Actorul și sălbaticii-mesajul lui Schwarzenegger

foto: screenshot pagina de Twitter a lui Arnold Schwarzenegger

Roxana Dascălu

Un film vechi românesc, „Actorul și sălbaticii”, descria atmosfera de ură și teroare din vremea când legionarii comiteau asasinate la nivel înalt în România și făceau „legea” în țară, cu pistolul într-o mână și Biblia în cealaltă. Un actor celebru al vremii,interpretat de marele Toma Caragiu, se opunea acelor adevărate hoarde barbare, anti-democratice. Iată că viața bate (iar) filmul, făcând un arc peste timp și trecând Oceanul.

Arnold Schwarzenegger, vedeta Hollywoodiană și fost guvernator Republican al statului California, a comparat atacul din 6 decembrie al mulțimilor, incitate de Președintele în exercițiu Donald Trump, cu Kristallnacht, noaptea geamurilor sparte, când Naziștii lui Hitler au distrus vitrinele magazinelor evreiești în pogromul din 1938.

Trump – un lider eșuat

Într-un video care a devenit repede viral, fostul guvernator al Calforniei a spus că Președintele Trump va intra în istorie ca „un lider eșuat.”

„Președintele Trump a încercat să răstoarne rezultatele unor alegeri corecte. El a încercat să dea o lovitură de stat, inducând oamenii în eroare cu minciuni. Tatăl meu și vecinii noștri au fost și ei induși în eroare de minciuni, și eu știu unde duc aceste minciuni,” a spus actorul, născut în Austria în 1947.

„Președintele Trump este un lider eșuat. El va intra în istorie ca cel mai rău președinte din câți au fost. Lucrul bun este că va deveni curând la fel de irelevant ca un mesaj vechi de pe Twitter,” a continuat Schwarzenegger.

Fostul guvernator al Californiei a făcut apel la toți americanii, indiferent de afilierea lor politică, să îl susțină pe Președintele ales Joe Biden și să îi tragă la răspundere de aleșii lor, care au permis ascensiunea la putere a lui Trump, mai ales cei din Partidul Republican al lui Schwarzenegger.

Extrem de relevant pentru noi, europenii, nu doar pentru americani, mi se pare modul emoționant în care Schwarzenegger își începe mesajul. Voi reda întreg acest pasaj, care este un exemplu de discurs pro-democrație, venind de la un emigrant din Europa răvășită de cel de-al doilea război mondial.

Asaltul asupra Capitoliului a fost Kristallnacht-ul Americii

Fără să își numeasă tatăl nazist, Schwarzenegger a dezvăluit amintiri dureroase trăite în familia sa, în copilăria sa din Austria postbelică.

„Ca imigrant în această țară, aș vrea să spun câteva cuvinte pentru compatrioții mei americani și pentru prietenii noștri din întreaga lume, despre evenimentele din zilele recente. Am crescut în Austria. Sunt foarte conștient despre Kristallnacht, sau Noaptea Geamurilor Sparte. A fost o noapte de prăpăd împotriva evreilor, executat de echivalentul Nazist al Proud Boys,” a spus el, referindu-se la organizația americană de extremă dreapta, neo-fascistă, creată în 2016, care cuprinde mulți susținători ai lui Donald Trump.

„Miercuri a fost Ziua Geamurilor Sparte chiar aici, în Statele Unite. Geamurile sparte au fost ferestrele de la Capitoliul Statelor Unite. Dar mulțimea dezlănțuită nu a spart doar porțile clădirii care este sediul democrației americane. Ei au călcat în picioare înseși principiile pe care a fost fondată țara noastră.

„Am crescut pe ruinele unei țări care a suferit pierderea democrației sale. M-am născut în 1947, la doi ani după al Doilea Război Mondial. Crescând, am fost înconjurat de oameni distruși, care își înecau în alcool vina participării la cel mai groaznic regim din istorie. Nu erau toți antisemiți sau Naziști turbați. Mulți au urmat cursul, pas cu pas, în jos. Ei erau oamenii din vecinătate.

„Nu am spus asta până acum, public, pentru că este o amintire dureroasă. Tatăl meu venea beat acasă, o dată sau de două ori pe săptămână. Și urla și ne bătea, și o speria pe mama.

„Nu l-am considerat total responsabil, deoarece vecinul nostru făcea același lucru cu familia sa. Și vecinul vecinului. Am auzit asta cu urechile mele și am văzut asta cu ochii mei.

„Sufereau de o durere fizică, de la șrapnelul din corpul lor. Și de durere emoțională, pentru ceea ce văzuseră sau făcuseră.

„Totul a început cu minciuni, și minciuni și minciuni și intoleranță.

„Așa că, fiind din Europa, am văzut direct cum pot scăpa lucrurile de sub control,” a spus Schwarzenegger în deschiderea mesajului său postat duminică pe YouTube.

Guvernatorul Californiei între 2003 și 2011 nu este primul Republican care critică rolul lui Trump în atacul asupra Capitoliului SUA. Un număr crescând de oficiali din partidul lui Trump cer demiterea sau înlăturarea acestuia din Biroul Oval, în urma violențelor de la Washington de săptămâna trecută, soldate cu cinci morți, dintre care și un ofițer din garda Capitoliului.

La finalul discursului său, Schwarzenegger a comparat democrația americană cu o sabie pe care a mânuit-o pe marile ecrane, în rolul lui Conan Barbarul, acum aproape 40 de ani : „Democrația noastă este ca oțelul acestei săbii. Cu cât este mai călită, cu atât devine mai puternică. ”

Link la mesajul lui Schwarzenneger de pe Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=x_P-0I6sAck&feature=emb_logo

Link la scena finală din Actorul si sălbaticii, cu Toma Caragiu: https://www.youtube.com/watch?v=H_R4YL58wJY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.