AUR coronavirusul electoral – ne-a prins nepregătiți dar există și o veste bună

Ovidiu Nahoi

Ce este AUR? Cum de n-am știut de ei până acum? De unde a apărut? Este periculos? Multe întrebări s-au născut în ultimele zile. Îngrijorările pot fi justificate dar există și vești bune.

AUR sperie. Sperie pentru că vine cumva din afara bulei de confort. Pentru că e un fel de bau-bau, iar intrarea elefantului în magazinul de sticlărie i-a luat pe toți prin surprindere ( poate chiar și pe mulți dintre cei care i-au votat). În definitiv, cum de a fost posibil ca, de la 1% în alegerile locale, să-și umfle mușchii de opt ori în decurs de câteva luni?

Mulți se gândesc la conspirații, la intervenții din afară, de genul celor care au răsturnat Brexitul sau l-au propulsat pe Donald Trump la Casa Albă ( însă n-au reușit să-l facă pe Emmanuel Macron să se încline în fața Marinei Le Pen). Că sunt rușii. Nu avem dovezi. 

Poate mai curând să fi folosit inteligent algoritmii rețelelor sociale, reușind să ajungă acolo unde mesajele mainstream nu au ajuns. Precum în filmul britanic ”Brexit: The Uncivil War” din 2019, de James Graham și Toby Haynes, pe care,  dacă nu l-ați văzut, ar fi instructiv s-o faceți. Dar iarăși sunt doar supoziții.

Mai aproape de realitate ar fi, poate, o explicație ținând de partidele mainstream. Național-conservatorismul, dublat de un euroscepticism mai mult sau mai puțin evident au existat și până acum, n-au apărut odată cu ascensiunea AUR. Doar că erau cuprinse în marile partide, PSD și PNL.

Încarcerarea lui Liviu Dragnea și Pandemia au schimbat totul

După șocul din mai 2019, PSD a pus surdină discursului conspiraționist, antieuropean și o parte dintre suporteri nu s-a mai regăsit în noul discurs. Pandemia, la rândul ei, a generat și negaționiști, pe care PSD părea, la început, a-i reprezenta, atunci când Marcel Ciolacu invoca deviația de sept. Când însă un medic precum Alexandru Rafila a cerut, în numele PSD, respectarea restricțiilor sanitare, divorțul a devenit inevitabil.

Dincolo, la PNL, un rol important l-au avut conflictul cu Biserica Ortodoxă pe tema pelerinajelor și restricțiile care au lovit în micii antreprenori și liber profesioniști.

Și așa este foarte posibil ca sub faldurile AUR să se regăsească acum unii dintre cei care au protestat în Piața Universității, în februarie 2017 și în 10 august 2018 și alții, aduși la marele miting PSD din iunie 2018.

AUR este o nucă tare

Ar fi o imensă greșeală să-i subestimezi. De fapt, partidele mainstream nu au acum mijloace sigure pentru a le opri ascensiunea (care va continua).

Ca orice reprezentant al populismului, AUR încarnează respingerea elitelor și a competenței, este oponentul neadormit al oricăror instituții, norme, cutume.

Presa îi va ataca. Va fi, pentru ei, un certificat de autenticitate. CNCD îi va sancționa. Va fi ca o medalie. Jandarmii îi vor îmbrânci dacă vor face scandal în stradă sau la meciurile de fotbal. Va fi o încununare. (Apropos, câți dintre ei au stricat meciurile echipei naționale, pe care pretind că o iubesc, generând suspendarea terenului și sancțiuni din partea UEFA ?).

Se vor ține departe de negocierile politice, pe care le vor găsi drept circ mizerabil, comerț necinstit, conspirație. Pentru ei, politica nu e nici arta negocierii, nici a compromisului. Ei sunt radicali: vor totul sau nimic și preferă acțiunea directă.

Coaliția de guvernare se anunță fragilă, ne putem aștepta la certuri și chiar divorțuri în stil italian. Ferească-Dumnezeu de vreun scandal de corupție! AUR este acolo și nimeni nu va putea să-i dezmintă. Pentru ei, Parlamentul nu este un for deliberativ, este doar o tribună. Se află în poziția cea mai confortabilă.

Viitoarea coaliție ar face bine să lucreze și să livreze. Altfel nu va fi simplu cu AUR.

AUR poate rugini

Nu repede. Și nu în modul în care ne-am aștepta. Deocamdată, cu o ascensiune fulminantă în doar câteva luni, creșterea nu poate fi oprită și va continua pe măsură ce se va vorbi din ce în ce mai mult despre ei.

Problemele pot veni din mai multe părți. Mai întâi de toate, din propriile excese și din expunerea la ridicol. Doamna Șoșoacă poate fi interesantă, dar  va sfârși prin a agasa. N-ar fi singurul personaj de genul acesta, mulți revoluționari de profesie au sfârșit astfel. Istoria anilor 1990 e plină de astfel de exemple.

Rigorismul și rigiditatea îi vor transforma, la un moment dat, în victime ale propriului succes. Nu par a avea cine știe ce simț al umorului, sunt personaje mai degrabă întunecate, străbătute de tristeți transversale și griji abisale.

Într-o margine de lume latină aruncată la porțile Balcanilor, unde oamenii fac ce face popa și nu ce spune popa, astfel de personaje colective pot începe prin a fascina, dar vor ajunge să plictisească și să enerveze. Nu poți fi tot timpul preocupat și posac.

Apoi, lucrurile se vor nuanța pe măsură ce, vrând-nevrând, ca parte componentă a Parlamentului, AUR se va găsi în situația de a se pronunța în dosare importante – xenofobia, anti-europenismul și în general, radicalismul pot să-i sperie pe mulți dintre cei care acum i-au votat cu bună credință.

Mod de întrebuințare

Nu-i atacați direct, nu-i provocați și, mai ales, nu-i jigniți pe cei care i-au votat. Sunt parte a societății românești și au tot dreptul de a fi reprezentați.

Aceasta nu înseamnă că trebuie să fie și frecventabili. Păstrarea unei distanțe decente, politicoase, de siguranță ar fi o atitudine corectă – foarte asemănătoarea cu cea față de persoanele care nu poartă mască în pandemie.

N-are rost să le ții teorii, oricum nu-i convingi. Să-i pleznești peste ochi nu se face și scandalul oricum nu folosește nimănui, ba poate chiar dăuna.

Păstrați-vă calmul și mergeți înainte. AUR, precum coronavirusul, nu va dispărea, va rămâne printre noi și probabil va suferi trasnformări.

Dar vestea bună este că poate fi ținut sub control pe măsură ce societatea va începe să se imunizeze și va produce anticorpii necesari. Succes!

One thought on “AUR coronavirusul electoral – ne-a prins nepregătiți dar există și o veste bună

  • miercuri, 23 decembrie 2020 la 12:07
    Permalink

    Un alt fel de PDD…Direct sau cum se numea .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.