Zuckerman: M-a impresionat amabilitatea poporului român și modul minunat în care am fost primit. Am încercat să mă revanșez

Credit foto: Ambasada SUA

Interviu cu ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, realizat de Lidia Moise

Cu ce anume vă mândriți mai mult la final de mandat după ce ați petrecut un an în România ca ambasador al Statelor Unite ? Ați realizat ceva, care vă bucură foarte mult, deoarece a fost un exercițiu dificil, aproape imposibil? Sau vă amintiți un gest frumos pe care l-ați făcut?

Cred că ce m-a impresionat cel mai tare este amabilitatea poporului român și modul minunat în care am fost primit în România. Am încercat să mă revanșez pentru asta. Și am lansat un mare număr de inițiative pentru promovarea economiei României, pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale României, pentru dezvoltarea statului de drept și a libertății de expresie.

Există multă dezinformare aici în socialmedia controlate de ruși sau de chinezi, controlate de alții, dinafară, care au interese care nu coincid cu interesele României. Ceea e reprezintă un mare pericol. Dezinformarea prin mass media de azi este un mare, mare pericol. Și cred că românii merită ceva mai bun decât asta.

Așa că sunt foarte satisfăcut, în măsura în care am putut să mă ocup de multe dintre aceste probleme. Unul dintre lucrurile în care am avut un succes remarcabil este în a sublinia pericolele comunismului chinez. Cred că toți românii ar trebui să își amintească de condițiile oribile sub comunismul român.

E o lege care se va adopta legată de 5G care va împiedica achiziționarea de comunicații 5G de la producători care nu sunt siguri. Ceea e este foarte important nu doar pentru securitatea națională, ci și pentru securitatea și demnitatea individuale, întrucât China reprezintă un asemenea pericol. E un scenariu oribil să le permiți unor asemenea companii să joace orice fel de rol în telecomunicațiile României.

Am regretat întotdeauna violența

Domnule ambasador nu putem ignora ce s-a întâmplat în aceste zile în Washington. Toți am văzut imaginile evenimentelor din Capitol Hill. Cum comentați ce s-a întâmplat acolo?

După cum știți, nu am vorbit niciodată cu privire la chestiuni politice. Și nu voi începe acum să comentez. Dar am regretat întotdeauna violența. Și am susținut întotdeauna dreptul oamenilor la libera exprimare pe orice subiect. Cred că una dintre cele mai importante necesități într-o societate democratică este capacitatea oamenilor de a-și putea exprima liber ideile și opiniile, fără amenințarea repercusiunilor sau violențelor. Pentru niciun motiv nu putem accepta legea mulțimilor furioase sau amenințările într-o societate democratică. Și au avut loc demonstrații violente și distrugeri de bunuri și amenințări la adresa oamenilor. Și aceste lucruri nu ar trebui să se întâmple. Oriunde în lume, statul de drept este primordial. Iar libertatea de expresie este primordială. Iar noi apărăm aceste valori ale  democrației în țară și în străinătate. Așa că nu ar trebui să existe absolut niciun loc pentru violență și pentru obstrucționarea liberei exprimări.

Și totuși în ultimele luni au existat proteste de ambele tabere, atât susținătorii democraților, cât și cei ai președintelui Donald Trump. Au existat protestele Black lives matter și apoi, cele privind contestarea rezultatului alegerilor. Deci, ce se întâmplă în Statele Unite? De ce este această tensiune în societate?  Din cauza presiunii exercitată de pandemia de Covid 19, sau a inegalităților în societate, accentuate de pandemie. Și chiar și FMI au observat acest lucru, că inegalitatea este o problemă, va fi o problemă mai mare în viitor. Și oamenii vor simți o mare frustrare. Deci, dacă te uiți la America de astăzi, ce putem spune din această perspectivă?

Vă reamintesc faptul că sunt ambasadorul Statelor Unite în România și nu ambasadorul României în Statele Unite

Știu asta, dar știu și că aveți un masterat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) Sloan, legendara școală de analiză, despre care se spune că te învață cum cum să gândești cu adevărat pentru a înțelege timpurile în care trăiești.  Mă aștept să aveți o perspectivă interesantă asupra contextului social din SUA, chiar de la distanță…

Cred că oamenii nu ar trebui să interpreteze greșit discuțiile politice, retorica din timpul campaniilor politice. Statele Unite sunt principala democrație din lume și vor continua să fie principala democrație din lume. Statele Unite vor continua să fie unite în efortul de  a susține toate valorile democrației pe care le-am susținut în trecut. Și vom continua să apărăm aceste valori, iar discuțiile purtate în timpul campaniilor politice, pentru a decide viitorii lideri, nu ar trebui să fie interpretate greșit de oameni, ca fiind un eșec sau o schimbare în Statele Unite.  Statele Unite continuă să fie liderul democratic mondial și continuă să susțină toate valorile pe care le-au apărat dintotdeauna. acasă și in străinătate.

Statele Unite nu sunt în clasamentul primilor zece investitori din România. Cu investiții de 1,4 miliarde de dolari se plasează pe locul al 14-lea în clasamentul investițiilor străine, potrivit ultimului raport al Registrului Comerțului, pentru luna noiembrie 2020.

Cunosc aceste statistici, dar acolo se streacoară o omisiune. Statisticile investițiilor străine ordonate în funcție de țările care le fac ignoră o realitate a spațiului investițional.  Multe companii americane fac investiții prin filialele, subsidiarele lor, deci apar în statistici ca fiind investitori din alte state europene. Deci, presupun că din punct de vedere tehnic, dacă te uiți la țara unde este încorporată o companie, acest clasament al Registrului Comerțului este corect. Dar dacă analizezi atent, în realitate, sunt multe filialele deținute în totalitate de companii din Statele Unite, care au investit masiv în România.

SUA este cel mai mare investitor non-european din România

Aveți o evaluare a investițiilor reale ale companiilor americane în România?

Desigur. SUA este al cincilea cel mai mare investitor din România și o mare parte din această investiție vine prin intermediul unor filiale americane stabilite în Uniunea Europeană. SUA este, de asemenea, cel mai mare investitor non-european din România, cu investiții de 5, 872 miliarde de euro, cam 6,6% din totalul ISD în România. Aceste cifre apar într-un raport publicat de Banca Națională a României (BNR) care descrie situația statistică a investițiilor străine din 2019. Sunt miliarde de dolari investiți de companii americane în România, Un alt aspect interesant este acela că regăsești aici, investiții ale companiilor importante din top 100 al revistei Forbes alături de alte companii mai mici, dar foarte importante de la firme de avocatură, companii de consultanță financiară până la alte companii specializate în servicii. Printre investitorii americani avem companii cunoscute, cum ar fi Ford, Coca Cola, Lockheed Martin, Boeing.

Deci statisticile Registrului Comerțului, care au rigiditatea înregistrării sediului companiilor investitoare, nu descriu realitatea investițiilor americane în România.

Cred că este o realitate falsă. Dacă privim cifrele, cred ca acestea ne induc în eroare privind numărul relativ al firmelor americane și valoarea relativă a investițiilor americane reale în România. Eu cred că în realitate, acestea ar putea fi mult mai mari. Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut anul trecut a fost să creștem investițiile americane în România, nu doar în beneficiul companiilor din Statele Unite și al dezvoltării relației bilaterale, ci și pentru dezvoltarea economiei românești, ceea ce ar reprezenta un atu formidabil. Am lucrat îndeaproape  cu AmCham, și cu alte grupuri de oameni de afaceri, pentru a dezvolta investițiile, iar unul dintre obstacolele la care m-am referit în mod repetat este faptul că nu se aplică statul de drept. Asta nu este cazul pentru anul 2020.

Piața a avansat în 2020,  s-au anulat un număr de legi care fuseseră adoptate înainte de 2020, de guvernul anterior, în privința explorărilor offshore de petrol și gaz, în privința altor aplicații ale statului de drept privind privatizarea. Am observat asta și cred că este evident.  Beneficiile sunt clare pentru fiecare țară care are o piață liberă și care a permis afacerilor să se dezvolte pe o piață liberă, care să nu fie controlată de un guvern sau de entități în proprietatea guvernului, iar marea bogăție s-a dezvoltat nu doar pentru câțiva, ci pentru întreaga țară, pentru societatea întreagă. Toată lumea a beneficiat. Asta trebuie să se întâmple aici.

foto: Bogdan Cristel

Cred că în 2020, guvernul Orban a promovat aceste concepte, și cred că ele vor continua să fie promovate de actualul guvern. Din câte înțeleg, vor fi modificate legile offshore care împiedică explorarea de petrol și gaze. Asta ar aduce enorme beneficii pentru România, zeci, sute de miliarde de dolari pentru România, sunt beneficii enorme. S-au modificat și alte legi, pentru a ușura desfășurarea afacerilor in România.

Va fi și o capitalizare a firmelor existente, în proprietatea diverselor ministere din Romania, ca și a diverselor municipalități. Nicușor Dan a început să închidă entitățile care au fost deținute de municipiul București și înființate de primarul anterior. Au existat două sentințe ale unor tribunale prin care i s-a cerut primarului anterior să le închidă, deoarece fuseseră create ilegal, pe care primarul general le-a ignorat și a refuzat să facă asta. Iar Nicușor Dan va face asta, ceea ce va fi un lucru bun pentru noile industrii și noile companii care  vor concura pentru a intra pe piață, iar Bucureștiul va crea noi locuri de muncă și prosperitate pentru locuitorii săi.

Din câte înțeleg, guvernul va capitaliza diferite companii, ceea ce va crea, din nou, prosperitate,  concurență și o bună guvernare corporatistă, transparență și va promova afacerile, deoarece competiția va stimula un management mai bun și va alinia afacerile, ceea ce va fi un lucru bun pentru economia României.

Ați vorbit de București

Da, este un oraș frumos.

E mai mult decât atât. E fermecător..

Știu. M-am născut în București

În ciuda acestui farmec extraordinar al Bucureștiului, acum e neglijat. Sperați ca Nicușor Dan să reușească să-i redea farmecul, frumusețea? Clădiri superbe, cu o arhitectură splendidă sunt aproape ruinate.

Sunt de acord, cred că aici se pot îmbunătăți multe lucruri, Dar unde nu  sunt de acord, este atunci când spuneți că Nicușor Dan poate să facă asta (de unul singur). El poate doar să creeze mediul propice și condițiile care vor face posibil ca întreprinderile private să creeze ceea ce spuneți. Guvernul nu a creat niciodată ceea ce spuneți dumneavoastră.  Ceea ce cred că a promis Nicușor Dan să facă, și cred ca a pornit cu dreptul în această direcție, este să creeze acele condiții necesare revigorării orașului, cum ar fi aplicarea statului de drept, legi rezonabile în domeniul afacerilor, eliminarea acelor entități inutile din proprietatea orașului și crearea unor condiții mai bune pentru toți oamenii din București. Atunci când ai concurență, asta împinge înainte economia,  face viața mai bună pentru toată lumea.

Cernavodă va fi un proiect formidabil

Revenind la economie ați introdus România într-un program de finanțare Eximbank al SUA. Este pentru prima oară când proiecte de investiții în România sunt finanțate, sprijinite de Eximbank SUA

Potențialul României rămâne enorm, în toate domeniile. Țara are o forță de muncă educată, are mari resurse naturale, minerale, petrol și gaz, păduri. Aici există un potențial industrial mare și un mare potențial tehnologic.


Ceremonia de semnare a memorandumului cu EXIM: ambasadorul Adrian Zuckerman împreună cu doamna Kimberly A. Reed, președintele Exim Bank USA și cu Virgil Popescu, fostul ministru al Economiei

Eximbank participă la proiectul de dezvoltare pentru Cernavodă. Din cele patru reactoare potențiale de acolo (Cernavodă, n.red.), doar două funcționează în prezent. Reactorul numărul unu se apropie de finalul vieții sale utile, trebuie recondiționat. Reactoarele trei și patru nu au fost construite niciodată. Nu există decât structura pentru acestea. Înăuntru nu este nimic.

Așa că ce vom face în colaborare cu NuclearElectrica și cu guvernul României este ca o companie americană să conducă un consorțiu care va reconstrui, renova, reactorul numărul unu și va construi reactoarele trei și patru. Și va fi conținut american, conținut francez, va fi și conținut canadian, deoarece se folosește tehnologie canadiană, Candu. Va fi un proiect formidabil. Este un proiect de circa 8 miliarde de dolari.

Pentru a ne asigura că proiectul va merge înainte, am implicat Exim Bank din SUA, și am reușit ca ei să semneze un memorandum de înțelegere prin care vor furniza până la 7 miliarde de dolari pentru finanțare. Și așa vom putea avansa.

În mod similar, un alt proiect, care cred că este crucial pentru dezvoltarea economică durabilă este o autostradă de la Constanța la Gdansk. Aceasta va merge de la Constanța la București, și apoi va străbate România în sus, va traversa pe sus Ungaria și apoi prin Slovacia, și va ajunge în Polonia. Autostrada va fi construită împreună cu Polonia, care va construi partea de autostradă care trece pe acolo. România va construi partea de autostradă din România. Pentru dezvoltarea și promovarea infrastructurii este esențial să creeze acest sistem de autostrăzi. Asta va spori capacitatea de dezvoltare a portului Constanța, va conecta alte orașe de pe traseu la sistemul de autostrăzi, va ajuta orașe ca Iași, care trebuie conectat și el prin autostrăzi și căi ferate de celelalte orașe din România.

Va fi și o cale ferată, care va urma în esență același traseu ca și autostrada. Asta pentru a permite transportul liber al containerelor spre și din Portul Constanța. Transportul nu va fi limitat la drumuri, iar căile ferate vor contribui la mobilitatea armatei, la mobilitatea comercială, și cea a pasagerilor, așa că în loc să dureze două zile să ajungi de la un oraș la altul, cu materiale și cu bunuri, ar trebui să nu dureze decât câteva ore, așa cum se întâmplă în toate țările moderne. Iar România va fi conectată la Europa occidentală, ceea e este un lucrur crucial. Va fi o mană cerească pentru economia României și lucru acesta trebuie făcut. Și va fi făcut.

Reducerea corupției endemice a fost unul dintre principalele obiective pe care le-am avut aici

Din această perspectivă, a asigurării finanțării, se pare că vom reuși, în fine să terminăm împreună o rețea de autostrăzi. Dar vă reamintesc faptul că o mare companie americană, Bechtel, nu a reușit să construiască o autostradă, din cauza diverselor blocaje. Ce credeți că s-a schimbat astăzi astfel încât să fie posibilă finalizarea unor proiecte de infrastructură mult mai ambițioase?

Nu știu exact cum să interpretez comentariul dvs., dar Bechtel a fost victima unor diverse scheme de fraudă și de ineficiență din partea unor companii românești și non-românești. Eu nu cunosc în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci.  Asta era acum 10-12, acum 14 ani. Dar s-a întâmplat sub un guvern diferit. Ceea ce s-a întâmplat atunci este simptomatic pentru corupția endemică din acele vremuri. Nu cred că mai există așa ceva, la aceeași scară azi. Cred că sunt alte probleme, care sunt însă ținute sub control de guvern. Corupția endemică a fost dacă nu eradicată, atunci cel puțin diminuată. Reducerea corupției endemice a fost unul dintre principalele obiective pe care le-am avut aici.

Ne-am întâlnit în mod constant cu fostul ministru al Justiției, Predoiu, cu fostul ministru de Interne, Vela și alți oficiali care se ocupă de aplicarea legii, în ultimul an, pe parcursul lui 2020, pentru reducerea crimei organizate, a corupției endemice, și lupta împotriva traficului de ființe umane.

În iunie, Predoiu, Vela și cu mine am anunțat politica de toleranță zero față de crima organizată. Multe grupări de crimă organizată au fost reduse drastic. Eu garantez că Statele Unite vor folosi toate instrumentele legale disponibile pentru a-i ajuta pe cei care aplică legea din România să se ocupe de problemele legate de crima organizată. Și asta am făcut. Așa că aproape în  fiecare zi puteți citi în ziare despre altă arestare a unor figuri de nivel înalt din crima organizată, și de obicei, sunt multe arestări.  Organele române de aplicare a legii au acționat impecabil, cu eficiență și sperăm că vor continua să facă asta.  

Organele americane de aplicare a legii vor continua să cooperate cu cele din România pentru a-i ajuta în toată măsura posibilului.  Așa că revenind la întrebare, eu nu cred că există vreo îngrijorare cu privire la orice implicare a companiilor americane în proiecte de infrastructură de transport. Știu mulți oameni care încearcă să semene discordie și să provoace necazuri în Romania, cu această referire permanentă la proiectul Bechtel.

Informația legată de Bechtel nu este corectă, este falsă. Din câte știu, Bechtel nu a fost niciodată acuzat de ceva în neregulă. 

Și singurii făptuitorii incorecți au fost o varietate de companii din România, alte firme străine care participau la proiect, și din păcate, persoane care cred că erau implicate în guvernarea de la vremea aceea, ceea ce nu este cazul acum. Să sperăm că nu va fi niciodată cazul. România și noi, cu siguranță, nu vom permite să se întâmple așa ceva.  Și nu cred că guvernul actual va permite vreodată a așa ceva să se întâmple, Așa că nu cred că este o problemă. Și vom merge înainte.

Spuneați că Statele Unite ajută autoritățile din România în lupta împotriva corupției și a crimei organizate. Asta se datorează interesului NATO pentru a evita probleme create de crima organizată, de pildă? Un spațiu în care economia este mai puțin afectată de coruție, iar legea este este corectă, coerentă și respectată ar putea susține și investițiile americane, de altfel.

Cred că este povestea cu oul și găina. Firmele nu vor investi într-o țară unde nu funcționează statul de drept, unde nu e simt încrezătoare în mediul social și în cel juridic, și asta nu este o chestiune de care să se ocupe firmele înainte de a ajunge acolo. Ele vin după ce statul de drept funcționează, după ce constată că legislația este clară și corect aplicată. Și acesta este unul din motivele din cauza căruia economia României nu s-a dezvoltat mai bine: absența funcționării statului de drept. Am mai amintit despre acest lucru anterior.

Prezența corupției endemice în ultimii ani a făcut ca multe firme să nu au vină aici și a împiedicat creșterea și dezvoltarea firmelor care sunt aici. Pe măsură ce a scăzut intensitatea corupției, iar corupția endemică s-a temperat, a crescut și aplicabilitatea statului de drept. Tot mai multe firme au venit aici, și tot mai multe firme sunt dornice să facă investiții aici, pentru a se prevala de marile oportunități care există  în România,  unde fuseseră împiedicate să facă asta în trecut, de acest element criminal.

Credeți că Exxon va reveni în România?

Va trebui să întrebați asta pe cineva care se ocupă de Exxon. Nu știu asta, încă cred că potențialul din Marea Neagră este enorm. Exista o companie numită BSOG (Black Sea Oil and Gas) care deține unul dintre perimetrele mai mici de petrol și gaze in Marea Neagră. Ei vor începe extracția acolo în a doua jumătate a lui 2021. Sunt afiliați corporației financiare Carlyle. Au făcut o muncă extraordinară. Compania este foarte bine gestionată. Ei sunt un mare atu pentru România. Vor fi mari beneficii pentru România și pentru restul Europei, pentru că va fi o alternativă reală, viabilă, la petrolul și gazele din Rusia,

Ultimele vestigii ale anilor comunismului trebuie să dispară. Încă nu au dispărut

Credți că România se îndreaptă într-o direcție bună? Ați fort martorul a două sezoane electorale anul trecut.

Categoric da. Cred că România a făcut progrese uriașe anul trecut. Noul guvern de coaliție este promițător. Este revigorant să vezi că sunt capabili să lucreze împreună, așa cum se pare. Și cred că sunt pe calea cea bună pentru a crea un viitor mult mai luminos pentru toți românii. Așa cum am spus mai înainte, este esențial să creăm o piață liberă, o societate democratică, deoarece va fi spre binele tuturor românilor. Ultimele vestigii ale anilor comunismului trebuie să dispară. Încă nu au dispărut.

Mulți oameni care au fost la putere încearcă să spună că sunt de bună crediță, dar în realitate nu e așa. Ei au întreținut corupția, și ei mențin beneficii pentru foarte puțini oameni. Și nu pentru românii de rând. Fiecare român ar trebui să își poată ameliora viața și pe cea a copiilor săi.

Să sperăm că românii, în loc să plece, să caute un viitor mai bun pentru ei, pentru copiii lor și pentru familiile lor se vor gândi să se întoarcă acasă și să dezvolte noua economie românească în România și nu în străinătate. Vor alege întoarcerea și dezvoltarea noii economii românești în România, nu în străinătate.

Acesta este un vis frumos, știți asta..

Dar acest vis se poate împlini dacă oamenii au oportunități. Companiile controlate de guvern nu creează oportunități ele îngustează oportunitățile.

Pentru mine Iancu Ţucărman a fost un erou român

Asisităm, din păcate, la o renaștere a fascismului. Unii membri ai unui partid nou au spus deschis că le place Zelea Codreanu. Ce credeți că putem face pentru a pentru a explica noii generații cât de rău este fascismul, pentru că se pare că oamenii au uitat. Noua generație nu înțelege, unii chiar nu credeau că Holocaustul nu a existat vreodată. Unii nu înțeleg asta. Vă întreb pentru că știți, astăzi a murit domnul Iancu Ţucărman, un om care a suferit în timpul Holocaustului …


Ambasadorul Adrian Zuckerman cu Iancu Țucărman

Iancu mi-a fost prieten și sunt devastat de pierderea sa. A fost un om foarte bun și a exemplificat ce e mai bun în oameni, ce e mai bun în români. Pentru mine Iancu Ţucărman a fost un erou român. A supraviețuit persecuției naziste. Și a supraviețuit persecuției comuniste. Oamenii nu ar trebui să se păcălească pe ei înșiși, deoarece nu există prea multe diferențe între comuniști și naziști în persecuția minorităților religioase, a minorităților și a altor oameni. Toleranța și înțelegerea trebuie învățate.

Și oamenii trebuie să înțeleagă că avem nevoie de libertate religioasă. Avem nevoie de libertate culturală. Și avem nevoie de libertatea de exprimare, fără amenințarea cu violența și fără acte de violență, pentru a avea o societate constructivă. Așadar, deși, pe de o parte, sunt oameni care afișează  o intoleranță de tip nazist,  dar avem și oameni precum chinezii comuniști care îi persecută pe tibetani, pe uigurii izolați în tabere concentrare, în lagăre de reeducare. Și aceste lucruri sunt la fel de periculoase, dacă nu chiar mai periculoase.

Care ar fi soluția ideală, este un răspuns greu. Cred că este nevoie de educație, înțelegere și toleranță. Într-o societate democratică nu putem avea oameni privați de către alți oameni de drepturile lor fundamentale. Și trebuie întotdeauna să protejăm drepturile omului cu orice preț. Oricine ar amenința aceste drepturi, limitând libertatea de exprimare, libertatea religiei, libertatea de asociere, nu ar trebui să fie tolerat într-o societate democratică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.