Lagarde: Revirimentul economic după Covid 19 ar putea fi plin de hopuri

Economiile lumii nu-și vor reveni rapid după criza provocată economică de pandemia de coroavirus, chiar după apariția în piață a vaccinului, a avertizat astăzi Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE).

sursa: Twitter

”Din păcate, revirimentul economic după pandemie ar putea fi plin de hopuri. Acum asistăm la o răspândire reapariție puternică a virusului și acest lucru imprimat (nr.economiei) nouă dinamică. În timp ce ultimele știri despre un vaccin par încurajatoare, am putea încă să ne confruntăm cu cicluri recurente de accelerare a răspândirii virale și de restricții severe până la atingerea imunității pe scară largă”, a spus Lagarde la forumul BCE al băncilor centrale.

”Deci, recuperarea nu poate fi liniară, ci mai degrabă instabilă, stop-start și dependentă de ritmul de lansare a vaccinului”, a conchis Lagarde.

Între timp, producția din sectorul serviciilor ar putea avea dificultăți de recuperare completă, a mai avertizat președința BCE.

Prudența poate fi explicată după analiza Indicelui managerilor de achiziții (Purchasing Managers’ Index -PMI), care descrie așteptările celor care gestionează comenzile privind evoluția viitoare a cererii, care, a observat Lagarde, este în scădere. Lectura acestei evoluții, în opinia lui Lagarde, îngrijorează deoarece indicele în scădere descrie o piață care se contractează.

”Într-adevăr, sectorul serviciilor serviciile arăta deja o tendință de scădere înainte de ultima rundă de restricții: indicele PMI al serviciilor a scăzut de la 54,7 în iulie la 46,9 în octombrie. Și, deși producția industrială a fost până acum relativ rezistentă, există riscul ca redresarea în producție să încetinească, de asemenea, odată cu onorarea comenzilor restante, atunci când producția industrială se va alinia mai bine la cerere”, a spus Lagarde.

Președinta BCE recomandă continuarea politicilor care și-au demonstrat eficiența în timpul pandemiei, până când vaccinarea se va extinde suficient cât să facă posibilă redresarea economică.

”În această situație, provocarea cheie pentru factorii de decizie politică va fi reducerea decalajului până când vaccinarea este mult avansată și recuperarea își poate construi propriul impuls. Forța revirimentului economic observat în trimestrul trei sugerează că răspunsul inițial al politicilor a fost eficient și capacitatea economiei de a-și reveni este încă în vigoare”, a spus Lagarde.

”Dar va necesita un management foarte atent al politicilor pentru a se asigura că acest lucru rămâne valabil”, a adăugat președinta BCE.

”Suntem, și continuăm să fim, total dedicați să sprijinim cetățenii Europei. În îndeplinirea mandatului nostru, vom continua să oferim condițiile de finanțare necesare pentru a proteja economia de impactul pandemiei”, a conchis Lagarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.