Cîțu: am reușit imposibilul! S&P menține ratingul României deasupra liniei roșii

Agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s menține ratingul României în categoria BBB-, recomandată investitorilor, deoarece consideră că, în ciuda deteriorării economiei în 2020, datoria externă rămâne la un nivel moderat, și speră că guvernul viitor va reduce dezechilibrele fiscale, a anunțat S&P. În plus  analiștii celei mai severe agenții de rating consideră că apartenența României la Uniunea Europeană este ”o ancoră politică importantă”.

S&P estimează că economia se va contracta cu 5,2% în acest an în care deficitul fiscal se va adânci până la 9,2% din produsul intern brut (PIB). Prognoza S&P pentru anul viitor este mai optimistă, dar rămâne prudentă. Astfel, în scenariul de viitor al S&P economia va crește cu 4% în 2021, în condițiile în care nivelul investițiilor evaluat ca procent din PIB se va menține oarecum apropiat de niveul de anul acesta, ucând la 23% din PIB față de 22,7 %, cât este în 2020.

”În scenariul nostru de bază, ne așteptăm ca după alegerile parlamentare din decembrie, guvernul care va intra să pună în aplicare eforturi de consolidare credibile pentru a stabiliza datoria publică netă sub 60% din PIB”, recomandă analiștii S&P.

Am reușit imposibilul”, a scris, anunțând decizia S&P, pe pagina lui de Facebook Florin Cîțu, ministrul de finanțe al României, căruia, într-adevăr, i se datorează în mare măsură menținerea ratingului deasupra liniei roșii care separă economiile recomandate investitorilor, de cele nefrecventabile.

”Într-un an în care majoritatatea țărilor dezvoltate au suferit tăieri ale rating-ului de țară (Italia a ajuns la rating-ul României), noi, guvernarea liberală, am câștigat încrederea investitorilor. Agenția de rating a apreciat nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021”, a notat Câțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.