Din România, avioanele ”spion” AWACS pot supraveghea cerul și Marea Neagră

Bogdan Cristel

Primele două avioane de supraveghere au aterizat marți în România, ca efect al deciziei pe care NATO  a luat-o pentru a-și consolida flancul estic și pentru a „monitoriza activitatea militară rusă”.

Avioanele ”spion” au echipamente sofisticate, pot supraveghea un teritoriu de dimensiunea Poloniei și, prin poziționarea în România, pot supraveghea și activitatea navelor din Marea Neagră.

Alianța Nord Atlantică va disloca, temporar, trei avioane de supraveghere în România, Avioanele au aterizat la o bază aeriană din apropiere de București, de unde vor zbura în misiuni de monitorizare a activității militare rusești.

Trimiterea avioanelor ”spion” în România este încă un semnal care descrie eforturile alianței militare de a-și consolida prezența în regiune după ce Rusia a invadat Ucraina, a observat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO.

În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat„, a declarat Lungescu, într-un comunicat.

„Avioanele noastre AWACS (Airborne Warning and Control System) pot detecta aeronave la sute de kilometri distanță, o abilitate esențială pentru poziția de descurajare și de apărare a NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt al NATO.

Fiecare avion AWACS poate rămâne în aer timp de opt ore și jumătate la o altitudine de 9.000 de metri (30.000 de picioare). Timpul de zbor se poate prelungi la 12 sau mai multe ore, deoarece avionul poate fi alimentat în zbor. Operațiunea de supraveghere complexă, derulată de NATO prin amplasarea avioanelor AWACS asigură menținerea unei imagini aproape non-stop a câmpului de luptă ucrainean.

În timp ce sunt în aer, avioanele, supranumite de NATO ”ochii cerului” pot monitoriza o zonă aproape la fel de mare ca Polonia.

Potrivit profesorului Walter Dorn de la Colegiul Militar Regal din Canada, aeronava AWACS poate identifica traseele rachetelor, precum și aeronavelor, „De fapt, rezoluția sa este de așa natură încât poate urmări stolurile de gâște”, a explicat Dorn, citat de CBC.

Interesant, adaugă Dorn, avioanele AWACS pot supraveghea și mișcarea navelor în Marea Neagră, o informație esențială nu doar pentru avertizarea Ucrainei, ci și pentru respectarea sancțiunilor privind comerțul cu petrol aplicate Rusiei.

AWACS poate urmări și navele din Marea Neagră, oferind Ucrainei atât informații de avertizare, cât și de țintire. Urmărirea maritimă poate ajuta și la implementarea sancțiunilor occidentale asupra produselor rusești” a adăugat Dorn.

Bază aeriană din Otopeni va găzdui 180 de militari care vor asigura operațiunile aeronavelor. Misiunea va dura câteva săptămâni, a anunțat NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.