Moldova MAIA re viitor – Dan Perjovschi

Roxana Dascălu, Lidia Moise

Prezența mai mare la urne, participarea masivă a diasporei și proporția femeilor în totalul alegătorilor pot fi factori favorizanți pentru candidata Maia Sandu, care a pornit ușor favorită în turul doi al alegerilor prezidențiale de azi, din Republica Moldova.

Conform cifrelor oficiale, pănă ora 20.00, peste 1,6 milioane de moldoveni născuți la Est de Prut votaseră între pro-europeana, și nu numai, Sandu și actualul președinte, Igor Dodon, favoritul Kremlinului.

Până la ora 20:00 au votat 1,62 milioane de cetățeni, fiind înregistrată o prezență la vot de 52,2%.

Cu o oră de închiderea urnelor au votat deci mai mulți moldoveni decât in primul tur al alegerilor, când au votat 1,3 milioane. Asta este de bun augur pentru Maia Sandu – care ar putea primi voturi și din partea alegătorilor lui Renato Usatâi, candidatul clasat pe locul 3 în primul tur. El a declarat fără rezerve astăzi că a votat împotriva lui kulioacelor, poreclă pe care în propria campanie i-a atribuit-o lui Dodon. Cuvântul kuliok provine din limba rusă și are înțelesul de pungă cu bani.

„Am venit pentru a vota contra corupției pentru o schimbare, contra „kulioacelor” și în istoria Republica Moldoveni să nu mai avem kulioace întregi și să fie cel puțin rupte”, a declarat Usatâi.

O alta veste încurajatoare este că peste 200.000 de moldoveni din diaspora votaseră până la acea oră. Oameni plecați în bejenie prin Europa, mânați de sărăcia și corupția din țara lor. Ca și conaționalii noștri, și ei, răspândiți de nevoie prin Europa.

Se mai votează până la orele 21.00 – deci, la final, va fi o prezență semnificativă la urne, în ciuda restricțiilor de deplasare impuse de pandemie.

Remarcabilă este și proporția majoritară a femeilor în cifrele oficiale care reflectă prezența la vot – aproape 55 % – un alt factor potențial de bun augur pentru Maia Sandu.

Turul 2 al alegerilor din Moldova nu a fost scutit de incidente. La Frankfurt, unde autoritățile au deschis două secții de votare pentru alegătorii din Republica Moldova, era mare înghesuială, ca și în alte locuri din Europa.

In cursul dimineții, poliția din Frankfurt a primit un telefon anonim, care anunța că la una dintre cele două secții de votare ar fi o bombă.

Moldovenii din Frankfurt, mulți veniți să muncească în Germania grație pașapoartelor lor române, au așteptat însă ore în șir redeschiderea secției, deși fuseseră anunțați și că nu mai sunt suficiente buletine de vot. Pe Facebook anunțul a provocat comentariile critice ale moldovenilor din Diaspora, care considerau că ”rămân nefolosite 5.000 de buletine de vot”

La ambasada Moldovei din București se vota ordonat, majoritatea tinerilor prezenți fiind hotărâți să schimbe în bine Moldova prin vot. Sau cum ar spune Dan Perjovschi, Moldova Maia re viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.