Despre vaccinarea anti-Covid cu emoție la britanici, francezi și români

Roxana Dascălu

Imagine de Frauke Riether de la Pixabay

Dacă în Marea Britanie gigantul YouTube finanțează, printr-un parteneriat cu NHS (National Health Service), serviciul public de sănătate, o uriașă campanie de vaccinare, în Franța și în România campaniile de vaccinare au debutat mai modest, pedalând însă și ele tot pe emoție.

Fiecare țară a lansat pe internet și pe ecranele televizoarelor ce a considerat că are mai bun și mai convingător în încercarea de a promova efectul binefăcător al vaccinului anti-Covid, oricare ar fi acela, în rândul conaționalilor săi.

SURSA: NHS, Twitter

Așadar, în campania  britanică lansată cu îndemnul ”hai să nu ne întoarcem înapoi”, îți propune să încurajeze publicul tânăr, între 18 și 34 de ani să se vaccineze. Iată-l pe muzicianul Elton John, cum își declină identitatea, cu umor tipic britanic, anunțându-și candidatura pentru un spot pro-vaccin, pe care însă îl va adjudeca, cu grație și umor, alt ”senior” vaccinat îndrăgit de britanici, actorul Michael Caine.

Francezii, gintă latină, au apelat la coarda sensibilă a conaționalilor lor. O bunică își întâmpină emoționată nepoții, după perioada de izolare impusă de pandemie, pe îndrăgita melodie a lui Gilbert Becaud, Je reviens te chercher.

Tot pe un ton sentimental, piperat cu o anumită doză de umor, alt spot provaccin al guvernului francez pune în scenă un jucător de rugby veteran care își regăsește colegii de echipă pe melodia lui Johnny Hallyday – Que je t’aime. Și el visând la asta în timp ce se vaccinează.

Despre normalitate în 2021, anul vaccinării

Dacă 2020 a fost anul pandemiei și al izolării, 2021 se prefigurează a fi anul vaccinării anti-Covid. La unii lucrurile au pornit mai repede. La alții, ca francezii, mai greu.  Principalul este că se conștientizează, peste tot, nevoia de normalitate pe care o poate aduce eradicarea pandemiei cu sprijinul vaccinării. Chiar dacă lucrurile par împinse, uneori, puțin cam departe.

Pragmaticul prim ministru Florin Cîțu a lansat de curând campania oficială de vaccinare în România mizând tot pe emoție. El i-a ”provocat” pe membrii cabinetului său și pe toți românii să spună ce conține/înseamnă vaccinul pentru ei.

Pentru premierul Cîțu vaccinul conține ”normalitate”. El vrea să își poată bea iarăși cafeaua împreună cu prietenii. Atât și nimic mai mult. Simpaticul său spot se găsește YouTube și pe pagina sa oficială de Facebook

sursa: Twitter, Emmanuel Macron

În Franța președintele Emmanuel Macron a plusat pentru a-și atrage simpatia tinerilor.  Nu doar vaccinarea este țintită în Hexagon ci și șansele lui Macron la un nou mandate în alegerile din anul viitor. Așa se face că tânărul președinte francez apare alătiuri de doi influenceri, activi pe YouTube, în biroul său de la palatal Elysee.

Președintele și invitații săi schimbă anecdote adevărate sau false. Cei doi influenceri și-au câștigat invitația la Elysee obținând peste zece milioane de accesări la spoturile lor de pe YouTube în care promovau vaccinarea.

Aștept cu curiozitate să văd influenceri, actori și personalități îndrăgite din România, atenție la maneliști, sau de ce nu maneliștii, în campania lansată de guvernul român. La urma urmelor totul este emoție, iar inteligența emoțională pare să primeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.