Exit-poll Moldova: Maia Sandu are 34,6% din voturi, Igor Dodon – 40,9%

Estimările preliminare date de exit-pollurile telefonice realizate de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice descriu un avans al lui Igor Dodon, care ar fi obțin 40,9% din voturi, urmat de Maia Sandu cu 34,6%, potrivit Jurnal.md.

Primarul populist al municipiului Bălți, Renato Usatâi este creditat de exit polluri cu 11,5%.

Candidata Partidului Șor la funcția de președinte al Republicii Moldova, Violeta Ivanov ar fi cumulat 6,3% din voturi. În prezent deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Violeta Ivanov a fost, din decembrie 2014 până în decembrie 2015, președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) în parlament. În 2015, în urma unei scindări în cadrul PCRM, alături de alți 13 deputați, Ivanov a părăsit partidul și s-a alăturat doi ani mai târziu Partidului Democrat din Moldova. În mai 2020, Ivanov a părăsit și acest partid, alăturându-se echipei ȘOR.

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a obținut doar un scor modest, de 2,9%.

Secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis la ora 21:00, iar Comisia Electorală Centrală va număra voturile. Până la 21:00, au votat 1.213.824 de alegători, ceea ce reprezintă 42,7% din populația cu drept de vot. În diasporă votarea continuă, iar în unele secții din străinătate programul a fost prelungit cu două ore din cauza cozilor mari. Moldovenii care trăiesc și lucrează în străinătate au votat masiv la aceste alegeri, potrivit Jurnal.md

Avansul lui Igor Dodon poate fi însă explicat și datorită faptului că acesta a dominat spațiul mediatic înainte de startul oficial al campaniei electorale, potrivit WatchDog.md, un think tank al societății civile din Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.