Alarmă în SUA: Operațiunea „Warp Speed,” în ritm de melc

Foto: capturi NBC2 (WBBH-TV) Florida

Cozi imense. Veterinarii, studenții și armata – posibile soluții

Alexandru Alexe

Operațiunea numită sugestiv „Warp Speed” pentru vaccinarea americanilor împotriva Covid-19 a demarat însă cu viteza melcului din cauza dificultăților logistice de transport și a capacităților limitate de vaccinare de la nivelul statelor. Conform ritmului actual, ar dura peste 10 ani să fie vaccinată toată populația.

Până la sfârșitul anului trecut, doar 2,8 milioane de americani au primit prima doză, față de targetul anunțat inițial, de 40 de milioane și redus ulterior la 20 de milioane. In unele state precum Florida, bătrânii stau la coadă cu nopțile în faţa puținelor centre de vaccinare disponibile.

Senatorul republican Mitt Romney a propus un plan care prevede cooptarea veterinarilor, studenților la medicină și a armatei, urmând ca școlile care oricum sunt închise din cauza pandemiei să poată fi folosite ca centre de vaccinare.

A fost o greșeală să credem că sistemul medical, care deja e suprasolicitat în lupta cu pandemia, se poate ocupa și de o campanie masivă de vaccinare,” a declarat fostul contracandidat al lui Barrack Obama din 2012. Romney a mai propus ca persoanele din grupele de risc să fie chemate la vaccinare conform datei de naștere.

Spitalele din multe state americane sunt pline până la refuz, în prezent 118.000 de americani fiind spitalizați cu covid-19, iar numărul continuă să crească, înregistrându-se zilnic peste 150.000 de noi persoane infectate, din care o parte dezvoltă forme grave și ajung să fie spitalizați.

Presedintele-ales Joe Biden, care își va prelua funcția pe 20 ianuarie, a criticat și el în ultimele zile ritmul lent actual. Biden a promis că administrația sa va face centre fixe și mobile care vor ajuta guvernele statelor, urmând ca administrația să vaccineze 100 de milioane de americani în primele 100 de zile, adică 1 milion pe zi. Aceasta ar însemna un ritm de 7 ori mai rapid decât cel actual.

Liderul militar al Operațiunii “Warp Speed,” generalul Gustave Perna, și-a cerut scuze pentru întârzieri.

 „Unde am eșuat – eu am eșuat, nimeni altcineva – a fost în înțelegerea clară a ritmului” procesului de distribuție, a declarat generalul, conform Stat news.

Deși generalul și-a asumat răspunderea, cel puțin pentru problemele logistice de transport, există dificultăți majore și la nivelul statelor, care nu au suficiente fonduri și personal pentru a vaccina milioane de oameni în ritmul necesar pentru a opri răspândirea bolii.

SUA se află acum în etapa vaccinării personalului medical și a persoanelor cu vârste de peste 75 de ani, cu exceptia Floridei si Texasului, care au decis să înceapă direct cu persoanele peste 65 de ani. După aceasta, conform recomandărilor CDC, urmează lucrătorii esențiali care interacționează cu publicul – pompierii, polițiștii, gardienii din închisori, profesorii și vânzătorii de la supermarketuri. Apoi vin la rând persoanele cu vârste cuprinse între 65-74 de ani și persoanele peste 16 ani care suferă de anumite boli, precum și alte grupe de angajați esențiali care nu au fost incluse în etapa precedenta. 

Până la această dată, peste 20 de milioane de americani au fost confirmați cu noul corona virus, în timp ce peste 346.000 au decedat, adică unul din fiecare 950 de americani a fost ucis de virus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.