O nouă revoluție la TVR? Pentru o instituție vitală într-un stat de dreptRoxana Dascălu

Mizerie. Pe bani grei. Pe banii noștri, ai plătitorilor de taxe și impozite.

Chiar dacă locuiesc în Franța, plătesc impozite în România, așa că am un cuvânt de spus unde se duc acești bani.

Aud de la prietenii mei, revoltați sau scârbiți, că în seara de anul nou a fost o jalnică paranghelie anti-mască, anti-vaccin, anti-președinte și anti-guvernul abia instalat, pe postul național de televiziune – singurul cred care are acces până în toate satele și cătunele electrificate ale României. Singurul post finanțat direct din banii contribuabililor.

Vă reamintesc, celor care poate nu erați născuți acum 31 de ani, că pe 22 decembrie 1989, demonstranții au luat cu asalt televiziunea și radioul de stat – cele două canale de propagandă ale statului comunist.

Mutatis mutandis, după 31 de ani, cred că societatea civilă, guvernul României, parlamentul, președinția și CNA (și poate chiar și DNA) ar trebui să ia cu asalt „neonor” conducerea televiziunii publice din România. Această toxică redută de fake news, nepotisme, servilism și aroganță cu impunitate.

O instituție de stat care face propagandă anti-guvernamentală și anti-constituțională pe banii noștri, răspândește știri false în loc să facă educație, numind asta „libertate de expresie”. Nimic mai denaturat! E același hoț, care strigă hoții!

După 31 de ani, România NU este liberă, mai ales prin canalul său principal de televiziune publică. Este nevoie de o revoluție pașnică dar temeinică, din rădăcini, a acestor două canale de informații, vitale pentru lumea dificilă în care trăim – televiziunea și radioul publice.

Trebuie o transparență totală a bugetelor de venituri și cheltuieli.

E timpul ca TVR și SRR să intre in secolul 21 – sunt acolo si profesioniști excepționali, multi puși pe linie moartă, dar și enorm de multe cozi de topor. Oamenii așta așteaptă de la guvernarea actuală, în numele adevăratei libertăți de expresie și a valorilor europene – nu circ de mahala pe banii noștri.

Nu este nevoie doar să cadă capete. Este nevoie de o restructurare cu viziune pentru secolul 21, pe modelul celor mai bune și mai respectate televiziuni publice din Europa.

Așa ceva se poate, dar trebuie început acum, în primul ceas al anului 2021, cu multă voință și viziune politică.

Va fi un prim test pentru noul parlament și pentru noul guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.