Tendințe: incertitudinea persistă în piețele financiare – eToro

  • incertitudinea persistă în piața americană
  • economiile europene sufocate de carantină vor afișa scăderi masive în ultimul trimestru
  • China își revine, dar blochează IPO-ul gigantului fintech ANT

Joe Biden pare să fie câștigătorul alegerilor din SUA, însă persistă incertitudinea privind provocările legale și acceptarea rezultatului de către președintele Donald Trump, avertizează analistul Ionuț Paulenco, de la compania financiară eToro.

”Există posibilitatea unei bătălii juridice îndelungate și chiar a tulburărilor civile provocate de rezultatul alegerilor, dacă Trump va crea tensiuni”, a adăgat Paulenco în comentariul său săptămânal.

Totuși, ”piețele financiare au reacționat pozitiv după alegeri, indicele Dow Jones crescând cu 2.000 de puncte marți. Dar piețelor nu le place incertitudinea”, a spus Paulenco.

Analizând perspectiva președinției Biden, temerile că va crește impozitele pentru persoanele cu  venituri de peste 400.000 de dolari pe an s-au diminuat considerabil, după ce probabilitatea ca republicanii să-și mențină controlul asupra Senatului este relativ ridicată în așteptarea alegerilor din Georgia, care vor avea loc în ianuarie, arată analiza săptămânală a eToro.

În ceea ce privește comerțul internațional, este de așteptat ca Biden să continue să apere interesele SUA în raport cu China, dar abordarea să fie mai temperată, folosind mai multă diplomație și renunțând la războaie comerciale epuizante, așa cum a făcut Trump, adaugă analistul eToro.

”Este de așteptat ca relația cu aliații precum Uniunea Europeană, Canada și Mexic, care a fost dificilă și instabilă sub Trump, să se îmbunătățească puternic”, a observat analistul eToro.

”Pe plan intern, o problemă de rezolvat este o guvernare divizată – dacă republicanii păstrează controlul asupra Senatului, negocierile privind pachetul de ajutor în contextul pandemiei de coronavirus vor fi complicate.  Totuși Biden și liderul majorității din Senat, Mitch McConnel, au o relație bună de colaborare din vremurile când erau amândoi membri în Senat și au negociat multe acorduri în timpul administrației Obama”, comentat Paulenco.

”Primul obstacol major va fi acordul asupra unui pachet de ajutor pentru combaterea efectelor pandemiei provocată de coronavirus. Republicanii nu au reușit să agreeze nici măcar între ei cu privire la un pachet de stimulare fiscală de 500 de miliarde de dolari, în timp ce democrații sunt dispuși să ofere 3-4 trilioane de dolari, inclusiv ajutor financiare pentru state și orașe”, consideră analiștii eToro.

”Ne așteptăm ca cele două părți să ajungă la un acord, acum că alegerile s-au încheiat. Mărimea pachetului ar putea influența evoluția dolarului, dacă slăbește sau nu față de celelalte monede”, a conchis Paulenco.

”Între timp, ne așteptăm ca economia Chinei să continue să afișeze cea mai puternică redresare din criza globală actuală. în comparație cu SUA și zona euro. Aceasta va însemna că piețele asiatice, în principal China, pot depăși performanța piețelor globale de acțiuni în următoarele 6-12 luni”, a spus analistul eToro.

”În Marea Britanie, Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor la 0,1% și s-a angajat să tipărească încă 150 de miliarde de lire sterline, deoarece Marea Britanie intră în a doua perioadă de carantină la nivel național”.

”Marea Britanie și economiile europene se pregătesc pentru o recesiune amplă, cu scăderi de peste 10% din PIB, în această iarnă. În ciuda acestui fapt, indicii majori ai piețelor bursiere din Marea Britanie și din UE rămân pozitivi pentru moment, pe baza rezultatului alegerilor din SUA”, a adăugat Paulenco.

ANT

Oferta publică inițială (IPO) pentru gigantul fintech Ant a fost amânată din cauza faptului că agenția chineză de regulamentare a blocat-o ultimul moment, a adăugat analistul eToro. ”Această oferă publică inițială ar fi bătut recordul  pentru cel mai mare IPO din istorie, la debutul său pe bursele din Hong Kong și Shanghai, care ar fi trebuit să aibă loc pe 5 noiembrie”, a spus Paulenco.

One thought on “Tendințe: incertitudinea persistă în piețele financiare – eToro

  • miercuri, 11 noiembrie 2020 la 02:14
    Permalink

    Marea Britanie tipareste la greu – ce inseamna sa ai moneda proprie. Nu stiu ce va face Italia, risca sa intre in faliment total.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.