Președintele „Super-spreader”

Evenimentele de campanie ale lui Trump au condus la 30.000 de infectări și 700 de decese

de Alexandru Alexe

Mitingurile organizate de campania președintelui american Donald Trump au dus la infectarea a peste 30.000 de oameni cu virusul Sars-Cov-2, conform unui nou studiu publicat de un grup de cercetători de la Universitatea Stanford, citat de CNBC. 

Lucrarea, intitulată „Efectele adunărilor mari de oameni asupra răspândirii Covid-19. Cazul mitingurilor lui Trump”,  a analizat 18 mitinguri organizate de președinte între 18 iunie și 22 septembrie și a urmarit evoluțiile epidemiei în săptămânile care au urmat după fiecare eveniment. Cercetătorii au comparat datele din comitatele unde s-au ținut evenimentele cu datele din comitatele care aveau o traiectorie similară de cazuri confirmate cu Covid-19 până la momentul mitingului. Din cele 18 mitinguri analizate, numai trei au fost în interior.

Cercetătorii au concluzionat că mitingurile au condus la peste 30.000 de cazuri de Covid-19 confirmate și la peste 700 de decese, însă acestea nu au fost neapărat dintre participanții la aceste adunări, cercetătorii analizând date statistice agregate, nu cazuri individuale.

sursa: /papers.ssrn.com

Campania lui Trump a oferit măști participanților la mitinguri și le-a sugerat acestora să le poarte, însă nu a insistat asupra obligativității purtării lor și a distanțării sociale la evenimentele președintelui. Participanților li s-a cerut însă să semneze o declarație că dacă se îmbolnăvesc de covid-19 nu vor cere daune campaniei lui Trump. Chiar și președintele Trump a fost văzut foarte rar purtând o mască în public, acestea fiind considerate că o recunoaștere a faptului că pandemia face încă ravagii în SUA, în ciuda mesajului campaniei că țara își revine la normal.

Deși lucrarea nu analizează infecțiile la nivel individual, în afară de președintele Trump, care s-a infectat el însuși după o reuniune la Casa Albă, unul din cazurile cunoscute de infectare de campanie este cel al fostului candidat la președinție Herman Cain. Acesta a participat la mai multe evenimente ale campaniei lui Trump și a refuzat să poarte mască. Cain a decedat pe 30 iulie la vârstă de 74 de ani, după ce fusese internat în spital cu Covid-19 pe 29 iunie. Cain fusese confirmat pozitiv cu Covid-19 la 9 zile după ce a participat la un miting al președintelui Trump. 

SUA este cea mai afectată țară în pandemia Covid-19, cu peste 10 milioane de cazuri de infecție și 238.000 de decese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.