partea ucraineană a Transcarpatiei
Foto: Twitter
Irina Vereșciuk, viceprim-ministrul Ucrainei, a lansat astăzi o acuzație gravă la adresa cabinetului condus de Victor Orban. Vereșciuc bănuiește că Ungaria că încearcă să obțină partea ucraineană a Transcarpatiei. Ea își argumentează acuzația prin faptul că poziția autorităților ungare cu privire la situația Ucrainei este evident pro-rusă și spune că miza acestei atitudini poate fi atât „gazul rusesc ieftin” , cât și „Transcarpatia ucraineană”.
Transcarpatia este o regiune istorică din Europa de Est, acum parte în principal a regiunii Transcarpatice din vestul Ucrainei.
„Sancțiunile nu sunt acceptate. Nu numai că nu dau arme, dar nici nu lasă armele din alte țări să treacă prin teritoriul lor. De fapt, ei spun „nu” la orice”, a scris Irina Vereșciuk pe Telegram.
„Care e treaba? Vreți gaz rusesc ieftin? Sau poate vreți Transcarpatia noastră? Oare oamenii din Ungaria chiar își doresc rolul celor care încearcă să ne înjunghie în spate în vremuri grele? Pentru ce? ruși?” – a spus viceprim-ministrul.
”Modul în care conducerea oficială a Ungariei tratează Ucraina în ultima vreme este chiar mai urât decât cel al unora dintre statele satelit din fosta Uniune Sovietică. Cu siguranță va fi o surpriză neplăcută, mai ales pentru ucrainenii maghiari, pe mulți dintre ei îi cunosc personal. Ungaria nu susține sancțiunile. Ei nu furnizează arme. Nu permite tranzitul transporturilor de arme din alte țări. Ei spun „nu” la aproape orice. E o foarte mică diferență între retorica oficială a Budapestei și poziția pro-rusă pe față. De ce? Asta pentru că vor gaz rusesc ieftin? Sau poate pentru că ei visează în tăcere la Transcarpatia noastră? Dar oamenii din Ungaria? Vor să fie ei cei care încearcă să ne înjunghie pe la spate în timp ce suntem în situații dificile? De ce? Pentru un pic de filantropie rusească?”, a scris vicepremierul Ucrainei
Vereșciuk a cerut liderilor de la Budapesta să nu repete „greșelile celui de-al Doilea Război Mondial, când Ungaria a făcut o alegere greșită”.
”În această ciocnire civilizațională, Ungaria este puțin probabil să reușească să se încurce cu rușii și să fie victimă a războiului în același timp. Ungaria ar trebui să fie doar de partea dreaptă, cea a lumii civilizate. Fără erorile din vremea celui de-al Doilea Război Mondial când Ungaria a făcut o alegere greșită. Da, alegerea corectă este întotdeauna grea la început, dar este ușor de trăit apoi în viitor. Tocmai de aceea alegerea este corectă, a mai scris vicepremeirul Ucrainei
În 2017 în Ucraina a fost adoptată o lege privind educația, reducând în mod semnificativ posibilitatea de educație în limbile minorităților naționale. Din cauza acestei legi relațiile Ucrainei cu Ungaria s-au răcit.