AUR, „un partid-peluză” – Iulian Fota

Iulian Fota în dialog cu Roxana Dascălu

Analistul politic Iulian Fota și-a exprimat stupefacția provocată de rezultatul AUR la alegerile parlamentare din 6 decembrie, în care marea surpriză este intrarea în parlament cu un scor de peste 9% a acestui partid anti-establishment, șovin, anti-Occident, suveranist, homofob și anti-vaccin, de care institutele de sondaj, sociologii și politologii nu ținuseră cont până ieri.

„Este un partid-peluză, vom vedea cum va funcționa,” a spus analistul, referindu-se la AUR, care, prin scorul obținut la parlamentare, devine al treilea partid din România, după social-democrați și Liberali. Asta, întrucât pe poziția a treia s-a clasat o alianță a două partide reformiste, USR și Plus, care au strâns, împreună, (doar) 15% din voturi.

„Va trebui să analizăm fenomenul” a mai spus Iulian Fota despre AUR, un partid cu un electorat cu studii medii, dar „cu atitudine, nu cu gândire și creativitate.”

„Nu știu nimic despre doctrină, program, nimeni nu i-a băgat în seamă până acum. Sunt o mare necunoscută. Ce au folosit?” a continuat, siderat, analistul, reamintind că la localele din septembrie, AUR a obținut un insignifiant 1 la %, ca să sară acum la un scor de 9%, și asta într-un interval de doar câteva luni.

În spațiul public se vehiculează că ar fi un partid susținut și finanțat de Moscova. Analistul, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, a refuzat însă să speculeze în această direcție:

„AUR este o creație neaoșă, din popor. Nu văd niciun element care să îi lege de Moscova. Este un partid-peluză, format dintre noi, printre noi.”

„România e occidentală prin opțiune”

Comentând despre acuzațiile de neo-legionarism aduse liderilor AUR, Iulian Fota a reamintit de tendințele autohtoniste, naționaliste, de extremă dreapta, pornind de la Eminescu și trecând prin epoca Ceaușescu:

„Valul de colaborare cu Occidentul a fost mereu urmat de o respingere a Occidentului. România e occidentală prin opțiune, nu e profund occidentală. Trebuie reînnoită această opțiune. Aceasta este miza următorilor patru ani.”

„Avem o Românie paralizată. Cele două tabere se anihilează reciproc, e ca în fizică, efectul contrariilor,” a descris Iulian Fota noua hartă politică post-electorală/

”România băltește acum. Nu e o țară, e o baltă. Aceasta e miza guvernului. Nu mai discutăm de trenuri de mare viteză, ci de rămânerea pe orbita occidentală.”

Despre geneza și ascensiunea AUR, Iulian Fota spune că este un „proces neaoș, românesc.”

„Poporul acesta a salvat situația de mai multe ori, la Europarlamentare, a susținut NATO, UE…,” a continuat analistul, spunând că desfășurarea alegerilor parlamentare, extrem de slaba prezență la urne reprezintă în „o revoltă a populației împotriva clasei politice.”

„70 la sută nu au vrut să mai știe, nu au venit la vot, plus că mai exista și riscul de infectare,” a spus el, vorbind despre efectul pandemiei de coronavirus asupra prezenței la urne. „Poporul și-a cam făcut datoria. Acum este rândul politicienilor.”

2 comentarii la „AUR, „un partid-peluză” – Iulian Fota

 • marți, 8 decembrie 2020 la 19:41
  Permalink

  Da, un partid care l-a ridicat pe brate in nov 2014, pe Iohannis. Un.oartid format din majoritatea uslasi, care au ținut vie atmosfera incendiară din piata Victoriei, si care au deschis ringul de lupte libere cu jandarmii in 10 august. Acum , la scorul nici de ei asteptat il propun pe masonul de rang inalt Calin Georgescu, premier, iar sloganul apă, hrană si energie pare sa prindă, desi nu va depăși nivelul dorintelor neîmplinite ale acestui naiv popor
  Sa fie primit.

  Răspunde
  • marți, 8 decembrie 2020 la 22:36
   Permalink

   Odile, uslasii erau de partea oricui vrei să-ți imaginezi, mai puțin de partea lui Iohannis. Dacă îți amintești Dragnea a fost cel care știa că vor acționa ”forțe” agitate. Anticipa asta. scriu asta pentru clarificări

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.