Calm la Casa Albă, vaccinuri, Yellen: șampanie pe Wall Street

Lidia Moise

Succesiunea de vaccinuri anti Covid 19 ale căror teste le dovedesc eficiența, clarificarea succesiunii la Casa Albă, dar mai ales, perspectiva ca Janet Yellen să devină ministrul american al Finanțelor, au creat o exuberanță în piața financiară.

Cu două zile înainte de Thanksgiving, sărbătoare în care bursele de peste ocean sunt închise, indicele Dow Jones Industrial Average a depășit, pentru prima oară în istorie, nivelul de 30.000 de puncte. Performanța apare la patru ani după ce trecuse de bariera psihologică a nivelului de 20.000, notează cu satisfacție Adam Vettese, analistul pentru piețe bursiere al eToro.

Creat în urmă cu 124 de ani de jurnalistul Charles Dow, editor al legendarului Wall Street Journal, Dow Jones Industrial Average descrie evoluția celor mai performante 20 de acțiuni listate pe Wall Street, de la Goldman Sachs și Merrill Lynch, la Apple sau Microsoft, inclusiv Nike, Coca Cola, Johnson&Johnson sau Boeing sau Chevron.

Dow a crescut acum cu peste 60% de la minimul său din martie și a urcat către 30.000.  Știrea că Donald Trump acceptă începerea tranziției prezidențiale către Joe Biden, în ciuda faptului că nu a recunoscut public rezultatul alegerilor, a contribuit la stimularea sentimentului pieței. În plus, anunțul că Biden intenționează să o numească pe fosta șefă a Rezervei Federale, Janet Yellen, ca secretar al Trezoreriei, a competat atmosfera pozitive din piața financiară. Directorul general al Vontobel Wealth Management, Dan Scott, a declarat pentru FT că Yellen în calitate de secretar al trezoreriei „este un plus imens pentru piețe”, consideră Adam Vettese, analistul eToro.

Sursa: eToro

Armosfera este într-adevăr pozitivă în piețele financiare, după șirul de anunțuri de la companiile farmaceutice care sunt pe cale de a lansa vaccinuri anti-Covid 19. Însă aceste știri pozitive, într-un viitor relativ incert, au fost oarecum temperate de statisticile negative ale răspândirii coronavirusului și de măsurile restrictive luate în multe țări.

Ceea ce a împins Dow la un maxim istoric a fost însă numirea lui Yellen la cârma Trezoreriei, care nu este altceva decât ministerul de Finanțe al Statelor Unite.

Yellen nu are doar o experiență de succes în lupta împotria crizei financiare, ci și avantajul unei reputații impecabile, ceea ce o va face de nerefuzat în fața verdictului unui eventual Senat controlat de republicani.

Într-adevăr, în 2014, atunci când a fost confirmată de Senat în poziția de președinte al Federal Reserve, Yellen a obținut 11 voturi de la politicienii republicani, ceea ce, spune Jane Foley, analist Rabobank,  ”sugerează că într-adevăr are un palmares de susținere din partea politicienilor, chiar atunci când aceștia sunt pe poziții adverse”.

Dar piețele financiare își mai amintesc și că Yellen ar putea fi, la rigoare, în caz de criză, în favoarea unui exercițiu de susținere a companiilor listate de către Federal Reserves, sistemul american de bănci centrale.

În 2016, când efectele Marii Crize Financiare încă se mai simțeau în economiile lumii, Yellen declara, lîntr-o conferință, că Federal Reserve ar trebui să poată ajuta economia americană într-o eventuală recesiune prin cumpărarea de acțiuni și obligațiuni ale companiilor listate la burse. Ea preciza că această operațiune nu este permisă, dar considera că actualul set de instrumente al Fed ar putea fi insuficient într-o recesiune dacă ar „atinge limitele în ceea ce privește achiziționarea de active sigure, cum ar fi obligațiunile de stat pe termen mai lung”.

”Fostul președinte al Fed este o alegere binevenită pentru investitori, sporind șansele unei coordonări puternice a politicii fiscale și monetare. Relațiile dintre Fed și Trezorerie au fost recent tensionate de mișcările administrației Trump de a închide unele facilități de creditare de urgență ale Fed”, consideră Mark Haefele,  Chief Investment Officer al grupului financiar UBS, într-o notă către investitori.

Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, insistă asupra seriozității și a onestității intelectuale a lui Yellen, în câteva postări succesive pe Twitter.

Janet Yellen la Trezorerie! O știre fantastică. Nu e vorba doar de cineva care are o experiență vastă și un palmares extraordinar, ci de un gânditor profund”, a spus Krugman.

Paul Donovan, economistul șef al UBS este încântat de faptul că fosta șefă a Federal Reserve este de profesie economist, probabil o sugestie discretă a faptului că actualul șef al FED, Jerome Powell, are studii juridice. Powell însă are și o vastă experiență în piața financiară.

Nu suntem încă într-o lume ideală în care economiștii conduc totul, dar acesta este un pas în direcția cea bună. Politica fiscală și reglementarea vor fi esențiale pentru abordarea provocărilor ciclice ale pandemiei și a problemelor structurale ale celei de-a patra revoluții industriale”, spune Donovan.

Yellen este prima femeie care ocupă fotoliul de șef al Trezoreriei, dar nu este primul fost guvernator al Federal Reserve care își adaugă în palmares și poziția de ministru de finanțe. William Miller, fost președinte al Federal Reserve, a fost numit de președintele jimmy Carter, șef al Trezoreriei. Un mandat scurt, de numai un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.