Încotro, fake news, post-Trump?

Imagine de John Iglar de la Pixabay

Roxana Dascălu

Donald Trump a părăsit Casa Albă miercuri,  20 ianuarie, lipsit fiind de un instrument cheie pentru puterea sa – contul său de Twitter, pe fundalul unei ample dezbateri despre dreptul, chiar și al principalilor politicieni din lume, de a incita la violență și de a răspândi mesaje de ură pe rețelele sociale.

Cei care au fost expulzați de pe Twitter, Facebook și YouTube, scrie Drugde Report, vor găsi alternative comparativ obscure, iar libertatea lor de expresie va rămâne intactă – dar audiențele le vor fi fracturate, iar forța lor de pătrundere va fi diminuată.

După ce au fost eliminate de pe marile platformele online, sau folosind un termen din ce în ce mai popular, după ce au fost „deplatformate” – vocile cele mai extreme – entuziaștii QAnon, Proud Boys, adepții supremației albe, anti-semiții – au găsit moduri de a comunica între ei. Ce s-a redus însă drastic este capacitatea lor de a vorbi cu toți ceilalți din afară.

„Ce face deplatformarea, spune Amarnath Amarasingam, un cercetător pe problemele extremismului de la Universitatea Queen’s, din Ontario, este să întrerupă rețelele, și să facă să le fie mai dificil indivizilor de a se regăsi unul pe altul din nou, ceea ce distruge încrederea care exista între ei și le confiscă megafonul.”

Aceste forțe, precizează Drudge Report, vor creiona viitorul lui Trump după mandatul său de la Casa Albă, și pe cel al unei națiuni divizate, traumatizate, al cărei nou lider, Președintele Joe Biden, s-a jurat că o va vindeca.

Informațiile false legate de frauda electorală din SUA au scăzut cu 73%, conform rapoartelor firmei de analize Zignal Labs, ceea ce sugerează că acțiunea concertată a marilor platforme online poate fi eficientă în încetinirea răspândirii știrilor false.

După atacul mulțimilor furioase asupra Capitoliului, Twitter a șters peste 70.000 de conturi afiliate la QAnon.

Acum, a devenit mai limpede ca niciodată cine deține puterea în lume – proprietarii site-urilor de rețele sociale și companiile de servicii de Internet, scrie Drudge Report, adăugând că nu se știe cum vor folosi această putere, în ciuda unor reglementări tot mai dure a politicilor platformelor oficiale.

În SUA, puterea celor din Silicon Valley a devenit un motiv de îngrijorare atât în rândul Democraților, cât și la Republicani. Lucrul a fost evidențiat de investigațiile anti-trust care sunt în desfășurare, iar această direcție politică nu se va modifica sub Administrația Biden.

Donald Trump, are a fost ani de zile în centrul atenției americare, se află acum pe margini, continuă Drudge Report. De-a lungul anilor, Trump și-a construit o armată de 88 milioane de „urmăritori” pe Twitter, cu postări zilnice frenetice, și a pierdut-o de pe o zi pe alta.

După ce a încercat în van să posteze mesaje pe Twitter de pe alte conturi, Trump a intrat în tăcere digitală. Site-uri marginale, precum Gab, l-au îndemnat să li se alăture, dar el nu s-a hotărât încă pentru o alternativă la comunicarea pe Twitter.

Rețeaua socială Parler, foarte populară printre conservatori, este adesea considerată ca fiind o posibilă alternativă. Apple și Google au scos-o însă din app stores, după atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Și Amazon Web Services, uriașul în cloud-computing care stă la baza unei mari părți din Internetul modern, a scos și el Parler, acuzând rețeaua de faptul că nu a vrut sau nu a putut să elimine conținutul „care incită sau plănuiește violuri, tortură și asasinarea unor oficiali publici numiți și a unor cetățeni privați.”

Ca să se întoarcă online, Parler a recurs la ajutorul unei companii rusești, DDoS-Guard, care menține website-urile online, apărându-le de atacuri cibernetice. Firma aceasta a mai ajutat website-uri militare ruse și mesageria online de extremă dreapta 8kun, care este vizuina QAnon.

Trei dintre cele mai mari site-uri pro-Trump de pe Internet – Parler, Gab și TheDonald.win – au per total doar 3 milioane de vizitatori zilnici în SUA, după insurecția din 6 ianuarie, conform firmei de analize SimilarWeb.

Asta reprezintă doar 5% din traficul zilnic pe Twitter în SUA, în aceeași perioadă, și 2% din traficul zilnic de pe Facebook. Pe plan global, diferența este și mai strivitoare – Pe 6 ianuarie, Facebook și Twitter au avut peste 1 miliard de vizitatori în întreaga lume. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.