Inflația ridicată este cel mai parșiv impozit-Cristian Popa

Politica monetară nu vindecă problemele actuale ale economiei românești, iar cea fiscală, care mărește deficitul bugetar, nu este decât un calmant temporar, spune Cristian Popa, membru al boardului băncii centrale.
Economia României are nevoie de bani pentru a depăși criza provocată de Covid 19, dar cheltuielile măresc deficitul bugetar și amplifică datoria publică. Problema acută a României este una fiscal-bugetară, avertizează Cristian Popa.
Cum corectăm deficitul bugetar, care trebuie să revină sub nivelul de 3% din PIB, limita de alarmă a Uniunii Europene? O soluție ar putea fi tiparnița de bani, însă, atrage atenția Popa, aceasta are efecte secundare greu de stăpânit: inflația și devalorizarea leului. Cu alte cuvinte, România nu-și permite acest exercițiu, deoarece riscă să arunce o parte din populația țării în sărăcie.

„Când nu ai o monedă de rezervă internațională, cum este dolarul, printarea de bani, tiparnița, creează rapid inflație. Duce la deprecierea monedei, iar inflația ridicată este cel mai parșiv impozit pentru că împovărează exact pe cei cu venituri scăzute”

„Politica monetară nu vindecă problemele actuale ale economiei românești, iar cea fiscală, care mărește deficitul bugetar, nu este decât un calmant temporar, spune Cristian Popa, membru al boardului băncii centrale. Câștigă timp, dar nu vindecă boala. Vaccinul contra COVID vindecă problema pe care o avem noi. Este o criză de sănătate până la urmă, dar nu există acest medicament și ne mulțumim până atunci cu aceste calmante”, a scris Popa, într-o postare pe Facebook.

”Costul calmantului”, spune el, ”îl vom plăti în timp cu toții, noi și copiii noștri, generațiile de după, prin dobânzi și returnarea împrumuturilor pe care le facem”.

„Problema cu acest calmant este că poate crea dependență. Majoritatea țărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, măsuri în planul sănătății, pentru măsuri de redresare, însă noi ne angajăm la cheltuieli permanente. Este o diferență foarte mare și astfel devenim dependenți de deficit”, a explicat Popa.

”Povara acestei crizei va fi datoria publică. Va dăinui mulți ani după eradicarea virusului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.