Black Friday în pandemie: o alegere între Amazon și Wall-Mart

Black Friday, celebrat de retailerii americani vinerea viitoare, va fi un barometru al comportamentului consumatorului în vremurile pandemiei de coronavirus. Dar, așa cum a observat Ionuț Paulenco, analist al eToro, piețele financiare vor cântări atent cât, unde și mai ales cum cheltuie americanii de Black Friday, iar răspunsurile vor putea fi urmărite în evoluția acțiunilor companiilor Amazon (AMZN), Wal-Mart (WMT), Target Corp (TGT).

Sony (SNE) a lansat în aceste zile PlayStation 5, produs care aglomerează magazinele și toate firmele de curierat

”Săptămâna aceasta va înregistra cea mai importantă zi comercială a anului din Statele Unite – Black Friday (27/11), care marchează debutul oficial al sezonului de cumpărături de Crăciun – probabil acum unul dintre cele mai neobișnuite din perioada postbelică.

În Statele Unite, unde s-au înregistrat peste un milion de cazuri de Covid-19 săptămâna trecută, situația rămâne sumbră și se așteaptă să se deterioreze. Pandemia adaugă multe necunoscute la comportamentul consumatorilor – vom vedea oare mulțimile tradiționale de oameni care-și petrec noaptea în fața magazinelor Walmart și Best Buy, iar apoi se luptă care să pună mâna primii pe noile Playstation? Sau magazinele din beton și cărămidă vor fi goale, iar oamenii își vor purta bătăliile de cumpărături din casele lor, vânând promoții pe Amazon și cupoane electronice pe website-urile magazinelor tradiționale? Cât de afectată este voința oamenilor de a cheltui de recesiunea economică provocată de pandemie și de restricțiile care atenuează pofta de cumpărare?

Deși unii oameni nu țin cont de pandemie, știrile locale și naționale despre felul în care se umplu secțiile ATI din spitale vor provoca probabil un efect depresionar asupra sentimentului consumatorilor”, a comentat Paulenco într-o notă către investitori.

Turrismul și companiile de aviație au fost extrem de afectate de pandemia de Covid 19.

”Sunt totuși unele semne că linii aeriene precum American

(AAL) și Southwest (LUV) vor fi mai puțin afectate decât se anticipase inițial, iar Tripadvisor  așteaptă totuși ca 56% din americani să călătorească de Ziua Recunoștinței, în ciuda sfaturilor CDC ca oamenii să stea acasă”, a mai spus analistu eToro.

Industria farmaceutică a dat lovitura în ultimele zile, după ce trei companii și-au anunțat rezultatele foarte bune privind realizarea unui vaccin anti-Covid. Acțiunile Pfitzer și Moderna au urcat aproape amețitor la burse, suficient cât să-l fascineze pe legendarul investitor Warren Buffet.

”În sectorul de sănătate, compania lui Warren Buffett Berkshire Hathaway Inc (BRK.B) a adăugat la portofoliul său patru mari active farmaceutice (AbbVie (ABBV), Pfizer (PFE), Bristol Myers Squibb (BMY), Merck (MRK), concomitent cu reducerea unor poziții din sectorul bancar, cum ar fi: Wells Fargo & Co (WFC), PNC Financial Services Group Inc (PNC), JPMorgan Chase & Co (JPM), M&T Bank Corporation (MTB)”, a observat Paulenco.

”Până când vaccinul nu va fi pe masa tuturor, virusul va continua să facă ravagii masive în multe țări.

.

În ciuda carantinei din Marea Britanie și Germania, cazurile raportate rămân numeroase. Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch a spus: „Situația Covid rămâne foarte proastă, dar rata de infectare pare că s-a stabilizat, însă la un nivel foarte înalt.”

În Marea Britanie, deși magazinele de pe Oxford Street țin luminile aprinse, țara intră în a treia săptămână de carantină, cu peste 19 mii de cazuri pe zi. Prim ministrul britanic și cabinetul său se gândesc să permită redeschiderea unor magazine în perioada de Crăciun.

Cum vor influența toate acestea piețele și indicii lor principali? Nimeni nu știe.

Uitându-ne la evoluția piețelor financiare, putem spune că aurul nu iubește vaccinul! De când a fost anunțat vaccinul, tot mai mulți investitori părăsesc acest „port de siguranță” și se îndreaptă spre bursă, unde încă mai pot găsi active la preț redus, în care să investească”, a mai spus Paulenco.

Imagine valabila pe 20/11/2020

Precum se vede, MACD și STOCHASTIC au intrat pe tendință negativă (bearish), iar prețul activelor este capturat în triunghiul negativ (bearish) al salariilor, arată Paulenco.

Analistul eToro menține estimarea companiei financiare privind evoluția bună a Bitcoin.

”Bitcoin-ul a crescut la un preț de peste 18.000 de dolari pentru prima dată după 2017. Investitorii fug spre active cripto, din cauza asemănării lor cu aurul (nu sunt controlate de guverne și există în cantități limitate). Ținând cont de pachetele de stimulente economice care vor continua în SUA, BTC ar  putea să depășească pragul istoric de 20.000 de dolari”, a spus Paulenco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.