Bitcoin. Un barometru al crizei, sau aurul digital al secolului XXI?

Citibank vede Bitcoin la 318.000 dolari în 2021, eToro la 20.000 luna viitoare

Lidia Moise

Săptămâna a debutat cu o previziune șoc: Bitcoin va urca la 318.000 de dolari la finalul anului viitor. Estimarea, uluitoare până la fantezie, îi aparține lui Tom Fitzpatrick, nimeni altul decât directorul executiv Citibank, care adaugă că  Bitcoin este aurul digital al secolului XXI.  

Când un analist al uneia dintre cele mai mari bănci din lume estimează că Bitcoin, criptomoneda, își va multiplica de peste 17 ori valoarea anul viitor în decembrie, euforia poate inunda piața financiară. De altfel, într-o piață financiară dominată de dobânzi minimaliste, care pot stimula afacerile, dar par să descurajeze economisirea, Bitcoin a strălucit în vremuri de pandemie. Desigur nu este singura opțiune câștigătoare în aceste zile pentru plasamentele pe marile burse ale lumii.

Un raliu meteoric: apreciere cu 350%

De la începutul anului cotația Bitcoin a urcat meteoric, cu 350%,  de la 4.000 de dolari, în ianuarie, până în jurul valorii de 18.000 de dolari. Simon Peters, analist al platformei de investiții eToro, consideră că atingerea cotației de 10.000 de dolari a fost un punct de inflexiune pentru investitorii individuali în piața cripromonedelor.

Evoluția cotațiilor Bitcoin. Sursa bitcoin.com

Din iulie, de când cotația Bitcoin a trecut de 10.000 de dolari investitorii individuali urmăresc oportunitățile pe care bitcoin le are de oferit.  Într-adevăr, din ce în ce mai mulți oameni vin la eToro să cumpere Bitcoin. O analiză a fluxului de bani investiți în Bitcoin prin conturile deschise la eToro la nivel global, sugerează că ”în noiembrie ar putea să se înregistreze cele mai multe investiții în Bitcoin pe care le-am văzut din decembrie 2017”, mai spune Peters.

eToro: următoarea țintă e 20.000 de dolari

Analistul eToro este însă prudent în estimarea evoluției cotațiilor Bitcoin.

După ce a zburat până la nivelul de 18.000 de dolari, Bitcoin se îndreaptă acum spre cotația sa maximă din scurta sa istorie, 20.000 de dolari. Ultima dată când Bitcoin a atins valoarea de 20.000 de dolari a fost în 2017, iar investitorii de retail s-au îngrămădit în timp ce au trecut prin experiența Crypto FOMO”, spune Simon Peters.

În jargonul financiar FOMO este nu este altceva decât sintetizarea expresiei ”fear of missing out”. Inițialele FOMO exprimă o tranzacționare emoțională a investitorilor care ignoră uneori fundamentele economice și vând și cumpără în funcție de sentimentul pieței. Astfel, cripto FOMO arată că atunci când investitorii au trăit emoția de a nu avea în portofoliu criptomoneda, ei au vândut alte active și au cumpărat-o. 

„Cotația de 20.000 de dolari este în mod clar următoarea țintă pentru Bitcoin. Dacă depășim acest nivel anul acesta, ceea ce cred că este posibil, atunci ne aflăm într-un teritoriu neexplorat, deoarece sentimentul rămâne pozitiv. Maturitatea Bitcoin, evidențiată de diversitatea investitorilor săi și de seturi de date extinse și extinse, înseamnă că putem spune cu o anumită îngrijorare, „de data aceasta este altfel”, a conchis analistul eToro.

Tranzacționată masiv în funcție de sentimentul pieței, Bitcoin și-a stopat oarecum creșterea agresivă în momentele în care companiile de medicamente care lucrează la vaccinuri împotriva Covid 19 și-au anunțat rezultatele promițătoare. Însă evoluția Bitcoin poate fi una spectaculoasă.

Capitalizarea bursieră a urcat și ea, peste 330 miliarde de dolari.

capitalizarea de piață a Bitcoin. Sursa: Bitcoin.com

În acești trei ani au apărut o serie întreagă de factori care contribuie la creșterea actuală a prețurilor Bitcoin, inclusiv un aflux masiv de investitori din liga marilor fonduri de investiții,  precum bănci de investiții listate la burse, fonduri de pensii și fonduri ale fundațiilor universitare, ceea ce arată cât de departe a ajuns Bitcoin. Seturile de date care analizează starea de sănătate a Bitcoin,  urmărind atent datele din blockchain, tehnologia care stă la baza cripto, transmit, de asemenea, semnale puternice care explică recentele creșteri ale prețurilor”, arată Simon Peters.

Presa financiară americană vede și o îmbunătățire a percepției reglementatorilor față de criptomonede, ceea ce ar putea influența pozitiv cotațiile Bitcoin. Argumentul acestei presupuneri este puternic: președintele ales Biden l-a luat în echipa sa de tranziție pe Gary Gensler, care predă la Massachusetts Institute of Technology, unde ține cursuri despre blockchain. Fost partener al gigantului financiar Goldman Sachs și apoi șef al arbitrului pieței de tranzacționare a contractelor la termen, Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Gensler este perceput de piața financiară ca fiind favorabil criptomonedelor.

Deocamdată metalul galben rămâne mai atractiv pentru investitori, poate și pentru că timpul i-a verificat capacitatea de a oferi investitorilor o protecție în timpuri de criză. În prezent investițiile în aur ating aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, la o cotație a unciei metalului în jurul a 1.900 de dolari.

Criza, motorul aprecierii Bitcoin

Poate deci Bitcoin, criptomoneda, tranzacționată cu simbolul BTC pe piețele financiare, să urce peste 300.000 de dolari?  Fitzpatrick își susține estimarea privind aprecierea fulminantă a Bitcoin cu argumentele devalorizării dolarului, sub presiunea crizei provocată de pandemia de coronavirus.

În plus el spune că în criza economică provocată de Covid 19, Bitcoin se plasează la fel ca aurul în anii 70 ai secolului trecut, când sistemul Bretton Woods s-a prăbușit.

Analistul Citibank mai spune că în timpul acestei crize provocată de COVID-19, politicile fiscale și monetare au creat un mediu economic extrem de asemănător cu cel în care s-a aflat aurul în anii 70 ai secolului trecut.

Cu alte cuvinte, acum, ca și atunci, guvernele lumii s-au apucat frenetic să tipărească bani, ceea ce atunci a dus la inflație masivă și la devalorizări ale marilor monede.

Bitcoin a apărut în timpul Marii Crize financiare (2008), când a apărut o nouă schimbare a politicilor monetare în care am ajuns la rate ale dobânzilor egale cu zero”, spune Fitzpatrick.

Totuși, spre deosebire de aur, a cărui cotație era fixată în jurul valorii de 35 de dolari pe uncie în anii 70 ai secolului trecut, Bitcoin s-a tranzacționat liber, a urcat și s-a prăbușit fără vreo intervenție din afară.

În plus, miliardarul Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, cel mai mare fond de investiții din lume, este sceptic în privința asemănărilor între aur și Bitcoin. El avertizează că Bitcoin este mult prea volatil, riscă să fie controlat de guverne și nu este tezaurizat masiv spre deosebire de aur, care ”este al treilea activ de rezervă pe care-l dețin băncile centrale”.

sursa: Twitter

Însă în istoria sa recentă Bitcoin a mai cunoscut evoluții spectaculoase. Între 2011 și 2013, atunci când în Europa statele din așa numitul grup PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania) se zbăteau în criză, Bitcoin s-a apreciat amețitor. După ce în februarie 2011 Bitcoin se vindea cu 1 dolar, doi ani mai târziu, în 2014 prețul său oscila ântre 550 și 750 de dolari.

În opinia lui Fitzpatrick acest prim val al aprecierii stelare a cotației Bitcoin, din 2011 până în 2013, când prețul său s-a majorat de 555 de ori a fost un efect al crizei, mai precis al acestor politici monetare cu dobânză zero și expansiune monetară.

Citibank, estimări exuberante și pentru aur

Pe twitter, vestea acestei estimări a Citibank a fost primită cu entuziasm, dar și cu scepticism. Unii și-au amintit că Fitzpatrick are estimări exuberante. Tot el estima, recent, într-un raport pentru investitori, că o criză iminentă va urca la cer corațiile aurului, care vor oscila între 4.000 și 8.000 de dolari uncia, în următorii doi, trei ani.

În august 2020 Fitzpatrick prognoza că în următorii doi-trei ani cotația unciei de aur ar putea urca la 8.000 de dolari, iar argumentele se ascundeau tot istoria crizelor care au urmat după prăbușirea acordului de la Bretton Woods.

De data asta e o criză în care avem cele mai ample stimulente fiscale și monetare din istoria omenirii și un Federal Reserve care v-a spus deja că nu are nicio intenție să regleze lucrurile (nr. a se citi: să urce dobânzile de politică monetară) pe măsură ce economia își revine, chiar dacă inflația începe să urce”, spunea Fitzpatrick într-o notă către investitori. ”Prin urmare, nu vedem niciun motiv pentru care această piață exuberantă să nu poată fi la fel de puternică ca în celelalte două cazuri, timp în care cotațiile au crescut de opt ori într-un interval de 7 ani”, spune el.

Estimarea sa pornește de la ceea ce el consideră un nivel minim, de 1.046 dolari pentru o uncie, atins în 2015, care înmulțit cu 8 ”ar atinge cu o cotație la nord de 8.000 dolari, posibil în doar 2-3 ani”. El avansează și o prognoză mai prudentă, a unei cotații de 4.000 de dolari pentru o uncie. ”Chiar dacă estimarea pare agresivă”, spune Fitzpatrick.

Va fi estimarea lui Fitzpatrick de la Citibank o profeție, confirmată de realitatea pieței financiare, sau este doar un impuls necesar creării a ceea ce Simons de la eToro crede că e starea de cryptoFOMO?

Poate nu întâmplător, spun unii sceptici, SkyBridge Capital, o companie de investiții fondată de Anthony Scaramucci, a trimis, aproape simultan cu apariția predicției stelare a lui Fitzpatrick, o informare către arbitrul pieței de capital americane, Security Exchange Commission (SEC), prin care anunță că ia în calcul plasamente în Bitcoin.

Dincolo de previziuni exuberante, să nu uităm argumentele, aproape subtile: analiștii de la Citibank se tem că vom trăi o criză economică de proporții masive, în care dolarul se va devaloriza, inflația se va inflama, iar aurul și, mai nou, Bitcoin sunt plasamente de refugiu. Oricare va fi cotația Bitcoinului, ea nu pare a avea șanse să se prăbușească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.