Criză în SUA: susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea Congresului. Validarea lui Biden, suspendată

Clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de către susținătorii lui Trump în timp ce Congresul s-a întrunit pentru a număra voturile Colegiului Electoral și pentru a confirma mandatul președintelui ales Joe Biden. Sesiunea Congresului a fost suspendată, iar după ce vicepreședintele Mike Pence a fost  condus în afara Senatului, clădirea a fost închisă. Însă, potrivit CNN, unii protestatatri au reușit să intre în clădire, informație confirmată de zeci de postări cu imagini publicate pe Twitter.

Totul a început când sute de susținători ai lui Trump au împins baricadele metalice în partea din spate a clădirii Capitoliului, trecând pe lângă agenții de securitate și spărgând gardurile în timp ce scandau „SUA! STATELE UNITE ALE AMERICII!”

De altfel pe conturile de Twitter au apărut imagini cu protestatari care luptau cu ofițeri de poliție.

Dezbaterea din Congres a fost oprită la mijlocul discursului, și atât Senatul, cât și Camera și-au suspendat lucrările.

Înainte de începerea lucrărilor Congresului, dimineață, președintele Trump a organizat un miting în Washington, protestând împotriva rezultatelor alegerilor și susținând că de fapt le-a câștigat. A urcat pe scenă în fața unei mulțimi care ovaționa și imortaliza momentul cu telefoanele mobile.

 Unii au părăsit mitingul devreme pentru a începe marșul către Capitol Hill. Trump a spus că se va alătura marșului lor către Capitol Hill, dar s-a întors în schimb la Casa Albă. După ce protestatarii au asaltat clădirea Congresului, Trump a scris pe Twitter că „Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră, oferind statelor șansa de a certifica un set corect de fapte”.

Mulți dintre colegii republicani ai lui Trump au promis că vor face un efort penru blocarea validării președintelui ales, care ar putea prelungi procedurile după miezul nopții, dar era aproape sigur că tentativa lor va eșua.

Președintele Trump își punea speranța în vicepreședintele Mike Pence, de la care se aștepta la o acțiune clară de invalidare. „Mike Pence, sper că vei apăra pentru binele Constituției noastre și binele țării noastre”, a spus Trump. „Și dacă nu o vei face, voi fi foarte dezamăgit.”

Însă Mike Pence a deschis procedura, în rolul său constituțional ca lider al Senatului și.. l-a demăgit. El a declarat că, deși împărtășea preocupările cu privire la „integritatea” alegerilor, nu era corect ca el să poată accepta sau respinge, unilateral, voturile electorale.

În replică Trump și-a arătat în mod repetat frustrarea față de Pence întrucât acesta nu a reușit să determine Congresul să nu certifice rezultatul alegerilor prezidențiale.

”Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră, oferind statelor șansa de a certifica un set corectat de fapte, nu cele frauduloase sau inexacte, așa cum li s-a cerut anterior să le certifice. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter.

În ultimele minute Trump a transmis de Twitter mesaje de calm. ”Cer ca toată lumea de la Capitol Hill să rămână pașnică. Fără violență! Amintiți-vă, NOI suntem Partidul Legii și Ordinii – respectați Legea. Mulțumesc!”, a scris Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.