Avem cea mai stabilă monedă din regiune- Cristian Popa

Titluri de presa precum “nou maxim istoric” omit aspecte importante, omit faptul că avem totuși cea mai stabilă monedă din regiune – Cristian Popa.

Politica băncii centrale redus dobânda, a menținut un curs stabil al leului, probabil cel mai stabil din regiune, și a livrat lichiditate în piață, susținând împrumuturile statului, reamintește Cristian Popa, membrul al boardului Băncii Naționale a României (BNR), într-o postare pe Facebook. Toate astea discret, dar eficient.

Citate esențiale

Am coborât dobânzile, am stabilizat cursul, am oferit lichiditate, iar prognozele ne-au ieșit foarte bine. Încercam sa vedem ce se poate face de acum înainte.

Cuvintele care descriu cel mai bine măsurile de anul acesta sunt: echilibru (dozajul corect), sustenabilitate (decizii rapide dar având orizontul lung în vedere), transparenta, dar și spațiu de manevră.

Nu am stat ascunși in spatele ușilor închise: am salutat strategia de comunicare din ultimul an, domnul guvernator a explicat foarte concis și deschis care este strategia BNR, ce dorește să realizeze și prin ce modalități.

BNR nu s-a lăudat nici cu programul de achiziții care a avut rezultate foarte bune, nici cu reducerea etapizată a dobânzii și menținerea cursului stabil în același timp, nici cu măsurile prudențiale, dar nici de alții nu a fost lăudata, ba din contra.

Uitându-ne spre viitor cred că termenul corect rămâne precauție, când vorbim de politica monetară, și stabilitate când vorbim de curs.

Deficitul Casei de Pensii ar putea exploda daca pensiile ar creste cu 40%, pentru ca încasările de contribuții nu cresc nicidecum cu asemenea procente iar numărul salariaților, cei care plătesc contribuțiile, este mai degrabă în scădere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.